indiske dosaer med spicy kokos-rødbeder – nemt og billigt i januar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
skyd året i gang med stærke krydderier
Som den første ret i januar foreslår jeg de lækre indiske pandekager, dosaer. De belaster hverken pengepungen eller klimaet. Oven i købet er det en kalorielet og velsmagende ret. Den er dejligt krydret og giver varme i kroppen.
Det nye år starter med smagen af ansvarlighed. Den kommer her i vinterhalvåret bl.a. fra dansk dyrkede rodfrugter. Hovedingrediensen i denne ret er rødbeder, og det er en rodfrugt, der har været dyrket i Danmark i århundreder.
Allerede i marts 2019 havde vi i Danmark opbrugt den kvote, der var til hver enkelt af os af jordens ressourcer. De følgende 9 måneder plyndrede vi planeten. Skal vi ikke gøre det lidt bedre i år? Det er mad-aktivisme at vælge flest mulige råvarer fra vores eget område.
.
rødbederne kan spises med andet tilbehør
Hvis du vil slippe for at bage pandekagerne, kan du i stedet servere et tilbehør af kogt, dansk dyrket quinoa. Det kan også være en salat som quinoasalat med kikærter, der ses på fotoet nedenfor. Den indeholder også edamamebønner, så det er en dejligt mættende og proteinrig salat.
Du kan også vælge et tilbehør som løskogte ris, men de er knap så klimavenlige. Ris kan i øvrigt byttes ud med hele kogte korn som hvede, spelt eller rug. Disse kornsorter er en fremragende erstatning for ris.
.
quinoasalat med kikærter
.
dosaer med spinat
I Indien bages pandekagerne udelukkende med kikærtemel og rismel. De er som regel store som møllehjul, tynde og lidt sprøde. Mine dosaer her er lidt tykkere og meget mindre, end dem man får i Indien. Til gengæld har jeg tilsat et par håndfulde spinat, som giver både farve og ekstra næringsstoffer.
.
ægte indiske dosaer
Her er et billede af ægte indiske doser. I Sydindien er masala dosa (pandekager med brasede kartofler) klassisk morgenmad. Jeg elsker disse pandekager, der serveres med en eller to slags stærkt krydret dip. Så er dagen ligesom skudt i gang!
Her kan du se, hvordan en inder bager dosaer. Det foregår som regel på en stor jernplade.
.
bønne- eller linsemel i ægte dosaer
De originale indiske dosaer laves med linse- eller bønnemel – foruden kikærte- og rismel. Jeg har udeladt dette i opskriften, fordi jeg mente, det kunne være besværligt at skaffe linse- eller bønnemel. Men efter jeg har udgivet dette indlæg, har jeg fået rigtig mange kommentarer, dels fra nogle, der synes at retten smager skønt, dels fra nogle, der efterlyser en original indisk opskrift på dosaer.
Hvis du vil lave pandekagerne så indiske som muligt, så erstat noget af kikærtemelet med linsemel eller bønnemel. Bønnemel finder du i indvandrerbutikker. Linsemel fås i COOPs butikker eller hos Rawfoodshop.
Lad gerne dejen fermentere 2-3 dage, før du bager dosaerne.
.
indiske dosaer med spicy kokos-rødbeder
(4 personer)
dosaer:
150 g kikærtemel (heraf evt. 50 g linse- eller bønnemel)
50 g rismel
4-5 dl vand
1 tsk salt
1 stor håndfuld spinat, frisk eller frosset
kokosolie til stegning
rødbedecurry:
¾ kg rødbeder
150 g løg
6 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
5-6 kardemommekapsler (eller 1 tsk stødt kardemomme)
½ spsk sorte sennepsfrø
4-5 kaffirlimeblade (kan udelades)
4 dl kokosmælk
citronsaft
½ spsk bouillonpasta
2-3 tsk garam masala eller ca. 2 tsk karry
2-3 spsk reven ingefær
salt, friskkværnet peber
frisk koriander og/eller purløg, hakkede saltede jordnødder
.
Bland de to slags mel og tilsæt vand til en konsistens, der er lidt tyndere end en almindelig pandekagedej. Tilsæt salt og spinat (hak evt. spinaten først). Pisk det godt sammen. Du kan med fordel røre dejen sammen dagen før, du bager pandekagerne.
Kog rødbederne møre, 30-40 minutter afhængig af størrelsen. Hvis du har ovnen tændt, så bag rødbederne i ovnen.
Afkøl og pil rødbederne. Skær dem i små terninger.
Hak løg, hvidløg og chili.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter.
Kom frøene i en tør gryde og rist dem sammen med sennepsfrøene, indtil de dufter.
Tilsæt 2 spsk kokosolie og kaffir-limebladene sammen med løg, hvidløg og chili.
Svits løgene 4-5 minutter, til de er bløde.
Kom kokosmælken i gryden og lad den simre et par minutter med 2 spsk citronsaft og bouillonpastaen. Tilsæt også garam masala, ingefær og et drys salt.
Lad kokosmælken tykne lidt og tilsæt rødbederne.
Smag godt til med salt, peber, garam masala, citronsaft og ingefær. Det er meget vigtigt, at curryen er godt stærk.
Steg 4 meget store pandekager af dejen – eller 8 mindre. Dejen skal være temmelig tynd.
Rul fyldet ind i pandekagerne – eller fold dem blot sammen omkring fyldet. Drys med frisk koriander og/eller klippet purløg og hakkede jordnødder.
.
.
Masala Dosa blev straks min livret i Indien, da jeg fik det første gang. Det er en fantastisk lækker ret. Alligevel tog det 25 år, inden jeg fik lært at lave dem. Det var nok fordi, jeg syntes, jeg manglede det der store møllehjul at bage dem på ;).
Kære Poul,
Ja, de pandekager ER altså gode. Men det går også an at bage dem på en mindre pande. Al afhænger af dejen.
Kh Kirsten
Jeg elsker dosaer og denne variant med rødbeder smager simpelthen fantastisk. Jeg havde kun grønkål og ingen topping og alligevel var det SÅ godt. Tak for inspiration!!!
Kære Janne,
Du har sandelig været hurtig med retten! Det er skønt at høre, at den fungerede. Og man kan jo heldigvis variere med forskellige grøntsager.
Kh Kirsten
Mmmmmmm, ja, det er en god og lovende start på det nye år. Jeg holder meget af dosas og bager dem jævnligt (også gerne med spinat), men jeg har ikke prøvet at bruge rødbeder i fyldet. Det ser bare flot og lækkert ud – tak for inspirationen. 🙂
Kærlige hilsener og godt nytår
fra
Merete.
Kære Merete,
Selv tak. Det glæder mig, hvis du vil prøve doserne med rødbeder. Faktisk kan man jo vælge lige netop det fyld, man nu måtte have på “lager”.
God fornøjelse.
Rigtig godt nytår til dig og kærlige hilsener fra Kirsten
Ser SÅ lækkert ud. Et hurtigt kig i køkkenet viser at jeg kun mangler rismel. Kan det erstattes af andre meltyper?
Kære Malene,
Det glæder mig. Du kan godt bage dosaerne med majsmel eller hvedemel i stedet for rismelet. Pandekagerne bliver så blot ikke så tynde og sprøde som med rismelet. Faktisk manglede jeg selv rismel, da jeg bagte pandekagerne, og de fik lidt mere tyngde end de ville have fået med rismel. Men smagen er fin nok.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg ville gerne lave dosaerne, men det er ikke til at opdrive kikærtemel i Solrød og omegn. Hvad vil du anbefale i stedet for?
Mvh
Birthe
Kære Birthe,
Faktisk er kikærtemel det, der betegner en dosa. Men du kan sagtens bage pandekager med al slags mel, så bliver de bare ikke nøjagtig som dosaerne. Prøv med rismel og boghvedemel, evt. hvedemel. Der ligger flere opskrifter på pandekager her på bloggen. Brug evt. søgefunktionen th. på siden.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for de gode anbefalinger! Jeg brugte lige dele boghvede- ris- og hvedemel. Nu ved jeg ikke, hvordan rigtige dosaer skal smage, men de her blev meget, meget lækre. Jeg tilberedte både de spicy rødbeder og fyldet med kartofler og peberfrugter. Dertil dip med mynte. Et superdejligt måltid. Tak for mad!
Kh
Birthe
Kære Birthe,
Selv tak. Hvor er det dejligt, at det gik godt både med pandekagerne og curryen. Og det er en god idé også at lave kartoffelfyldet.
Se i øvrigt mit svar til Ingeborg om linse- og bønnemel. Hvis du vil lave dosaerne igen, kan du prøve at tilsætte lidt af dette mel.Det giver mere sprøde pandekager.
Kh Kirsten
Tak for opskriften! Jeg skal nok liige øve mig noget for at lave pandekagerne!
Lidt plukfiskagtige blev de, men måske kommer jeg efter det…
Rødbederne og plukfiskpandekagerne smagte helt forrygende!
Lækkert!
Og rigtig godt nytår til dig!
Kære Ingeborg.
Selv tak. Det kan faktisk godt være nødvendigt med lidt øvelse til de pandekager! Men jeg er godt nok ked af at høre, at de blev til plukfisk. Det lyder som om panden ikke har været varm nok. Godt i al fald, at det hele trods alt smagte godt.
I Indien og Sri Lanka tilsætter de også ofte bønne- eller linsemel, og det giver ekstra sprøde pandekager, men de to slags mel er ikke lige til at få i Danmark. Man kan dog selv male bønner eller linser i en kaffekværn. Måske skulle du prøve det, og erstatte noget af kikærtemelet med bønne- eller linsemel.
Kh Kirsten
Hej Kirsten, retten smager fantastisk. Har lavet den flere gange, men jeg lykkedes stadig ikke med pandekagerne!! Hvad gør jeg mon forkert? Har forsøgt at stege i alt fra kokos- til olivenolie og smør. Hvad er tricket? Laver jeg dem mon for tykke eller bruger for varm en pande? Mine bliver også til “plukfisk”….
Håber du kan hjælpe med et godt tip 🙂
Mange hilsner
Charlotte
Kære Charlotte,
Det er dejligt at høre, at du kan lide rødbederne – men det er kedeligt, at pandekagerne går i “fisk”. Det er lidt svært at sige, hvad der går galt. Det kan sagtens være, at dejen er for tyk. Pandekagerne skal faktisk være temmelig tynde. Hvis du kan få fat i noget linsemel – eller selv male linser til “mel” i en kaffemølle – så tilsæt 1/2 linsemel. Det vil (forhåbentlig) give pandekager, der er mere indiske i smag og tykkelse. Men du kan altid servere den slags pandekager, du plejer at lave til curryretten – hvis det stadig ikke lykkes.
Kh Kirsten
Hej Kirsten! Her er et link til en god opskrift på dosas lavet med hele ris og linser som iblødlægges og blendes dagen efter. Herefter kan man fermentere i stuetemperatur et par dage og opbevare i patentglas på køl i en uges tid , så man kan tage af det efterhånden. http://altomfermentering.dk/dosa/
Kære Jette,
Mange tak for din hilsen med link til fermenteret dej til dosaer. Jeg kender godt teknikken fra Indien – og Anette fra “Mad med glød” har også en fin opskrift på den fermenterede dej. Det er helt klart den originale måde at lave dosaer på, men jeg har her valgt “ekspres”-modellen.
Kh Kirsten
Det kan jeg godt forstå,-)
Min tanke var at for dem der ikke har en butik med mellemøstlige varer så er der en god og egentlig ikke ret bøvlet måde at lave dem på med ris og linser, som jeg tror man kan få allevegne. Man skal bare have en blender!
Hi igen Jette,
Du har helt ret. Jeg vil inden længe lave en ny opskrift efter fermenterings-metoden.
Tak igen – og Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy