Karl Johan-svampe i – tærte, socca, frittata eller foccacia? vælg selv
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
det er højsæson for svampe
Svampesamlerne var desperate i sensommeren. Vi havde ikke fået en dråbe regn i månedsvis, og der var ikke tegn på den mindste lille kantarel eller løghat – for slet ikke at tale om Karl Johan – ude i skovbunden.
Kun svampesamlere véd for alvor, hvad det betyder! At samle svampe er som at finde guld – eller rav. Jeg har nogle venner, der er passionerede ravsamlere, og de går med samme stålsatte tunnelsyn og stirrer ned i sandet på samme måde som vi andre afsøger skovbunden med vores røntgenblik for at skelne en lækker rørhat fra nogle brune blade. Hver eneste funden svamp er en glæde. Gad vide, om det ikke er noget urgammelt, der sidder i os siden jæger-og samlersamfundet.
.
i Litauen er de på hat med svampene
I både Sverige og De baltiske lande vrimler det med svampe – langt mere end i Danmark, forudsat at det er et godt svampeår. Jeg var i Litauen i svampesæsonen for et par år siden, og på markedet i Vilnius bugnede det med svampe, ikke mindst de lækre Karl Johan.
.
intet paradis uden slange
De fleste holder af svampe, denne mærkelige vækst, der får sin næring ved hjælp af mycelier (mycelium betyder svamp på græsk). Mycelierne er et sammenhængende trådformet netværk, som kan blive ganske omfangsrigt. Det er herfra svampene suger deres næring.
Den eneste jeg har mødt, som ikke spiste svampe, var min far. Han kaldte svampe for paddehatte og sådan noget giftigt tøjeri ville han under ingen omstændigheder sætte tænderne i!
Og selv om de spiselige svampe – som navnet siger – er spiselige og altså ikke giftige, så skal man alligevel ikke overdrive nydelsen af svampe. De har nemlig en kedelig evne til at opsamle tungmetaller, men da man ikke spiser svampe i samme mængde som fx grøntsager, burde det være O.K. Det kloge råd er nok at nyde en lækker Karl Johan men ikke overdrive svampe-spiseriet.
.
tærte, socca, frittata eller foccacia?
Jeg har bagt mine Karl Johan sammen med løg i en dej af kikærtemel og rismel. Men jeg ved faktisk ikke rigtigt, hvad man skal kalde retten. Men hurtig og nem er den! Du kan lave den på 10 minutter + bagetiden.
Dejen kan minde om den dej, jeg bruger til en vegansk frittata. Men den er også i familie med det italienske kikærte”brød” socca eller farinata. Udseendet ligner en foccacia bortset fra at dejen ikke er med hvedemel og gær (og altså dermed glutenfri). Man kan også slet og ret kalde retten for en tærte.
Du skal dog være opmærksom på, at dejen er en smule kedelig, når den er kold, fx dagen efter den er bagt. Så spis gerne hele molevitten på én gang, gerne med en stor skål grønne salatblade til med en hvidløgs/kapersdressing.
Du kan selvfølgelig også lave retten med en helt almindelig tærtebund, fx en jordnøddebund. Hvis du vælger den løsning, så bag gerne svampene med cashewcremen også.
flere baltiske svampe
Mange af sælgerne på markedet i Vilnius er russere. Det kan man bl.a. se af emballagen. Her tages alle former for containere i brug.
Og hvor samlede jeg så mine svampe? Ja, jeg må være ærlig at sige, at jeg ikke har haft tid til at komme i skoven, så jeg var heldig at “samle” en stor portion Karl Johan i Irma.
.
Karl Johan-tærte
(4 personer)
1/2 kg Karl Johan svampe eller andre svampe
250 g gule løg
200 g kikærtemel
100 g fuldkornsrismel
1 spsk tørret timian
2 tsk salt, friskkværnet peber
1 dl silketofu eller smuldret, fast tofu
2 1/2 dl havrefløde eller anden fløde
2 spsk gærflager (kan udelades)
olivenolie
.
Rens svampene og del evt. store svampe.
Skær løgene i tykke både.
Bland de to slags mel med timian, salt, peber og tofu, evt. også gærflager (gærflager tilfører en let smag af ost, se evt. om gærflager her).
Rør fløden i, til dejen er lind men ikke helt flydende. Hvis den er for fast, så tilsæt lidt vand.
Hæld dejen i en smurt bageform og læg svampene ned i dejen vekslende med løgbådene.
Pensl dej, svampe og løg med rigeligt olivenolie og sæt formen i en 190 grader varm ovn.
Bag tærten til overfladen er gylden, 30-35 minutter. Vær sikker på, at den er helt gennembagt.
Nyd helst tærten friskbagt. Dejen bliver lidt kedelig, når den er kold.
Jeg har brugt en form, der måler 20 x 30 cm. Brug evt. en større form, hvis du ønsker “bunden” tyndere.
.
glutenfri karljohantærte karljohansvampe bagt i dej karljohantærte mycelium svampe i Litauen svampe i Vilnius tærte med kikærtemel tærte med rismel tungmetaller i svampe vegansk tærte vegetarisk tærte
Undskyld søde Kirsten.
Tror jeg foretrækker svampe og løg uden dej 🙂
Ja jeg er ikke så glad for alle de der deje a la pizza dej – har faktisk aldrig brudt mig om det.
Et godt brød til, se det er sagen for mig.
Kan du have en dejlig uge, tror jeg vil en tur ud og “finde” nogle Karl Johan svampe 🙂
Du skal sandelig ikke undskylde, Wanda. Du bliver ikke straffet, hvis du ikke laver ALLE mine opskrifter.
God fornøjelse med svampe og løg – uden dej.
Knus fra
Kirsten
ha ha Det er godt.
Knus Wanda
😍 😍 😍
Det ser så super delikat ud og dine fotos bliver lækrere og lækrere.
Jeg er så inspireret afg beskrivelse og billeder. Får lyst til at tilføje æbler??
Kærlige, varme knus og på snarligt gensyn
Tusind, tusind tak Annie. Det er altid dobbelt ros at få pæne ord med på vejen af en MEGET dygtig fotograf!
Og jo, æbler er da en glimrende idé. Tak for den. De vil gøre dejen lidt mere fugtig. Det tror jeg er en fordel.
Kærlige hilsener herfra til dig – og på snarligt gensyn,
Kirsten
Kære Kirsten!
Endnu en spændende opskrift – dejligt! Og interessant, at du bruger tofu i dejen, det har jeg ikke prøvet, men det må jeg da se at få gjort! 🙂
Kærlige sensommerhilsener
fra
Merete
Kære Merete,
Dejligt at du synes om opskriften. Egentlig bruger jeg mest tofu for at tilføre ekstra proteiner. Tofuen er ikke absolut nødvendig. Man kan tilsætte lidt mere vand, hvis man udelader den.
Se evt. også ideen nedenfor fra Annie om at tilsætte æbler. Det tror jeg kan være en god idé.
Kærlige for-vinterhilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Æbler i dejen er bestemt i godt forslag, jeg anvender ofte fintrevet æble i langtidshævet fuldkornsdej. Jeg tænkte netop, at proteinerne fra tofuen og kikærtemelet var en smart løsning, så man kunne nøjes med at spise en let grøn salat til. At bruge både æble og tofu er sikkert rigtig godt. Kommer du slet ikke noget hævemiddel i dejen?
Kh
Merete
Kære Merete,
Ja, “tærten” burde udgøre et måltid – og selvfølgelig gerne med en lækker salat til. Jeg ville nok ikke rive æblerne her, men skære dem i både eller terninger. Jeg er spændt på at høre, hvad du finder på! Og nej, jeg kommer ikke hævemiddel i dejen, men 1 tsk bagepulver ville muligvis være en god idé.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy