Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

3

januar 2020

20

KOMMENTARER

indiske dosaer med spicy kokos-rødbeder – nemt og billigt i januar

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

skyd året i gang med stærke krydderier

Som den første ret i januar foreslår jeg de lækre indiske pandekager, dosaer. De belaster hverken pengepungen eller klimaet. Oven i købet er det en kalorielet og velsmagende ret. Den er dejligt krydret og giver varme i kroppen.

Det nye år starter med smagen af ansvarlighed. Den kommer her i vinterhalvåret bl.a. fra dansk dyrkede rodfrugter. Hovedingrediensen i denne ret er rødbeder, og det er en rodfrugt, der har været dyrket i Danmark i århundreder.

Allerede i marts 2019 havde vi i Danmark opbrugt den kvote, der var til hver enkelt af os af jordens ressourcer. De følgende 9 måneder plyndrede vi planeten. Skal vi ikke gøre det lidt bedre i år? Det er mad-aktivisme at vælge flest mulige råvarer fra vores eget område.

.

rødbederne kan spises med andet tilbehør

Hvis du vil slippe for at bage pandekagerne, kan du i stedet servere et tilbehør af kogt, dansk dyrket quinoa. Det kan også være en salat som quinoasalat med kikærter, der ses på fotoet nedenfor. Den indeholder også edamamebønner, så det er en dejligt mættende og proteinrig salat.

Du kan også vælge et tilbehør som løskogte ris, men de er knap så klimavenlige. Ris kan i øvrigt byttes ud med hele kogte korn som hvede, spelt eller rug. Disse kornsorter er en fremragende erstatning for ris.

.

quinoasalat med kikærter

.

dosaer med spinat

I Indien bages pandekagerne udelukkende med kikærtemel og rismel. De er som regel store som møllehjul, tynde og lidt sprøde. Mine dosaer her er lidt tykkere og meget mindre, end dem man får i Indien. Til gengæld har jeg tilsat et par håndfulde spinat, som giver både farve og ekstra næringsstoffer.

.

ægte indiske dosaer

Her er et billede af ægte indiske doser. I Sydindien er masala dosa (pandekager med brasede kartofler) klassisk morgenmad. Jeg elsker disse pandekager, der serveres med en eller to slags stærkt krydret dip. Så er dagen ligesom skudt i gang!

Her kan du se, hvordan en inder bager dosaer. Det foregår som regel på en stor jernplade.

.

bønne- eller linsemel i ægte dosaer

De originale indiske dosaer laves med linse- eller bønnemel – foruden kikærte- og rismel. Jeg har udeladt dette i opskriften, fordi jeg mente, det kunne være besværligt at skaffe linse- eller bønnemel. Men efter jeg har udgivet dette indlæg, har jeg fået rigtig mange kommentarer, dels fra nogle, der synes at retten smager skønt, dels fra nogle, der efterlyser en original indisk opskrift på dosaer.

Hvis du vil lave pandekagerne så indiske som muligt, så erstat noget af kikærtemelet med linsemel eller bønnemel. Bønnemel finder du i indvandrerbutikker. Linsemel fås i COOPs butikker eller hos Rawfoodshop.

Lad gerne dejen fermentere 2-3 dage, før du bager dosaerne.

.

indiske dosaer med spicy kokos-rødbeder

(4 personer)

dosaer:

150 g kikærtemel (heraf evt. 50 g linse- eller bønnemel)

50 g rismel

4-5 dl vand

1 tsk salt

1 stor håndfuld spinat, frisk eller frosset

kokosolie til stegning

rødbedecurry:

¾ kg rødbeder

150 g løg

6 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

5-6 kardemommekapsler (eller 1 tsk stødt kardemomme)

½ spsk sorte sennepsfrø

4-5 kaffirlimeblade (kan udelades)

4 dl kokosmælk

citronsaft

½ spsk bouillonpasta

2-3 tsk garam masala eller ca. 2 tsk karry

2-3 spsk reven ingefær

salt, friskkværnet peber

frisk koriander og/eller purløg, hakkede saltede jordnødder

.

Bland de to slags mel og tilsæt vand til en konsistens, der er lidt tyndere end en almindelig pandekagedej. Tilsæt salt og spinat (hak evt. spinaten først). Pisk det godt sammen. Du kan med fordel røre dejen sammen dagen før, du bager pandekagerne.

Kog rødbederne møre, 30-40 minutter afhængig af størrelsen. Hvis du har ovnen tændt, så bag rødbederne i ovnen.

Afkøl og pil rødbederne. Skær dem i små terninger.

Hak løg, hvidløg og chili.

Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter.

Kom frøene i en tør gryde og rist dem sammen med sennepsfrøene, indtil de dufter.

Tilsæt 2 spsk kokosolie og kaffir-limebladene sammen med løg, hvidløg og chili.

Svits løgene 4-5 minutter, til de er bløde.

Kom kokosmælken i gryden og lad den simre et par minutter med 2 spsk citronsaft og bouillonpastaen. Tilsæt også garam masala, ingefær og et drys salt.

Lad kokosmælken tykne lidt og tilsæt rødbederne.

Smag godt til med salt, peber, garam masala, citronsaft og ingefær. Det er meget vigtigt, at curryen er godt stærk.

Steg 4 meget store pandekager af dejen – eller 8 mindre. Dejen skal være temmelig tynd.

Rul fyldet ind i pandekagerne – eller fold dem blot sammen omkring fyldet. Drys med frisk koriander og/eller klippet purløg og hakkede jordnødder.

.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

20 Kommentarer

  1. Poul Møller
  2. Janne Søby Sørensen
  3. Merete
  4. Malene
  5. Birthe Bjørnskov
      • Birthe Bjørnskov
  6. Ingeborg Raahede
  7. Charlotte Deleuran
  8. Jette Christensen
  9. Jette Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.