SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: rødbedepandekager med peberrodscreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
rødbeder elsker peberrod
Mens vi nervøst tjekker elmåleren og ryster pengepungen, er det godt at vide, at den bedste og sundeste mad også er den billigste.
Rødbeder mætter godt og rækker langt. Det er derfor stadig forholdsvis billigt at vælge rødbeder som basismad. Det samme gælder andre rodfrugter og kål.
Og det, der er så glædeligt er, at disse grøntsager ikke blot er blandt det billigste, man kan købe, de er også blandt de absolut sundeste fødevarer, vi kan spise.
Det, vi nu bliver tvunget til i disse sparetider, viser sig at være en kæmpe gevinst, både for den store smag og det gode helbred.
.
rødbeder og peberrod – god gammel bondemad
Vi har dyrket rødbeder i Danmark i hundredvis af år, og rødbeden har, ligesom kartoflen og gulerødderne, fyldt utallige sultne maver gennem tiderne.
Tidligere havde vi i Danmark ikke meget at krydre maden med. Men peberrod har vi haft, og den har været brugt som smagsgiver i umindelige tider. Og peberrod passer perfekt til rødbeder.
Rødbeder kræver temmelig lang tid at koge eller bage i ovnen. Her er sparet på energien på den måde, at de rå rødbeder rives og blandes i pandekagedejen.
.
pandekager med brombær
Mine sidste brombær og første hasselnødder kom med i retten.
Hvis du også stadig kan finde brombær, kan de med succes serveres til pandekagerne.
Hvis du tilbereder pandekagerne med sukker i stedet for salt, kan de serveres som dessert med brombærsyltetøj. Steg i givet fald pandekagerne tyndere end du ellers ville. Jeg har lavet pandekagerne temmelig tykke, fordi det er madpandekager.
Du kan også bruge brombærrene i det salte køkken og servere dem som tilbehør til pandekagerne sammen med peberrodscremen.
Men måske skal retten være mere mættende?
.
pandekager med svitset grønt
Hvis pandekagerne skal udgøre en mættende hovedret, så svits de grøntsager, du har på lager, som tilbehør til pandekagerne.
Du kan bruge løg, blomkål, broccoli, hvidkål, svampe, majs – eller hvad du har i grøntsagsskuffen. Så undgår du også madspild.
Jeg har desuden drysset med årets første valnødder og hasselnødder.
Svits findelte grøntsager hurtigt i lidt olie på panden, når du har bagt pandekagerne. Så bliver også energiforbruget til at overse.
I stedet for forslaget nedenfor, kan du bruge den pandekagedej, du plejer, og blot tilsætte de revne rødbeder.
.
rødbedepandekager med peberrodscreme og grøntsagsmix
(8-10 tykke pandekager)
100 g kikærtemel
100 g havremel (evt. hvedemel)
50 g havregryn
3 dl vand
1 tsk salt, friskkværnet peber
300 g rødbeder
100 g løg
1 spsk spidskommenfrø, evt. fennikelfrø
olie til stegning
evt. blanding af grøntsager til topping
frisk koriander eller persille
peberrodscreme:
2 dl havre cremefraiche eller anden cremefraiche
1 dl havrefløde eller anden fløde
reven peberrod efter smag
citronsaft
1 bdt persille
.
Rør dejen sammen af de to slags mel, havregryn og 3 dl vand. Tilsæt salt og lidt peber.
Lad dejen hvile en times tid, evt. til næste dag.
Riv rødbederne fint på et rivejern, eller findel dem i en foodprocessor.
Hak løgene fint.
Rør rødbeder og løg i dejen sammen med spidskommen eller fennikel.
Dejen vil formentlig være for tyk på dette tidspunkt, så tilsæt vand til dejen er som en almindelig pandekagedej.
Steg 8-10 pandekager med en diameter på 14-15 cm. Du kan også lave færre og større pandekager.
Olien skal være godt varm, når du hælder dejen på panden – og vend først pandekagen, når overfladen bobler lidt op og ser tør ud.
Steg pandekagerne på begge sider.
Svits hurtigt de grøntsager, du ønsker at servere til pandekagerne.
Rør creme fraiche og fløde sammen og tilsæt fintreven peberrod efter smag. Smag godt til med peberrod, citronsaft, salt og peber.
Servér cremen til pandekagerne sammen med de svitsede grøntsager. Drys med frisk koriander eller persille.
Nedenfor er retten også drysset med friske valnødder.
.
.
Tak for den opskrift ! Nu skal jeg da ud og trække et par af de røde op –> fra jord til bord 🙂
KH Dorit
Kære Dorit,
Det lyder rigtig godt med fra jord til bord. Du er heldig selv at kunne høste rødbederne.
Rigtig god fornøjelse med pandekagerne!
Kh Kirsten
Er der ikke er alternativ til kikærtemel?
Det ligger også i den dyrere ende og lyder unødvendigt, hvis man ikke allerede er forbruger af det.
Venlig hilsen
Nanna
Kære Nanna,
Jo, det er der bestemt.
Du kan lave dejen af 100% hvedemel eller 50% hvedemel og 50% boghvedemel.
Men du kan også lave en pandekagedej nøjagtig som du plejer.
Jeg har valgt kikærtemel fordi den er proteinrig.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Det er da den herligste måde at bruge rødbereder på, og det smager Himmelsk!
Jeg kom lidt knust hvidløg i de svitsede grøntsager.
Hvis man har overskud til det, kan man med et juliennejern lave tynde strimler af selleri, og stege dem godt gyldne i olie, og bagefter dryppe af på et stykke køkkenrulle. Det kan så bruges som et ekstra raffineret drys .
Mh Janos
Kære Janos,
Tusind tak for den dejlige tilbagemelding. Det er jeg rigtig glad for at høre. Og lidt hvidløg er jo altid godt!
Tak også for tippet med selleristrimlerne. Det lyder lækkert.
Kh Kirsten
Super opskrift, har lavet den med min egen pandekageopskrift med æg , speltmel og havremælk, og så rødbederne og citronsaft. De lynstegte grønsager har også godt af nogle dråber citronsaft. Fik meget ros af mine gæster.
Kære Bente,
Tusind tak. Det lyder også som en god løsning, du har brugt. Man kan heldigvis lave pandekager på mange måder.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy