SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: bønner fra Mellemøsten med brombær og labneh
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
nye rødbeder og brombær – og styrk immunforsvaret med lækker mad
I øjeblikket er brombær gratis. Så tank immunforsvaret op med lækker og livgivende mad. Lad sæsonens sidste brombær mødes med årets første rødbeder.
De nye rødbeder er nemlig klar til at blive nydt, og brombærrene er her stadig. De to ting klær’ hinanden i denne ret med kidneybønner, løg og marinerede valnødder, der giver skøn syrlighed.
Med et drys af spidskommen og sesamfrø får retten et ægte mellemøstligt touch.
.
kidneybønner, kikærter eller linser
Her er bønner fra Mellemøsten. Ikke dem, der råbes fra minareterne, men dem, der kildrer vores smagsløg og nærer vores celler.
Jeg har valgt kidneybønner til retten, men de kan nemt skiftes ud med andre former for bønner, kikærter eller linser.
Hvis du vil spare, så vælg bønner fra dåse eller brik. Så sparer du energi. Eller vælg linser. De skal kun koge 20 minutter.
.
za’atar
Det mellemøstlige sesam- og urtedrys, za’atar, giver ekstra smagsoplevelse til bønneretten.
Drysset består af spidskommen, sesamfrø, sumac og tørret oregano. Har du ikke sumac, kan det udelades.
Hvis du ikke har lyst til at lave za’atar, så drys i stedet rødbeder og løg med spidskommen. Men du kan lave en større portion og opbevare den i et glas. Za’atar er en dejlig smagsgiver til mange retter.
.
med en smag af Mellemøsten
Bønner er basismad i Mellemøsten (og i mange andre lande). I denne ret får de en skøn smag, dels af za’atar og marinerede valnødder, dels af friskosten labneh, som også signalerer Mellemøsten.
.
labneh
Labneh er en mellemøstlig friskost lavet af yoghurt. Se opskriften her.
.
farven lilla
De stoffer, der giver frugt og grøntsager deres farve, kaldes flavonoider. Det er stoffer, der forebygger sygdomme og skadedyr hos planterne, og forskere mener, at disse egenskaber også gælder for os, der spiser planterne. Der findes mere end 4000 af disse stoffer, og de regnes for forebyggende for sygdomme, fx hjerte-karlidelser og nogle former for kræft.
Ikke mindst den lilla farve er et meget kraftigt plantestof, der virker stærkt antioxidant og betændelseshæmmende samt kolesterolregulerende. Og så er farven lilla samtidig smuk at se på. Foruden de lilla rødbeder, er der i bønneretten lilla brombær, som kan byttes ud med blåbær, der har de samme fremragende egenskaber.
Naturens eget apotek bugner her i efteråret med lilla farver. Lige nu hænger de lilla brombær tæt og tungt på grenene. De er både søde og sunde. Og så er de uden bivirkninger – og helt gratis.
..
spar energi
Hvis du vælger at bage rødbederne i ovnen, så hold øje med, hvornår el er billigst. Der er mange penge at spare ved at bruge elektricitet med omtanke. Bag også gerne brød eller andet, hvis ovnen alligevel er tændt.
Men vil du have en lidt billigere model, så skær rødbederne i tynde skiver og damp dem ca. 10 minutter. Lad dem stå i kogevandet, til de er afkølede.
Du kan evt. koge en større portion og lave borsch af halvdelen, så har du mad til dagen efter.
.
borscht
Hvis du laver rigeligt labneh, har du også til rødbedesuppen dagen efter.
..
bønner fra Mellemøsten med rødbeder, marinerede valnødder og brombær
(4 personer)
250 g kidneybønner eller 2 dåser/brikker a ca. 240 g drænet vægt
3/4 dl olivenolie
3-4 spsk citronsaft
1-2 fed presset hvidløg
salt, friskkværnet peber
50 g valnødder
½ dl mild eddike
rørsukker efter smag
½ kg rødbeder
250 g løg
evt. 2 spsk za’atar
100 g brombær
evt. labneh
hakket grønkål eller krydderurter
.
Hvis du vælger tørrede bønner, så sæt dem i blød ca. 8 timer. Afdryp dem og kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter. Afdryp bønnerne.
Rør olien med citronsaft og presset hvidløg og smag godt til med salt og peber. Hæld dressingen over de varme bønner og vend godt rundt.
Del valnødderne i mindre stykker. Varm eddiken op med sukker efter smag samt lidt salt. Lad sukkeret smelte og smag godt til. Dressingen skal være tilpas sød/syrlig. Læg valnødderne i dressingen og lad dem gerne stå til næste dag.
Skær rødbederne i skiver eller trekanter. Del løgene på midten eller skær dem i både.
Læg rødbederne på en bageplade i et enkelt lag. Dryp med olivenolie og vend godt rundt i rødbederne.
Bag rødberne i en 190 grader varm ovn. Bag dem først 20 minutter.
Læg løgene på pladen og dryp med lidt mere olie. Hvis du ikke laver za’atar, kan du drysse både rødbeder og løg med spidskommen.
Bag grøntsagerne endnu ca. 20 minutter. Hvis løgene ikke er gyldne, så giv dem lidt mere tid i ovnen.
Vil du spare energi, så kog rødbederne som foreslået ovenfor. Steg i giver fald løgene i både på en pande.
Lav evt. en portion za’atar.
Bland bønnerne med grøntsagerne. Du kan vælge at servere retten enten varm eller kold.
Servér bønneretten med de marinerede valnødder og brombærrene på toppen. Drys med finthakket grønkål eller en krydderurt som koriander, persille eller mynte.
Dryp evt. med lidt labneh.
Servér evt. ris eller perlespelt til.
.
Hej Kirsten
Det lyder virkeligt lækkert og skal helt sikkert prøves, og passer rigtig godt lige nu hvor jeg har haven fyldt med brombær. Lige et spørgsmål: Hvad gør du med løgene? Skæres de i både eller kommer de hele i ovnen?
Mvh
Marie
Hi Merie,
Det glæder mig. Tusind tak.
Hvis du laver retten i ovnen, så skær løgene i halve eller kvarte. Hvis du steger dem på en pande, så skær dem i både og steg dem fint gyldne.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten