Kirstenskaarup.dk

fredag

13

september 2019

0

KOMMENTARER

salat med lynmarineret gul bede og urter

Skrevet af , Posted in salater

.

må jeg be’ om en bede!

Dagene bliver kortere og luften køligere. Kort sagt: vi er på vej ind i sæsonen for de tungere grøntsager: alle de skønne kålsorter og dejlige rodfrugter, der mætter og giver varme i krop og sjæl, især når de nydes i en dampende varm suppe.

Selv om jeg elsker årstidernes skiften – og dermed også råvarernes – er det alligevel lidt vemodigt at sige farvel til sommeren. Og jeg har da også endnu nogle opskrifter med squash, tomater etc. på bedding. Men i dag har jeg lavet en lille enkel salat af gule beder.

.

beder i flere kulører

Tidligere var det næsten kun den klassiske røde rødbede, man så. Nu er der beder i flere udgaver, fx den gule i denne salat. Men også den bolsjestribede er en smuk og spændende variant.

Du kan til denne salat selvfølgelig bruge en hvilken som helst slags bede, og du kan også vælge netop de krydderurter, du har ved hånden.

.

rå eller letkogt?

Jeg er ikke helt vild med rå beder, men har du ikke det problem, kan du undlade at vende skiverne i den varme eddikelage. Så serverer du bare de tynde skiver i dressingen.

.

en rød bede som en lille hapser

Her er en ekstra lille bede-idé. Jeg kom til at tænke på disse små hapsere, fordi de tynde skiver i denne opskrift med rødbede dampes i eddikelagen på samme måde som de gule beder.

Jeg har så rullet de rå-marinerede skiver omkring en plantebaseret creme friche smagt til med finthakkede kirsebær, salt og peber. Og så har jeg drysset med timian og små blade af rød havesyre.

Nu er kirsebærsæsonen jo ovre, så du kan i stedet bruge finthakkede friske figner, blommer eller brombær.

.

salat med lynmarinerede gule beder og urter

(4 personer)

400 g gule beder (kan erstattes af stribede beder eller rødbeder)

friske krydderurter efter eget valg, fx timian, rød skovsyre, portulak, løvstikke, oregano etc.

dressing:

1/2 dl riseddike eller anden mild eddike

3 spsk vand

rørsukker efter smag

5 spsk olivenolie

evt. 2 spsk balsamico

salt, peber

 

Skær bederne i tynde skiver på et mandolinjern.

Bring eddike og vand i kog og tilsæt så meget sukker, at lagen bliver tilpas sød.

Kom bederne i gryden og vend rundt i dem et par minutter, så du er sikker på, at de alle kommer i kontakt med den varme væde.

Sluk for varmen og lad skiverne afkøle i lagen.

Afdryp bederne og læg dem i en skål.

Rør en dressing af olie, 2 spsk af lagen og evt. lidt balsamico. Smag godt til med salt og peber og evt. et nip sukker.

Hæld dressingen over bederne og vend rundt.

Bland salaten med den eller de valgte krydderurter.

.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.