SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN – dhal med brændte hvidløg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
inderne ved, hvordan man laver lækker, billig mad
I Indien har sulten altid banket på døren hos millioner af mennesker. Så hvis der er nogen, der ved, hvordan man strækker råvarerne og pengene, er det de mange indiske husmødre, der livet igennem forsøger at holde familien over sultegrænsen. Her forstår man at jonglere med få og enkle ingredienser.
Så kunne man tro, at det var mad, der sled på ens gode humør og gjorde smagsløgene triste. Men sådan er det ikke. Inderne tryller fantastiske retter frem med stor smag og med masser af bælgfrugter og krydderier. En af de retter, der kan laves i utallige variationer og som går sin sejrsgang verden over, er en dhal, en indisk linseret.
Den kan på mere end en måde varme os vinteren igennem
.
alle har ret til et fedt køkken
Mens vi i Danmark ømmer os over de hårde tider, er det værd at tænke på, at Ikeakøkkenet ikke er nået frem til alle. Endsige retten til at blive mæt.
For nogle år siden blev jeg inviteret hjem i denne kvindes køkken i Kerala i Sydindien. Jeg kom til at tænke på dette bevægende møde, da jeg lavede dhal’en. Ayesha’s køkken fik mig til at filosofere over den forkælelse, vi i Vesten, som en selvfølge, har nydt godt af i årtier i forhold til udviklingslandene.
Jeg håber ikke, at vores energimangel betyder, at vi skal lave mad over åben ild og leve uden elektricitet og vand. Men måske skal vi sende en tanke til alle de mennesker, der rundt om på jorden lever sådan hver dag. Måske vil knapheden give os en større ydmyghed overfor det, vi putter i munden. Vi har overforbrugt i årtier. Nu tvinger energi- og klimakrisen os til at skifte gear. Og det er måske ikke så ringe endda?
.
megen mad-visdom fra Indien
Mange af de retter, vi kan få råd til at spise i denne vinter, er opstået ud fra ren nød. Og det er beroligende at vide, at man kan kokkerere med få elementer og få de lækreste retter ud af det.
.
dhal med to slags linser
Jeg har brugt to slags linser i denne ret, røde linser (maasor dal) og mungbønner, der trods navnet ikke er bønner, men linser. Derfor behøver mungbønner heller ikke at sættes i blød inden kogning.
Begge slags linser leverer fremragende proteiner til en overkommelig pris. Du kan evt. nøjes med den ene slags. Eller bytte ud med flækærter.
Jeg hørte netop i radioen en kvinde beklage sig over, at hun ikke mere kan lave en kødsovs til sin spaghetti til under 50 kr. Jeg håber, hun læser med her, for så behøver hun ikke at sulte!
.
masser af hvidløg
Denne dhal får især karakter fra de mange “brændte” fed hvidløg. Det giver ikke blot en skøn smag, hvidløg virker også meget antiinflammatoriske og antioxidante i kroppen. Og det er jo en rigtig god ting her på kanten af vinteren, hvor det er klogt at opruste sit immunforsvar.
.
dhal med ”brændte” hvidløg
(4 personer)
150 g mungbønner eller gule flækærter (skal ikke udblødes)
100 g røde linser
100 g hvidløg
200 g løg
frisk eller tørret chili efter smag
2 tsk sorte sennepsfrø
1 spsk spidskommen
4 spsk kokos- eller olivenolie
1 brik hakkede tomater (ca. 400 g)
½ spsk gurkemeje
revet ingefær efter smag
rørsukker, citronsaft, salt og friskkværnet peber
frisk koriander og/eller mynte
.
Skyl linserne grundigt og kog dem i rigeligt vand 25-30 minutter. De røde linser vil koge meget ud. Afdryp linserne, hvis der er væde tilbage.
Skær hvidløgsfeddene i skiver. Skær løgene i både. Hak chilien.
Rist spidskommenfrø og sennepsfrø på en tør pande, til de dufter.
Tilsæt olien og hvidløgsskiverne. Rist hvidløgene til de er temmelig mørke, men ikke direkte brændte.
Tilsæt løgene og chilien – og måske lidt mere olie.
Lad hvidløg og løg simre ca. 5 minutter og kom de hakkede tomater med væde på panden.
Tilsæt de kogte linser, gurkemeje og revet ingefær efter smag.
Smag dhal’en godt til med sukker, citronsaft, salt og peber.
Servér retten med frisk koriander eller mynte. Jeg har også drysset med lidt frisk løgtop. Du kan desuden sætte en spsk planteyoghurt på hver portion.
.
ris eller danske korn?
Her har jeg serveret ris til dhal’en. Det er den indiske måde at gøre det på. Men vil du hellere spise et dansk produkt, så vælg kogt perlebyg eller perlespelt.
.
Lækker ret der skal prøves . Billede illustrationerne er vidunderlige ❤️
Kære Lena,
Rigtig mange tak. Det glæder mig ❤️!
Kh Kirsten
Tak for din skønne spareopskrift på dhal. Den skal afprøves!
Skal mungbønner ikke sættes i blød?
kærlige klimahilsner
Ingerid
Kære Ingerid,
Selv tak. Det glæder mig, at du vil prøve retten.
Og mungbønner skal IKKE sættes i blød. Jeg føjer det lige til opskriften. Men “bønnerne” ER faktisk linser.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for endnu en skøn ret, og for al den tid du lægger i at dele dine fantastiske opskrifter med os.
Jeg måtte trække på smilebåndet, da jeg læste skrivet der følger med retten, for hvor har du ret!!! Jeg er dansker, men opvokset i et andet land; jeg har lavet mad på åben ild i mange år, og jeg har oplevet dem, der havde det værre end mig! Vi var også decideret fattige da jeg var barn og ung, men naturens spisekammer holdt sulten fra døren.
Nu har jeg levet i Danmark i en række år, og har altid undret mig over, hvor forkælede vi er her i landet, især, er det det ENORME madspild der chokerer mig vildt meget!!
Jeg ønsker på ingen måde denne krise, den rammer mig lige så meget som den rammer andre (men der er stadig dem, der har det værre en DK) men… jeg håber at vi ved at opleve denne krise, lærer, at værdsætte det vi har mere! Og jeg er ikke nogen frelst, så jeg taler også for mig selv 😉
Hi Monika,
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse at dele mine opskrifter!
Det er interessant, at du har oplevet at lave mad over åben ild. Jeg er selv vokset op i et fattigt køkken, men vi havde da et brændekomfur og en primus. Dog får det fattige køkken nok de fleste til at føle en større taknemmelighed for det eldorado, vi lever i i øjeblikket.
Og nej, vi er vist ingen, der ønsker denne krise, men en krise rummer næsten altid nye konstruktive muligheder. Vi skal bare forstå at gribe dem.
Kh Kirsten
Wow, virkelig god!
Hjertelig tak, Kristine ❤️.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for dit fine skriv med historien bag denne ret. Hvor er det berigende og tankevækkende, når du sætter ord på og sammenfletter Indiens dagligdag med Europas energi situation netop nu. Super aktuelt netop nu.
Og dejligt, at åbne manges øjne ved med få fødevarer, at få et skønt måltid der både smager, mætter, nærer og er godt for miljøet. Tusind tak for at skrive, at det trøster og “beroliger” når vi skal stå imod den tid der kommer. Heldigvis med mad som denne ret. Det reflekterede jeg længe over. For du har ret og godt du sætter ord på det. Med få billigere alternativer, gode krydderier og krydderurter kommer man rigtig langt.
Det bliver en anderledes, men også lærerig tid der venter os. Pengene er små, men med tænksom adfærd og tilpasning til verden som den er netop nu, klarer vi den. For du har så meget ret. jeg elsker dine opdateringer med skønne retter, der inspirerer, beroliger og får optimismen frem i os alle. Tusind Tak…
Maiken
Kære Maiken,
Selv tak. Det er dejligt, at du synes om indlægget. Tak for dine smukke ord. De glæder og varmer!
Det er jo så lykkeligt, at man kan trylle stor mad frem af billige råvarer. Men vi er blevet så vant til, at der er frit valg på alle hylder, at vi lige skal mindes som, at vi sagtens kan nøjes med mindre, end vi er vant til.
Det styrker de tre K’er: kroppen, klimaet og kloden. Bedre kan det nok ikke blive.
Kh Kirsten
Hej Kirsten, lavede den lækre dahl i går. Men vi kunne ikke bruge de 200 gr. mungbønner, det var alt for meget. Vi brugte kun 100 gr linser og ca. 100 gr. mungbønner (målt i tør tilstand). Mener du virkelig, at retten skal have 200 gr mungbønner?
Hi Susanne,
Mange tak for det gode spørgsmål. Hmmmm … jeg er altid bange for at lave for små portioner og går måske derfor lidt i den anden grøft. Du har sikkert ret i, at 200 g mungbønner er i overkanten. Jeg vil rette opskriften til 150 g. Så jeg siger tusind tak, fordi du gjorde opmærksom på sagen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy