januar i Marokko
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
.
farverige, solbeskinnede og duftende Marokko
Så tit det er muligt, prøver jeg altid at opsnuse nye opskrifter og lidt sol i januar. Jeg synes, det er den mest trælse måned i Danmark. Alle de skønne julelys, der kastede glans over land og by er slukkede, himlen hænger tung og mørk, og lyset viser sig kun i alt for korte timer over et vejrmæssigt plaget folk. Der er lidt for længe til anemoner og martsvioler, for slet ikke at tale om asparges og nye kartofler.
Indenfor overkommelig rækkevidde er der heldigvis solbeskinnede og farvestrålende Marokko. Jeg er på min femte eller sjette rejse i landet, som jeg helt har tabt mit hjerte til. Her er al den sol og alle de kulører og krydderier, man kan ønske sig. Madmæssigt er oplevelserne dog begrænsede. Bevares, her er lækker mad, men for en vegetar/veganer er repertoiret hurtigt udtømt: men her er flere slags gode grøntsagssupper og salater, først og fremmest marokkansk salat, her er grøntsagscouscous og grøntsagstagine. Og selvfølgelig de forskellige slags brød. Jeg kunne dog godt ønske mig lidt mere groft mel i brødene, men engang imellem er der så alligevel virkeligt noget brød, jeg gerne vil efterligne. I går fik jeg, meget langt fra alfarvej i kasbah’en Ait Benhaddou i Atlasbjergene, stykker af et stort, cirkelrundt brød, der kunne ligne et kæmpestort, fladt pitabrød. Det vil jeg prøve at bage, når jeg kommer hjem.
Ait Benhaddou er en af de mest eksotiske og bedst bevarede kasbah’er i hele Atlas-regionen (kasbah’en var tidligere både et forsvarsværk og stedet, hvor den lokale leder residerede. En kasbah er ofte bygget på en bjergtop og består af lerklinede huse, som klynger sig til bjergsiden. Kasbah’en er omkranset af høje mure og har få eller ingen vinduer. Et rigtigt forsvarsværk i svundne tider.
Kasbah’en i Ait Benhaddou er yderligere berømt, fordi den har lagt location til storfilm som “Lawrence of Arabia”, “Gladiator”, “Babel” og mange andre film. Jeg vender tilbage med billeder fra det smukke og usædvanlige sted.
te og taginer
t
Te og taginer definerer Marokko. Mynteteen flyder i rigelige mængder og nydes døgnet rundt af en befolkning, der ikke drikker alkohol. Her kaldes myntete for marokkansk whisky.
På gader og stræder, på pladser og under skyggefulde træer sidder mændene i deres lange djellaba’er og ordner verdenssituationen. Gad vide, hvor kvinderne er? Måske hjemme i køkkenet, hvor taginerne simrer over den åbne ild allerede fra om formiddagen.
.
.
teen brygges dagen lang
.
farvestrålende Marrakech
I Marrakech drejer hele verden sig om den centrale plads, Place Djemaa el-Fna. I dagtimerne domineres pladsen af gøglere og historiefortællere, af slangetæmmere, spåkoner, hennamalere og vandsælgere, som fyren på billedet. Det ser dog ud, som om den gamle profession at sælge vand er veget for stillingen som fotomodel. Plasticflaskerne har taget magten! Men de farvestrålende vandsælgere er yndede motiver for tidens turister.
.
madvognene kommer med aftensmaden
Når mørket falder på må gøglere og godtfolk vige pladsen for madvognene, der kommer trillende ind på pladsen med deres mobile køkkener. Her kan du smage på alt, hvad det marokkanske køkken har at byde på.
.
i røg og damp
Der er gang i taginerne – denne praktiske gryde med det koniske låg, hvor hele retten simrer i timevis.
.
.
livets brød
Som i alle islamiske lande er brød bogstavelig talt “livets” brød, og det behandles med ærbødighed. Og der er altid rigeligt af det. Her har jeg fanget to damer, der sælger brød dybt inde i souk’en i Marrakech.
.
der sælges små brød og store brød
En bid brød kan man vel altid spise?
..
krydderierne stødes
På krydderipladsen i souk’en stødes både krydderurter og henna. Henna bruges i store mængder til dekoration af især hænder og fødder.
.
skønhed omkring hvert et hjørne
Marrakech kaldes også for den lyserøde by, fordi de fleste huse i byen har en smuk rødbrun, brændt farve. De snævre gyder bag souk’en byder på nye synsindtryk og oplevelser omkring hvert et hjørne.
.
husk maden …
En af Marokkos signaturgrøntsager er auberginen. Derfor vil jeg gerne slutte denne lille billedhistorie med at anbefale en af de retter, du måske allerede kender: marokkansk tagine med “brændte” auberginer. Jeg har ikke mulighed for at udarbejde opskrifter “on location”. Derfor får du en tidligere opskrift, som sagtens tåler gentagelse, hvis du allerede skulle have smagt den.
.
marokkansk tagine med “brændt” aubergine
Woww så er du på dupperne igen 🙂 Tak for de skønne foto.
Fortsat god fornøjelse og rejse i madverdenen 🙂
Uhmmmm glæder mig til ny inspiration.
Knuzzz fra Wanda
Ja Wanda, nu er jeg på dupperne igen! Det glæder mig, at du kan lide fotoene. Der kommer mange flere – og forhåbentlig også noget god inspiration. Jeg har lige fået karamelliserede løg med rosiner. Det var guf ovenpå couscous. Der er meget at se frem til!
Knus fra Kirsten
Løg med rosiner, det skal da prøves 🙂
Sug fortsat til dig søde hi hi Det kommer jo os til gode.
Nyd nyd og stort kærligt knus fra Wanda
Tusind tak, Wanda. Jeg lover at nyde det!
Kærligst Kirsten
Ka fornemme duften og stemningen og farverne fra min tur til Marrakech i 1971 når du beskriver og viser sååååå malerisk.
1000 tak.💓
Kære Vibeke,
Ja, duften og stemningen er nogenlunde den samme som i 70’erne, tror jeg. Jeg var her vist først i 80’erne, og det meste ligner sig selv, men her er mange turister. Vi er ikke ene om at synes dette land er fantastisk. Og det er skønt for marokkanerne, som jeg håber må bevare den fredelige sameksistens.
Kh Kirsten
Fuldstændig Fantastiske farver.
Tak for Skønne stemningsbilleder!
Selv tak, Ingeborg. Det er virkelig dejligt at få sådan en smuk respons. Det inspirerer til den næste “serie”.
Kh Kirsten
Som sædvanligt dejlige og inspirerende rejsebeskrivelser og billeder fra dine rejser. Glæder mig også til de opskrifter som jeg senere kan nyde godt af fra din hånd !
Tak fordi du deler ud😊
Kære Anne,
Tak for dejlig tilbagemelding. Det er altid skønt at få ros, og det er SÅ rart at høre, når noget falder i god smag.
Jeg håber at kunne levere et par nye, lækre marokkanske retter, når jeg er tilbage i Danmark igen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, sikke en overraskelse at åbne sin mail, og opleve at det
vælter ud i huset med eksotiske indtryk og duft af krydderier, det er såååå skønt .
Jeg vil ønske dig en rigtig dejlig tur med masser af gode oplevelser og inspiration til gavn og glæde for os herhjemme, og glæder mig til at følge rejsen på din blog, du tager nogle fantastiske billeder og skriver dejligt og levende om det du ser, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Hvor er det dejligt at høre, at dufte og indtryk vælter ud hjemme hos dig. Så bliver jeg RIGTIG glad, for det er jo vidunderligt at dele alle disse syns- og smagsindtryk med andre. Tak fordi du tager så fint imod. Det glæder MIG rigtig meget! Tak for rosen til billederne. Fortsættelse følger!!!
Kærlige hilsener fra Jette.
Kære Kirsten, igen har du givet energi til mig navn, nu skinner solen i Buresø.
Jeg er ikke den der normalt følger en blogger, du er er dog noget helt specielt og jeg følger dig med stor glæde.
Din kærlighed til livet, rejser, mennesker og ikke mindst mad, stråler igennem dine beretninger.
Tusind tak, for det og dig ❤.
Kh Sonja Solskin 🌞
Kære Sonja,
Sol i Buresø! Hvor er det skønt, at den når så langt, men der ER altså også masser af den her i Marokko lige nu.
Tak for dine søde ord, Sonja. De varmer og glæder.
Mange kærlige hilsener og TAK for DIG fra
Kirsten
Åh, hvor dejligt at komme væk fra januars kulde og mørke !! og ned i noget varme, både fra sol og de fantastiske farver. -Og dine billeder er jo noget helt for sig, vil opfordre dig til at lave en bog med din flotte billeder fra andre kulturer ! Jeg er vild med billedet at de 2 kvinder med brødsalg fra deres opstablede kasser, hvor ikke to er ens. Men væggen bagved, elsker de skønne farver og tidens tand.
Vi har ikke været i Marokko men Djerba, tunesisk ø, med ture ind på fastlandet. Min ældste har været i Marokko, hun havde en veninde, hvis kæreste var fra Marokko, så det gav jo rig mulighed for at komme “på landet” og opleve andre ting end turisterne, og hun har fået taget nogle fantastiske billeder, som jeg har kunnet bruge til en af mine hobbyer med scrapbooking.
Og nu kan vi så bare glæde os til flere billeder og dejlige nye opskrifter 🙂
Fortsat god rejse !
VH Dorit
Kære Dorit,
Hvor er det dejligt at høre, at du synes om min Marokko-historie og billederne. Det er jo et meget farverigt og fotogent land, så man skal bare trykke på knappen!
Jeg var også på Djerba for snart længe siden. Tunesien er som Marokko et interessant land med en gammel historie, men ikke helt så farvestrålende som Marokko. Jeg håber, jeg i næste uge kan glæde dig med nye billeder og en ny lille “historie”.
Kh Kirsten
Jeg har fået sådan en marrokansk tagine i råt ler, kun delvis glaseret (udvendigt), og jeg er i tvivl om, hvordan den skal bruges. Jeg har ikke noget åbent ildsted eller en grill. Komfuret er induktion. Kan jeg sætte den i ovnen? er der noget med den skal i vand først? Håber du kan hjælpe. Jeg har søgt svar på dette længe, og vil rigtig gerne i gang med at bruge den.
Kære Susanne,
Jeg er ikke ekspert i taginer, men du kan ikke bruge den på dit induktionskomfur. Jeg har kun set taginer i brug over åben ild. I Danmark betyder det, at man skal have gas – eller du kan sætte taginen i ovnen. Så fungerer den som en “stegeso”.
Det vil være en god idé at lægge taginen (låg + underdel) i vand nogle timer, før du tager den i brug.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Dejlige input ! Kommer lige fra Marokko for første gang. Var vild med deres køkken, krydret men ikke stærkt., og så er det dejligt med dadler, abrikoser……Vi lavede mad med kokken på Villa Maroq det var fantastisk først tur på markedet og så arbejde i køkkenet. Jeg havde et kilo krydderier med hjem. Vi lærte harira med linser, kikærter….det var rigtig godt. Hovedretten tagine igen med mange krydderier, citron, koriander……Desserten citrontærte som jeg altid har troet var svær at lave, men nej. Sig til hvis du vil have opskrifter/noter. Nyd solen.
Kære Hella,
Ja, det er svært ikke at blive glad for Marokko. Du boede åbenbart i Essaouira? jeg har selv nogle gange boet i Villa Maroq. Jeg er vild med det sted.
Jeg vil da være vældig glad for at få dine opskrifter. Dem kan man aldrig få for mange af! Send dem gerne til min mail: kirsten.skaarup@privat.dk. På forhånd 1000 tak.
Kh Kirsten
Dejlig rejsebeskrivelse ,tak
Hjertelig TAK, Marianne!
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy