ovnbagte kryddergrøntsager fra Marokko
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
.
af sted til solens køkken
Kender du dét: når solen varmer igennem på den første forårsdag i Danmark? Luften er klar, fuglene synger, og pludselig kan man rette den vintertrætte krop ud i hele dens længde?
Sådan havde jeg det, da jeg forleden landede i Marokko. Her ventede Nordafrikas strålende sol, viftende palmer og souq’en i Marrakech – denne myretue af utallige små slyngede stræder og gyder, som jeg aldrig helt får hold på. Der er kun én ting at gøre: gå vild og nyd det! Nyd bombardementet af farver, lugte, lyde. Æslernes tramp, tramp mod brostenene, når de små kærrer raskt snor sig vej mellem folkemængden. Et sted sniger en liflig duft af friskbagt brød sig op af et kældervindue, et andet sted er det marokkanernes yndlingskrydderi, ras el hanut, der får maven til at knurre.
.
tilbage i den lyserøde by
Der er et land og en by, som jeg bliver ved at vende tilbage til. Der er magiske Marokko. Jeg har rejst i Marokko i mere end 25 år, og det var kærlighed ved første blik. Dengang var der meget få turister i landet, og det var langt mere fattigt end i dag. Men den kloge Kong Hassan har givet befolkningen en vis frihed og mulighed for, at mange fattige har kunnet hæve sig op i den lavere middelklasse. Det varmer også mit hjerte at se, hvordan man her har magtet at styre den gode udvikling i modsætning til i nabolandene, hvor meget er krig og kaos, millioner af flygtninge, undertrykkelse og stor fattigdom. Der er også fattigdom i Marokko, den er bare mindre udtalt end den var for 25 år siden.
Faktisk holder jeg så meget af Marokko, at jeg har udgivet en marokkansk kogebog. Papirudgaven er desvære udsolgt, men den findes som e-bog hos Saxo. Du kan se Vegetarisk køkken. Marokko her.
En morgenstund inde i souq’en kan noget af det første, man møder, meget vel være en kvinde, der bærer hævet dej til et brød til bageren. Se billedet ovenfor. Det er ikke almindeligt, at man selv bager sit brød her. Det lader man bageren om.
Hvis du vil spise marokkansk brød til den marokkanske grøntsags-tagine nedenfor, så er der opskrift her.
.
et orgie af farver og smagsindtryk
Der er knald på farverne på et marokkansk marked. Og så er der mange spændende krydderier.
.
taginernes land
I Marokko laves ofte mad i lergryden med det koniske låg, der kaldes en tagine. Her står maden og simrer i timevis over trækulsgløder i en simpel ovn, hvorefter den serveres rygende varm.
I de fleste hjem bruger man enkle taginer af u-glaseret ler. De kulørte taginer på billedet er vistnok mere for turisterne.
Jeg har også serveret min marokkanske grøntsagsret i en tagine, men det er mere for et syns skyld. Har du ikke en tagine (som i øvrigt kræver åben ild som fx gas), går det fint at bage grøntsagerne i et helt almindeligt ovnfast fad, som du ser nedenfor.
Du kan servere den pivstærke pasta af chili, som hedder harissa til grøntsagsretten. Harissa er lige så elsket af marokkanerne som brun sovs er det af danskerne!
.
jeg prøver at matche de marokkanske kulører
Jeg har selvfølgelig lavet den marokkanske mad i Danmark, inden jeg tog af sted. Men jeg lover, der kommer noget mere autentisk, for jeg har fået lov at være med i køkkenet i den vidunderlige riad, jeg bor i her i Marrakech.
En riad er den marokkanske betegnelse for et traditionelt rigmandshus, en lukket bygning med vægge på alle fire sider og et lukket rum i midten, hvor der altid er enten et springvand eller et åbent bassin med vand. Rummet tjener som en slags lille have med blomster og træer. Dette åbne rum er så at sige husets hjerte, ikke mindst på grund af vandet, der ofte løber eller springer. Her er vand sparsomt og derfor en højt skattet ressource. Riad’ens hjerte er et sted med ro og stilhed. Her er man beskyttet mod verdens tummel og larm, omsluttet af høje vinduesløse mure på alle sider.
Tidligere var riad’erne hjem for de rigeste. I dag er mange af dem omdannet til små hoteller, hvoraf nogle er overordentligt smukt restaurerede og smagfuldt indrettede. Det er sådan én jeg bor i! Det kommer jeg tilbage til, hvis eller når internetforbindelsen arter sig!
..
godt gemt væk
.
De fleste riad’er ligger godt gemt væk i en lille gyde bag en prunkløs dør uden skiltning Hvis jeg ikke blev fulgt, ville jeg aldrig finde min riad!
.
markedet har førsteprioritet
Jeg skynder mig selvfølgelig allerførst at tjekke markedet ud, når jeg kommer til en fremmed by. Her i souq’en i Marrakech ligger det livlige grøntsagsmarked tæt ved den store moské, Ben Yousseff. Grøntsagsstaderne udgør en summende bikube af kutteklædte mænd og tørklædeomvundne kvinder, der sælger alverdens grøntsager under megen palavren frem og tilbage. Der tinges og pranges, der mærkes og snuses. Her er vi langt fra de plasticforseglede agurker.
..
..
Duften af frisk koriander og mynte får mig til at længes efter mit køkken. De fede, topmavede bøftomater strutter og suger de sidste solstråler til sig, før de forsvinder ned i et indkøbsnet for snart at genopstå som medlem af den smagfulde familie, der hedder grillede grøntsager – eller måske kommer de til at spille hovedrollen i en kanel- og appelsinblomst-duftende tomatsovs.
De nyhøstede artiskokker ber’ nærmest om at blive taget med hjem for at brillere i retten nedenfor. Men faktisk foreslår jeg af overkommelige grunde at bruge artiskokker fra glas.
.
en herlig ret med kikærter og krydderier
ovnbagte kryddergrøntsager fra Marokko
(4 personer)
200 g kikærter
1 kg grøntsager: fx løg, kartofler, søde kartofler, gulerødder, stribede eller gule beder, fennikel, blomkål, broccoli etc.
10 fed hvidløg
50 g rosiner
1 glas artiskokhjerter
1 bdt frisk koriander eller persille
evt. harissa
krydderblanding:
1 1/2 dl grøntsagsbouillon
1 dl tomatpuré
2 spsk olivenolie
3 tsk stødt kanel
3 tsk røget paprika (evt. alm. paprika)
1 spsk spidskommenfrø
1 tsk sumac (kan erstattes af 1 spsk citronsaft)
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Sæt kikærterne i blød ca. 8 timer. Kog dem i nyt vand ca. 15 minutter og afdryp dem.
Vælg de grøntsager, du har og som måske trænger til at blive anvendt. Skær de valgte grøntsager i små stave. Skær løgene i både.
Læg grøntsagerne i et ovnfast fad og bland hvidløgsfed og rosiner i.
Rør krydderblandingen sammen og smag godt til, evt. også med lidt sukker eller sirup.
Hæld blandingen over grøntsagerne og vend godt rundt.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn. Bag grøntsagerne ca. 30 minutter.
Tag fadet ud og vend godt rundt i grøntsagerne. Skær artiskokkerne i halve og læg dem i fadet sammen med de kogte kikærter.
Bag grøntsagerne færdige, endnu 10-15 minutter afhængig af størrelsen på grøntsagerne.
Drys med hakket koriander og servér fx harissa og couscous til. Du kan evt. udelade de tørrede frugter i couscousen, da der er rosiner i grøntsagerne.
.
.
godt at starte på det stærke i en tidlig alder!
Tak, Kirsten du reddede min dag med opskriften her til vegetarisk gæstemad hvor der også er overskud til gæsterne.
Det glæder mig rigtig meget, at jeg har reddet din dag, Claus!
Så håber jeg bare, at retten bliver god, og at gæsterne er glade. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Åh hvor jeg elsker dine flotte billeder og maleriske beskrivelser. Næsten som at være der lidt selv igen (var der for 15 år).
Ønsker dig den bedste ferie Kirsten.
Det glæder mig, Helle. Tusind tak. Og du kender oven i købet Marokko. Så man du rigtig forstå, hvad jeg mener!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Det lyder godt både opskrift, og beskrivelse af solskinslandet.
Og så fulgt af dine smukke billeder. Tusind tak
Fortsat rigtig god tur😘
Knus fra OS
Hjertelig tak, kære Inger. Hvis jeg kan sende en lille smule sol til Danmark og især et helt bestemt sted i Holte, gør jeg det med største glæde.
Stort knus til jer begge fra Kirsten
Jeg bliver altid så glad, når jeg ser dine foto fra dine rejser. TAK
Tak også for skønne opskrifter.
Knus Wanda
Tusind, tusind TAK, Wanda. Jeg kan fortælle dig, at du er indstillet til den store rose-medalje. Ingen har fortjent den mere end du! ❤️
ha ha ha
😂😂😂
Kære Kirsten
Tusind tak for dine dejlige fotos og malende beskrivelse af Marokko. Det vækker appetitten, da vi netop skal dertil snart. Vi glæder os!
Vh. Helle
Kære Helle,
Selv tak!
Hvor heldigt, at I lige får en lige appetitvækker. Jeg håber, I bliver lige så glade for landet, som jeg er. Efterhånden er her rigtig mange turister, men da man jo selv er en af dem, er det svært at klage!
Og går man lidt udenfor alfarvej, er der masser af det oprindelige tilbage. Rigtig god tur.
Kh Kirsten
Tak for skønne beskrivelser, smukke billeder og i spirerende opskrifter 👏🏻😛😊
Selv tak, Helle. Jeg er glad for at høre, at du kan lide det hele. Fortsættelse følger!
Kh Kirsten
Super god tur til dig Kirsten 💙💛
Var afsted med min 18- årige søn i uge 7. Fik kun alt det bedste. Beslutningen om Marrakech tog jeg sidste år efter din fantastisk farverige beskrivelse. Jae… og det blev blot endnu mere farverigt. Vi ELSKER Marrakech. Tak for det 🙏 og nyd….
Tusind tak, Jane. Hvor er jeg glad for at høre, at I ikke er blevet skuffede over min anbefaling af Marrakech.
Det er virkelig en by, man nemt forelsker sig i – og så er det så dejligt overkommeligt at komme til noget forholdsvis eksotisk på forholdsvis kort tid.
Kh Kirsen
Det er meget smukke – og delikate – billeder, kære Kirsten
Hjertelig TAK, Lise. Det er SÅ dejligt, når ens anstrengelser falder i smag!
Kh Kirsten
Skønne beskrivelser, maleriske opskrifter. Dine “skriv” emmer af livs- og madglæde.
nøøøj hvor jeg glæder mig til vores frokost.
Kærligste knus
Hjertelig TAK, Annie. Du kender jo selv det hele – og nu går jeg i cooking mood frem til den dag i marts (jeg lige har glemt nu!). Det skulle jo gerne blive en god frokost!
Mange kærlige knus tilbage til dig,
fra Kirsten
Vi har lige spist denne skønne ret her til aften. “Uhm”, sagde min mand, hvortil jeg svarede: “Det er Kirsten Skaarups opskrift, hendes mad smager altid godt!” Jeg havde ikke lige couscous ved hånden, så jeg kogte noget hirse og legede, at det var couscous med olivenolie, chili, kanel og rosiner, det blev supergodt, og så er der til frokosten i morgen også.
Kære Annelise,
Mange tak for din hilsen. Meeeen, mon jeg nu kan leve op til din fine bemærkning? Jeg synes jo godt nok, at mad skal smage og være en oplevelse, men smag og behag er jo som bekendt forskellig. Men jeg er glad for at høre, at du synes om opskrifterne.
Jeg er jo altid EKSTRA glad, når jeg hører, at mænd synes om den grønne mad. Så er det sjældent helt skævt!
Tak for ideen med hirse i stedet for couscous. Det lyder virkelig godt. Det går op for mig, at det er længe siden, jeg har haft hel hirse på “lager”. Det er et lækkert og næringsrigt lille frø, som vi alle kan have god gavn af at spise mere af. Så nu vil jeg kaste mig over det snarest takket være dig!
Kh Kirsten
Jamen altså, hvor er det vidunderligt, Kirsten. Tusind tak for det hele. Tusind tusind tak. <3
Jamen Lone, det er da så lidt. Selv tak! Jeg hygger mig jo med både at smage, fotografere og formidle. Og så er det SÅ dejligt, når andre vil kigge/læse/smage med.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy