hasselnøddebrød fra Kunstmuseet i Riga (glutenfrit)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
.
tyndt nøddebrød – knækbrød uden gluten
De tre baltiske lande hører til nogle af min favorit-rejsemål. Og nu har jeg endnu en gang været et smut i Riga, hovedstaden i Letland. Jeg har rejst en del i både Estland, Letland og Litauen, og hver gang er det en fornøjelse at møde de venlige baltere. Og jeg skal love for, at de er langt fremme i skoene, når det handler om tjekket og trendy mad, ikke mindst når det gælder vegetarisk og vegansk.
Alle tre lande har i mange år været under hårdt sovjetisk herredømme – og var under 2. verdenskrig også besat af nazisterne. Nu er balterne frie, og den frihed ønsker de ikke at give fra sig endnu en gang. Men de er bekymrede. De er bange for, hvad naboen mod øst kan finde på. Efter at Putin gik ind i Ukraine, er de nervøse for, om Baltikum bliver næste mål for Rusland.
.
Jeg håber inderligt for balterne, at de får lov at vokse og udvikle sig efter deres egne ønsker og drømme. Med hjælp fra EU har de indtil videre formået rigtig meget og er på vej ud af den trøstesløse fattigdom.
Balterne har både ønsker om forbedring og bedre levevilkår, og de er i fuld gang med at restaurere mange gamle, historiske bygninger. En af dem, der er blevet som forvandlet og nu står flunkende flot er Letlands Nationale Kunstmuseum.
.
I forbindelse med museet er der åbnet en ny, moderne restaurant med mange lokkende retter på spisekortet. Det er derfra jeg har hentet dette brød, som jeg fik serveret i små stykker drysset på en lækker salat.
.
nøddebrød som topping på salat
En blandet salat får struktur og fylde ved hjælp af nøddebrødet. Se opskriften på salaten her.
Brødet er en slags knækbrød. Det kan minde lidt om det franske brød, socca, men det her er helt, helt tyndt. Man kan godt kalde det en slags knækbrød.
Nøddebrødet er desuden glutenfrit, og du kan vælge at erstatte kikærtemelet med groft majsmel eller kastanjemel.
Opbevar brødet i en kagedåse og rist det på en brødrister, hvis det bliver blødt.
.
brug forskellige nødder
Hasselnødder er hovedsagen i brødet. Men ellers kan du bruge pecannødder, valnødder, pistacienødder, græskarkerner, sesamfrø etc.
Portionen her passer til en halv bageplade, så du kan med fordel lave dobbelt portion.
Spis brødet som en lille appetizer med olivenolie, salt og oliven – eller som tilbehør til en suppe eller salat eller, som sagt, som “drys” på salaten.
.
hasselnøddebrød fra Letland
50 g rismel
50 g kikærtemel, evt. groft majsmel eller kastanjemel
1/2 tsk salt
1 1/2-2 dl vand
50 g nødder og kerner: hasselnødder, pecannødder, valnødder, græskarkerner, sesamfrø etc.
evt. 1-2 spsk honning eller flagesalt
Bland de to slags mel med saltet og rør ca. 1 1/2 dl vand i. Dejen skal have konsistens som en pandekagedej. Lad dejen hvile et par timer, evt. natten over.
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere vand i.
Skær hasselnødder, pecannødder, pistacienødder og/eller valnødder i halve eller kvarte.
Bred dejen tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade. Denne portion rækker til ca. en halv bageplade.
.
Drys nødder og kerner på dejen og evt. lidt salt – med mindre du vil pensle med honning efter bagningen.
Bag nøddebrødet i en 175 grader varm ovn, til det er gyldent, ca. 2o minutter. Vær sikker på, at det er helt gennembagt. Ellers er det ikke sprødt.
Afkøl brødet på en rist.
Hvis du vil have et sødt brød, så pensl med lidt honning.
Knæk brødet i mindre stykker og spis det som en lille snack, evt. med olie, salt og oliven. Du kan som sagt også bruge små stykker som topping på en salat.
.
hvis du er til det søde
Brødet, jeg fik på salaten i Riga, var penslet med honning. Det er lækkert, hvis man kan lide sødt, ellers drys med en smule flagesalt.
Jeg har fået et par små prøve-glas af denne honning fra den lille græske ø, Ikaria. Det er en speciel velsmagende honning med intens smag af vilde græske urter. Honningen er rå, ufiltreret og uopvarmet. Den sunde honning kan købes i nogle helsekostbutikker samt hos Camilla Plum og Daniel Letz.
Se mere om honningen på Ikariahonnings Facebookside.
.
Kære Inger Skaarup.
Nu har jeg bagt dit brød og smagen er rigtig god. Da jeg ikke havde rismel i huset brugte jeg kikærtemel og majsmel.
Brødet er gennembagt, men det er ikke blevet sprødt. Kan det være fordi jeg ikke har brugt rismel ?
Mange hilsener og tak for god inspiration til at prøve noget nyt.
Bodil
Kære Bodil,
Det er dejligt at høre, at du har kastet dig over brødet fra Riga. Jeg tror ikke valget af mel har betydning for sprødheden. Faktisk var brødet, jeg fik i Riga, heller ikke helt sprødt – og det var lidt tykkere, end det jeg har bagt. Dét jeg selv bagte var imidlertid sprødt, og det synes jeg bedst om. Men det er en smags sag.
Grunden til at dit brød ikke blev sprødt kan være, at du ikke har smurt dejen tyndt nok ud på bagepapiret. Det skal faktisk være et temmelig tyndt lag. Det kan også være, at du ikke har bagt det nok. Hvis du har noget tilovers, så prøv at sætte det på brødristeren.
Jeg skal selv bage brødet igen indenfor en uges tid, så vil jeg prøve med majsmel. Så hører du fra mig igen.
Kh Kirsten
Goddag!
Det ser ud som den var en rigtig god oplevelse, men har du smagt lettisk honning?
Den kan jeg anbefale dig at gøre, hvis du ikke allerede har gjort det, den er meget lækker. Især hvis man spiser den med en ægte lettisk rugbøds skive.
Glæder mig til at læse om andre nye oplevelser!
P.S.
Vh. Jens
Kære Jens,
Mange tak fordi du gør mig opmærksom på lettisk honning. Desværre har jeg ikke smagt den. Til gengæld har jeg smagt lettisk rugbrød, og det smager dejligt, så jeg kan sagtens forestille mig, at det bliver til en rigtig lækkerbid med honning.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg er meget begejstret for brødet (((__;
Så meget at det slet ikke er nødvendigt at rulle knækbrød ud, når det her kan gøres på no-time. Det er SÅ let og SÅ lækkert og sprødt med de forskellige nødder og frø man putter på.
Hi Janne,
Dejligt med endnu en-nøddebrøds-fan. Jeg har jo kopieret det efter smagen på brødet i Riga, så det er dejligt at det er faldet ud til den lækre side! Og det er SÅ nemt, fordi det ikke skal rulles ud, som du også siger.
Kh Kirsten