på landsbymarked i Marokko
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, rejser, tilbehør
.
i solens køkken køber man mad på markedet
Jeg ved ikke præcis, hvad kvinden på grøntsagsmarkedet sagde, da hun pegede, men jeg er sikker på, at det var noget i retning af teksten på billedet. Jeg tænker, at jeg godt kan missionere lidt, selv om jeg er på rejse!
.
af sted til landsbymarked
En tidlig morgen begiver jeg mig af sted til mandagsmarkedet i landsbyen Scorpia. Men først skal jeg vikle mig ud af souq’ens mange fangarme. For at nå frem til den firhjulede transport skal jeg sno mig gennem utallige små gyder og passager – ud til de store gader, hvor der kører biler. Og det tager tid – ikke mindst fordi der hele tiden er motiver, der kalder på min kamerasøger!
.
i byens bugnende mave
Når man vandrer i souq’en er det som at befinde sig i selve byens store bug. Souq’en er nærmest ét kæmpestort marked med alle slags fødevarer. I denne lille biks kan man mætte sig med hårdkogte æg og slukke tørsten med dampende varm og skrigende sød myntete.
.
man lever af brød … eller?
Selv om vi som bekendt ikke lever af brød alene, kan man godt få det indtryk i Marokko. Der er aldrig mere end 10 meter til den nærmeste brødsælger. Og det er brød bagt indenfor den seneste times tid. De lækre og varme brød skifter uafladeligt hænder. Og så får man lige kvarterets sidste nyheder med hjem ved samme lejlighed.
.
på markedet er det højsæson for mandariner
Mandagsmarkedet i Scorpia ligger 30-40 km udenfor Marrakech på den smukt svungne vej mod Oureka. På vejen kan man nyde de snedækkede tinder på de nærtliggende Atlasbjerge.
Vel ankommet til mandagsmarkedet i Scorpia kan det ikke skjules, at det er højsæson for mandariner. Men der handles også alt muligt andet, ikke kun grøntsager og frugter. Faktisk findes ALT hvad en fjerntboende berber har brug for i sin dagligdag lige fra sokker, BH’er til søm og skruer, potter og pander, flaskegas, couscous og hel hvede, høns og kyllinger med og uden hoveder, lam og får – ja, alt hvad hjertet kan begære – og lidt til!
.
æsler er en sikker transport
Både berbere og andre landsbybeboere, der bor langt fra alfarvej, ofte oppe i bjergene, valfarter ned til Scorpia for at købe ind på det ugentlige mandagsmarked. Sælgerne kommer også langvejs fra, og så er det rart med et æsel som transport.
.
Marokko – landet af mynte
Her har vi kongen af mynte på sin tronstol! Hvis man har sagt Marokko, må man også sige mynte. Den duftende krydderurt nydes ikke blot i salater og alle mulige andre retter, den indtages ikke mindst som den helt uundværlige myntete. Som marokkanerne selv siger: marokkansk “whisky”!
At myntesælgeren simpelt hen sidder på et helt læs mynte siger noget om afsætningen.
.
stort udvalg af tørrede krydderier er selvfølgelig også på markedet
Hvis krydderiernes lokkende farver ikke er nok, kan man jo altid give den en ekstra skalle med lyslilla baljer!
.
no stress, please!
Mændene på markedet hygger sig gevaldigt. Det virker ikke, som om de er specielt stressede. En smule henslængt afslapning kan man vel altid have brug for …
.
mændene handler
Det er i høj grad mændene, der køber ind. Ikke at der ikke også er kvinder på indkøb – og kvinder, der sælger grøntsager på markedet. For i Marokko er kvinderne ikke gemt så godt væk som i mange andre muslimske lande.
.
løs market
Hvis mine gode venner i Løs Market i Saxogade går og tror, de er de eneste, der sælger i løs vægt, kan de godt tro om igen. Og her køber man ikke bare et halvt eller helt kg hvede. Nej, her handler man i sækkefulde.
.
det var så den markedsdag
Når berberne kommer langsvejs fra for at købe ind til hele den kommende uge, er det om at huske det hele. De små dele-taxier, en slags minibusser, der bringer de fjerntboende folk til mandagsmarkedet er tungt lastede, når de vender næsten hjemad. Her er det lige lykkedes at få et nyindkøbt får mast med ind i bilen.
.
citronmarinerede oliven
Selv om jeg har været i køkkenet i dag og lavet både marokkansk suppe og en marokkansk grøntsagsret, kan jeg ikke diske op med nogen færdige opskrifter.
Men jeg har til gengæld et par gode ideer, som ikke kræver vægt og mål: den ene er disse citronmarinerede oliven, som jeg smagte i går på et vidunderligt sted, der hedder “Paradise du Saffran” (det kommer jeg tilbage til – for jeg fik en skøn frokost på stedet, som jeg glæder mig til at dele med jer). Men lige nu vil jeg nævne deres oliven, som var marineret med syltede citroner. Det var sammen med finthakket persille og lidt finthakket (meget fint) flået tomat en lille delikatesse.
.
syltede citroner
Det er meget nemt selv at sylte citroner. Se opskrift her. De syltede citroner kan sætte et markant og lækkert præg på en masse retter fra salater til hovedretter – og altså oliven til en lille snack.
.
marokkansk nutella – amlou
En anden ting, som jeg ikke før er stødt på i Marokko, er det dip, marokkanerne kalder marokkansk “nutella”. Det rigtige navn er amlou. Det spises især til morgenmad eller til brødet, der serveres til eftermiddagsteen.
Det laves af den højt skattede arganolie, som også er blevet kendt og værdsat i Europa. Olien er bl.a. rig på Omega 3 fedtsyrer og E-vitamin – og så er den meget velsmagende. Desværre også temmelig dyr.
Her kan du finde henvisning til, hvor du kan købe olien. Vær opmærksom på, at der findes produkter, hvor der er tilsat anden olie for at holde prisen nede. Det er den ægte, rene olie, du skal gå efter.
Du skal også være opmærksom på, at der findes to typer olie: én til madlavning og én til udvortes brug. Det er naturligvis madolien, du skal have. Her er argannødderne ristede, og det er ristningen, der giver den meget fine smag til olien.
“Nutella”en er helt simpel at tilberede: du rører arganolie med den ønskede mængde honning (evt. ahornsirup hvis du ikke spiser honning) og så mange ristede og fint knuste mandler, at du får en let flydende pasta (den minder om tahinsovs i udseende og konsistens). Hak mandlerne groft og rist dem gyldne på en tør pande. Findel dem derefter i en food processor. I Marokko kværnes mandlerne traditionelt på en stenkværn og til silkeblød pasta. Vi andre må nøjes med en kedelig maskine!
Da jeg ikke selv bryder mig om honning – eller andet sødt for den sags skyld – har jeg tænkt mig at lave nutella’en om til et grøntsagsdip og smage til med tamari i stedet for honning.
.
Tæft nogle oplevelser du får dig og sikken foto.
Nyd det hele – du er fantastisk dejli8g du kære.
Knus fra Wanda
Tusind tak, Wanda. Jeg rå-nyder det. Ellers ville jeg være et asen.
Solrige, kærlige hilsener til dig i kulden fra
Kirsten
Tag Kirsten for dine skønne beskrivelser og fotos fra sanselige Marokko.
Selv tak, Aase Jeg er glad, hvis du har nydt “rejsen”!
Kh Kirsten
Skønne beskrivelser, maleriske fotos og munddryppende opskrifter, der lokker til at gå i gang med det samme. Herligt og SÅ inspirerende at følge dig. Knus du allerdejligste Kirsten
Glæder mig til snart at se dig og dele oplevelser – mine fra Hippocrates med ungerne og dine fra Marokko
Hjertelig tak, kæreste Annie. Dejligt hvis jeg kan glæde dig, for du kender jo selv det hele. Og de to opskrifter tror jeg lige er noget for dig. Men nu kan du få lov at smage “mors” udgave inden længe. På glædeligt gensyn.
Masser af kærlige solhilsener fra
Kirsten
Så skønne billeder fra Marokko – man kan næsten smage brødet, de friske frugter og mærke solen….
Kære Cathrine,
Hjertelig tak for din hilsen. Hvor er det dejligt, hvis jeg har formået at befordre farver, smag og dufte gennem æteren til dig i Danmark. Der kan vist godt være brug for lidt solenergi lige nu!
Kh Kirsten
Det er tydeligt, at du har en skøn tur. Smukke, smukke billeder. Kh Claus
Ja, det har jeg. Tusind tak, Claus: jeg er glad for, at du kan lide billederne.
Kh Kirsten
Jeg tilslutter mig ovennævnte kommentarer.
Det ser ud til at Marokko bliver en feriedestination der skal med i overvejelserne, og sikke farver ❄️☃
Kære Connie,
Også hjertelig tak til dig. Og jeg kan bestemt anbefale Marokko. Det er et meget nemt land at rejse i, folk er ufatteligt søde, infrastrukturen er god – og samtidig møder man mennesker og leveformer, vi ikke ser mere i Danmark. Og så alle farverne! Det er oplevelser for alle sanser.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg ønsker dig en forsat dejlig rejse ! Tak fordi du tog os med på marked. Jeg er henrevet af alle de smukke farver, der er i Marokko, og dine fine ord. Og bjerget af mynthe, og de kæreste æsler. Tak for links til opskrifter. Jeg synes, den nutella lyder ualmindelig interessant.
Pas godt på dig, i landet af ler. Hilsner fra Laila.
Kære Laila,
Mange tak for din hilsen – og selv tak. Det er altid dejligt at høre, når andre sætter pris på både tekst og billeder. Og det ER et meget fotogent land, så det er ikke svært at få gode billeder i “kassen”.
Jeg håber, du prøver “nutallaen”. Jeg har ikke prøvet den med tamari endnu, men jeg er temmelig sikker på, at både den søde og den salte version er god.
Kh Kirsten
Tror da efterhånden Marokko er et must, det er så fantastiske billeder og farver, man blir helt i godt humør og lækkersulten efter de eksotiske retter, kan næste dufte krydderierne ud af billederne 😀
Glæder mig da så bare til, at den madinspiration, du får, jo nok også smitter af på kommende indlæg 🙂
Min kusine har også lige været dér, og forleden læste jeg en klumme fra en dame, hvis mand flere gange havde nærmest tryglet hende om at tage med til Marokko, men hun ville ikke, indtil en dag, hun overgav sig, og nu vil hun derned igen, så tror på, der er “noget” med det land.
Bedste hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Ja, jeg kan bestemt anbefale Marokko. Harira, som landets nationalsuppe hedder, kommer snart. Den tror jeg, du vil kunne lide. Den er med masser af proteiner, vitaminer og mineraler – og smag selvfølgelig! Den er så mættende, at den kan spises som hovedret.
Interessent med artiklen, du nævner. Jeg har heller aldrig mødt nogen, der ikke kunne lide det smukke land med de venlige mennesker. Danskerne valfarter derned i øjeblikket. Jeg tror Marokko er i færd med at blive vores næste foretrukne feriemål.
Kh Kirsten
Kh Kirsten
Kære Kirsten, det hele ser forrygende dejligt ud, jeg vil sende det videre til min søn og svigerdatter som jo stadig er dernede, og til min veninde og hendes mand som rejser derned den 10/3. Knus fra mig! Ulla
Kære Ulla,
Det glæder mig, at du synes det ser fint ud. Det ville glæde mig meget, hvis andre kan få glæde af den smukke riad i Marrakech.
Knus til dig fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy