laksa – måske verdens bedste lille hovedret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, supper
.
lækker krydret hilsen fra Malaysia
Her er en ret fra den del af verden, hvor krydderierne sidder løst på smageskeen. Her er masser af power og smæk for skillingen – uden at være bedøvende stærk som en indisk curry.
Chili, citrongræs og galangarod får mundvandet til at løbe. Og så er retten så mættende, at den kan gøre det ud for en frokostret eller en lille middagsret.
.
Laksa laves traditionelt med kylling og rejer. Det animalske er her erstattet af plantestykker og tofu (du kan evt. nøjes med et af produkterne), som sørger for proteinerne, og ellers er suppen proppet med vitaminer og mineraler fra svampe, grøntsager og bønnespirer.
Laksa er simpelt hen fuld af gode næringsstoffer og masser af velsmag.
.
balancen mellem surt, sødt og stærkt
Når en malaysisk laksa er smagt rigtigt til, balancerer den smukt mellem det syrlige og søde, det stærke og det pikante.
.
køb økologisk
Glæden ved grøntsager er mangedoblet, når man vælger økologisk.
Desværre prioriterer færre og færre den giftfri mad. Efter nogle år med fremgang for de økologiske varer, er forbrugerne blevet mere ligeglade. Fra 2020 til 2022 faldt forbruget 9%. Det er alvorligt i en tid, hvor giftstoffer ikke blot ødelægger vores vigtigste livsgrundlag, drikkevandet, men også al anden natur.
Brugen af giftstoffer i landbruget og industrien er enorm, og mange af disse stoffer ender i vores drikkevand. I dag indeholder mere end hveranden drikkevandsboring giftrester.
I hovedstadskommunerne indeholder 90% af drikkevandet nu et eller flere miljøfremmede stoffer, og forgiftningen er støt stigende, fortæller Cowi og Danske Vandværker. Og så er der alle de stoffer, som der ikke måles for.
Jeg er helt klar over, at der for nogle mennesker kan være en økonomisk grund til at vælge konventionelle fødevarer, men når jeg laver min helt egen lille undersøgelse og kigger i kurvene i supermarkedet, er der meget ofte chips, slik, øl eller sodavand i kurvene med ikke-økologiske varer. Her kunne man nemt skære ned på det usunde til fordel for giftfri mad.
Desuden er det kun under 13% af detailhandlens fødevaresalg, der er økologisk. Det må betyde, at der er rigtig mange mennesker i Danmark, der har råd til at prioritere giftfri mad.
At vælge økologisk og giftfrit er en – nærmest ubeskrivelig stor – kærlig handling. Vi kan nøjes med at gøre det af egoisme for vores eget helbreds skyld, men vi hjælper alt omkring os, mennesker, dyr og natur, når vi prioriterer økologiske fødevarer.
At vælge økologisk giver en ufattelig god smag i munden.
.
laksa – nudelsuppe fra Malaysia
(4 personer – stor forret eller lille hovedret)
75 g plantestykker fra PlantMate (fås i supermarkeder og helsekostbutikker)
1 spsk riseddike eller anden eddike
150 g risnudler
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili – eller efter smag
4 spsk kokos- eller olivenolie
1 spsk laksapasta (købt eller hjemmelavet, se nederst på siden), evt. currypasta
250 g svampe
6 dl grøntsagsbouillon
150 g gulerødder
250 g squash
150 g friturestegt tofu (evt. alm. tofu)
3-4 dl kokosmælk
2 limefrugter
100 g bønnespirer
salt, tamari, rørsukker
frisk koriander
.
Lad plantestykkerne udbløde i vand, der dækker, tilsat lidt eddike, 15-20 minutter.
Kog risnudlerne efter anvisningen på pakken. Afdryp dem og sæt dem til side.
Hak løg, hvidløg og chili og svits de tre ting sammen med laksapastaen eller currypastaen i olien. Svits til løgene er klare.
Skær svampene i mindre stykker og svits dem med et par minutter. Tilsæt lidt limesaft.
Tilsæt bouillonen.
Skær gulerødderne i skrå skiver. Skær squashen og tofuen i små terninger. Kom grøntsagerne i suppen sammen med tofuen.
Pres væden ud af plantestykkerne og tilsæt dem sammen med de afdryppede risnudler.
Hæld kokosmælken ved og lad suppen simre et øjeblik. Tilsæt bønnespirerne.
Smag godt til med limesaft, salt og/eller tamari samt sukker. Måske også lidt mere laksapasta.
Servér suppen drysset med koriander og evt. både af limefrugt.
.
laksapasta
Skær det inderste bløde af to stængler citrongræs i strimler.
Skær 1 chili i ringe (bestem selv styrken på chilien).
Riv 2 spsk galangarod eller ingefær.
Hak et lille skalotteløg.
Kom de fire ting i en blender sammen med:
2 fed hvidløg
6-8 macadamianødder eller cashewnødder
2 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
2 tsk gurkemeje
1/2 spsk spidskommen
4 spsk kokos- eller rapsolie
Blend til blandingen er blevet til en pasta. Tilsæt om nødvendigt en smule vand.
Pastaen kan holde sig mindst en uge i køleskabet – eller den kan fryses.
.
.
Åh det ser bare lækkert ud. Jeg har et spørgsmål: skal suppen koge lidt gør ritualerne kommes i, for ellers er de jo rå?
Jeg er fuldstændig enig med dig m.h.t. prioritering af økologiske varer. Vi har alle muligheden for at vælge økologi og fravælge det usunde, som faktisk ofte er meget dyrere.
Jeg elsker fine opskrifter og fine medfølgende betragtninger. Tak for dig.
Kære Rita,
Tusind tak. Det er dejligt at høre. Og også at du deler synet på det økologiske. Vi er desværre alt for få.
Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål: “ritualerne”??? Vil du uddybe?
Kh Kirsten
Kære Rita,
Mange tak. Jeg er glad for, at du er enig i, at økologi er vigtigt – og også at du synes om min opskrifter og hvad deraf følger!
I begyndelsen af opskriften kan du læse, at risnudlerne skal koges for sig selv, og kommes i suppen senere. Se kogetid på pakken.
Kh Kirsten
Kære Kirsten jeg er ikke enig i at det er færre og færre der vælger økologi, men det er blevet svære at finde madvarer der er øko, jeg bor i Odense og vores torv er blevet “udsultet “ ud af byen så det blev alt for besværligt for folk at komme ind til grønsagsmarkedet, nu er der nogle meget få stande tilbage og næsten ikke øko mere, i butikkerne er der færre og færre øko grønsager eller det er trist slattent, ikke noget der er værd at bære hjem, jeg har lige som dig født øko hele mit liv og vil det gerne, men det er ikke læst at få fat i
Vh. Katrine❤️
Kære Katrine,
Det er ikke mig, der finder på, at salget af økologiske varer falder. Det er målinger, der viser det sort på hvidt. Men du kan bestemt have ret i, at noget af det dalende salg kan komme af MANGEL på økologiske varer. Og det er jo rigtig ærgerligt. Jeg ved, at fx rosenkål er næsten umulige at opdrive økologisk, og det kan jo undre i et land, der i dén grad er egnet til avl af rosenkål.
Kh Kirsten
Risnudler
Kære Kirsten,
Nåååeee … risnudler. I begyndelsen af opskriften står, at de skal koges for sig selv. Se kogetid på pakken afhængig af hvilken type, du vælger.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy