indiske kartoffelfrikadeller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
frikadeller med varme krydderier
indiske kartoffelfrikadeller
600 g kartofler (kog dem evt. dagen i forvejen)
2 tsk korianderfrø
2 tsk spidskommenfrø
2 tsk fennikelfrø
½ chili eller efter smag
100 g løg
2 spsk sesamolie eller ekstra jomfru kokosolie
ca. 2 dl rasp
ca. 1 dl soja quisine
1 bdt koriander
1 spsk HUSK eller 2-3 spsk kikærtemel)
ekstra kokosolie til stegning
Skræl kartoflerne og skær dem i terninger. Kog dem møre i vand uden salt og afdryp dem.
Mos kartoflerne.
Stød de tre krydderier let i en morter og rist dem på en tør pande et par minutter.
Hak chili og løg.
Kom olien på panden og tilsæt chili og løg. Svits dem et par minutter.
Rør chili, løg og krydderier i kartoffelmosen sammen med rasp, sojafløde og hakket koriander. Smag til med salt.
Tilsæt HUSK eller kikærtemel. Rør det grundigt ind i farsen.
Justér farsen med enten mere fløde eller mere rasp. Farsen skal kunne formes til frikadeller i hænderne.
Varm et par spsk olie op på en pande og steg ca.16 frikadeller af farsen.
Servér fx en salat med perlebyg til frikadellerne – eller en orientalsk spidskålssalat.
Den indiske salat med yoghurt, raita, passer også godt til frikadellerne.
dip
Giv gerne et dip til frikadellerne.
jordnøddedip
Rør 4-5 spsk jordnøddesmør lindt med vand og smag til med tamari, peber, presset hvidløg og reven ingefær.
kokosdip
Eller du kan vælge kokosdip: smag 2 dl tyk kokosmælk til med salt, reven ingefær, chili og hakket mynte.
Kære Kirsten.
Kan de fryses ned? Jeg tænker at bruge vinterferien til at lave forskellige vegetariske frikadeller, pirogger o.lign. som jeg kan fryse ned, så de er klar til frokosterne, når skolen starter igen.
Mvh Suzanne
Kære Suzanne,
Tak for din hilsen. Lige netop kartoffelfrikadeller ville jeg ikke fryse. Jeg har ganske vist ikke prøvet at fryse disse, men jeg synes, kartofler bliver lidt “trætte” af en tur i fryseren – og måske også lidt vandede. I stedet vil jeg anbefale mandelfrikadeller (http://wp.me/p5bjYH-hh), bønnefrikadeller, hvis du tilsætter æg (http://wp.me/p5bjYH-2hN), valnøddefalafler (http://wp.me/p5bjYH-2fy), linsefrikadeller (http://wp.me/p5bjYH-1RO), quinoafrikadeller (http://wp.me/p5bjYH-GT) eller squashfrikadeller (http://wp.me/p5bjYH-cu).
Generelt bliver alle plantefrikadeller bedre fryseegnede, hvis farsen tilsætte 1 eller 2 æg, men jeg ved ikke om du spiser æg.
God fornøjelse – og dejlig vinterferie!
Kh Kirsten
.
Kære Kirsten.
I Indiske frikadeller bruger du HUSk, er det den gule eller grønne.
Da jeg er glutenallergiker, og benytter alternative produkter, altså eks Gul Husk, kommer jeg altid i tvivl, når der anføres HUSK. Faktisk samme tvivl, som når der, i opskrifter benyttes rismel, her er der jo også forskel på den fine rismel og fuldkornsrismel. Eller for den sags skyld også majsmel. Det er egne produkter jeg har i flere variationer.
Med venlig hilsen.Bente Nielsen
Kære Bente,
Du kan bruge den type HUSK, du har. Eller du kan vælge kikærtemel, evt. sojamel.
Rigtig god fornøjelse med frikadellerne!
Kh Kirsten