lilla salat med spidskål, grønkål, gulerødder og rødbeder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
en rødlilla-gylden efterårshilsen til smagsløgene
Denne salat signalerer efterår med de rød-gyldne toner, der snart udendørs vil fortrænge bladenes grønne farve. Salaten indeholder vintergrøntsager som rødbeder, gulerødder og kål – og eftersommerens frugter som pærer og figner. Og “blomsterne” fra et par fennikelkroner lyser smukt op i gult. Og så skal jeg bare minde om, at mange forskellige farver i maden, det jeg kalder regnbuemad, også indeholder rigtig mange forskellige næringsstoffer.
Sådan et fadfuld salat sikrer rigtig mange vitaminer, mineraler og sekundære plantestoffer – mange af de farve- og smagsstoffer, vi ikke kan købe i pilleform. Hvis du serverer salaten til en kikærtepostej eller nøddefrikadeller, er du også dækket ind med proteiner.
.
farven lilla
De stoffer, der giver frugt og grøntsager deres farve, kaldes flavonoider. Det er stoffer, der forbygger sygdomme og skadedyr hos planterne, og nogle forskere mener, at disse egenskaber også gælder for os, der spiser planterne. Der findes mere end 4000 af disse stoffer, og de regnes for forebyggende for hjerte-karlidelser og nogle former for kræft.
Ikke mindst den lilla farve er et meget kraftigt plantestof, der virker stærkt antioxidant og betændelseshæmmende samt kolesterolregulerende. Og så er farven lilla samtidig smuk at se på. Foruden den lilla spidskål er der i salaten lilla grønkål og lilla rødbeder.
Nogle af jer synes måske, at jeg er lovlig pyntesyg med den mad, jeg serverer, men jeg synes det er værd at huske på, at vi også spiser med øjnene. Hvis tænderne allerede “løber i vand”, når vi kigger på maden, så er de gavnlige fordøjelsessafter allerede i gang med at arbejde. Og en god optagelse af næringsstofferne sikrer det optimale udbytte af de mange vitale og potente stoffer i denne salat. Det gælder om at ruste sig mod vinterens forkølelser og andre “angreb”.
.
en mættende salat med mange smagsnuancer
De råmarinerede papirtynde skiver af rødbede spiller syrligt op til dans med de søde figner og pærer. Gulerødder i to farver – gule og tofarvede – giver ekstra farvespil.
.
Der kom også et par blade lilla grønkål i salaten, som jeg havde tigget mig til hos mine gode venner, de såkaldte Dogville-drenge. Når jeg ser Renés frodige køkkenhave, må jeg lægge bånd på mig selv for ikke at at begå overgreb på alle de sundheds-struttende herligheder. Det er simpelt hen plantespiserens paradis!
.
her er manden med de super grønne fingre!
Når ens palmekål og grønkål når op i brysthøjde, kan man med rette være stolt af sit økologiske havebrug.
.
lilla salat med spidskål, gulerødder, grønkål og rødbeder
(4 personer)
150 g rødbede
200 g rød spidskål
150 g gulerødder, evt. lilla, gule og/eller tofarvede
4 blade grønkål, gerne lilla
2 pærer
evt. sorte sesamfrø
4 figner
et par fennikel- eller dildkroner, evt. alm. dild
50 g mandler
evt. 1 spsk rørsukker
dressing:
1/2 dl sesam- eller olivenolie
2-3 spsk ris- eller æbleeddike eller anden mild eddike
2 spsk ingefærmiso, læs evt. om produktet her (eller 2 spsk reven frisk ingefær rørt ud i almindelig miso)
salt, friskkværnet peber, rørsukker
.
Lav først dressingen. Smag godt til med ingefærmiso, salt og peber. Hvis du ikke har ingfærmisoen eller miso i det hele taget, så smag blot olie-eddike til med ingefær, rørsukker, salt og peber. Tilsæt evt. et fed presset hvidløg.
Høvl rødbederne i meget tynde skiver på et mandolinjern. Vend dem i dressingen og lad dem gerne ligge et par timer, evt. til næste dag.
Høvl også spidskålen og gulerødderne meget tyndt på mandolinjernet.
Hak grønkålen meget fint.
Skær pærerne i skiver. Vend dem evt. i sorte sesamfrø.
Skær fignerne i kvarte.
Klip de små ”blomster” af fennikel- eller dildkronen
Du kan bruge mandlerne som de er og blot hakke dem. Du kan også riste dem på en tør pande og drysse med lidt sukker, så mandlerne får lidt sødme.
Bland alle ingredienserne i dressingen med rødbederne og nyd en bid af efteråret!
.
.
Hej Kirsten!
Du er på ingen måde for pyntesyg, tværtimod så gør dine fine anretninger, at maden på dine billeder altid tager sig utrolig lækker ud – og jeg bliver så glad bare af at se på de skønne billeder …. og af at se de smukke måltider, som jeg bliver inspireret til at lave. Dagens salat er ingen undtagelse, den udstråler lige dele lækkerhed og glæde. Og den økologiske køkkenhave, wauw, hvor er den skøn. 🙂
Mange sensommerhilsener
fra
Merete.
Hi Merete,
Det er jeg glad for at høre. Jeg ved jo ofte ikke rigtigt, hvordan mine “budskaber” bliver modtaget ude i den virkelige verden! Men det er rigtig dejligt at høre, at du synes, det hele er indbydende.
Og ja, lækkerhed og glæde, det er et godt fundament for et livgivende måltid.
Varme sensommerhilsener til dig fra et solbeskinnet og varmt London,
Kirsten
Hold da op hvor ser det bare flot ud – som det plejer! Dine opskriftter er en sand nydelse for øjnene såvel som for smagsløgene. Vi gør alt for at følge med i den linde strøm af opskrifter der tikker ind i indbakken. Sikke en overdådighed. Og det får mig også til at opsøge nye produkter og afprøve andre smage. Og Renes køkkenhave er da helt imponerende. Der må have gået mange timers arbejde i den. Det kommer ikke af ingenting og han må have nogle meget dresserede snegle og kållarver! Mange tak for endnu en inspiration.
Kære Kirsten,
Der ER jo næsten ikke noget som skøn ros, men jeg får også lidt røde ører. Og jeg er selvfølgelig både glad og taknemmelig for, at mine “opfindelser” og fotos falder i god jord og at du får lyst til at afprøve nye produkter. TUSIND TAK! Og a apropos jord: så ER Renés køkkenhave noget helt særligt. Dér dyrkes med kærlighed – og produkter og mad tilberedes med samme holdning.
Kh Kirsten
Wow hvor ser denne salat fantastisk ud !den skal jeg helt klart lave næste weekend 😀
Kære Mariann,
Det er jeg rigtig glad for at høre. Jeg håber, at salaten også bliver en succes, når du sætter tænderne i den. Bon appetit!
Kh Kirsten