kartoffel- og svampehjul
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
kartoffelroset m svampe
Kartoffel- og svamperetten er superenkel, men alligevel velegnet til en gæstemiddag, måske endda til nytårsmenuen.
Du kan lave rosetten i portioner – eller som én stor, se fotoet ovenfor.
100 g skalotteløg
4 fed hvidløg
olivenolie
400 g svampe, gerne store portobellosvampe eller karljohan
3 spsk citronsaft
600 g kartofler
150 g mozzarellaost
4 stilke frisk rosmarin eller 1-2 spsk tørret
Skær løg og hvidløg i skiver og steg dem gyldne i 2 spsk olie ved rask varme. Tag dem af panden.
Skær svampene i skiver og steg dem ligeledes i et par spsk olie ved rask varme, til de er bløde. Tilsæt 2 spsk citronsaft og et drys salt og peber.
Skær kartoflerne i skiver på ca. 2 mm på et mandolinjern. Kom skiverne i kogende vand tilsat salt og 1 spsk citronsaft til vandet koger op igen.
Lad kartoflerne stå i vandet 1 minut og afdryp og afkøl skiverne i en sigte.
Læg grøntsagerne sammen i fire portioner (eller lav rosetten som én stor portion): læg et stykke bagepapir på en bageplade og tegn evt. omridset på papiret i den størrelse, du ønsker at lave retten (brug en tallerken eller et krus til at tegne efter). Så er du sikker på, at “hjulene” bliver helt runde.
kartoffelrosetter
kartoffelrosetter.1
Smør cirklerne med lidt olie og læg først et lag kartofler. Læg derefter et lag løg, svampe og mozzarellaost i skiver. Klip eller drys rosmarin over hvert lag samt lidt salt og peber.
Fortsæt med lagene, til alt er brugt. Det øverste lag skal være kartofler.
Retten kan tilberedes hertil i god tid.
Pensl overfladen med olie og drys med lidt mere rosmarin.
Sæt pladen i en 200 grader varm ovn, indtil overfladen er gylden, ca. 25 minutter.
tip
Pas på med doseringen, hvis du bruger tørret rosmarin. Det kan nemt bliver for meget.
Du kan efter smag og behag vælge andre krydderurter.