grøn jordskokkesuppe – ugens suppe – hvad skal vi spise i 2024?
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
hvilke madtrends bliver interessante i 2024?
Hvert år dukker der nye “sundheds”kure op, nogle mere gavnlige end andre. Det kan være stenalderkost, proteinkure, keto, sense, diverse slankekure etc. etc. Mange kaster sig over en ny trend, men nogle kure viser sig efterfølgende at være nytteløse eller måske oven i købet skadelige. I 2024 ser det ud til, at to fornuftige trends er ved at udfolde sig: et voksende fokus på vores tarmbakterier (tarmens mikrobiom) og periodisk faste.
Jeg vil gerne tilføje, at den livslange “kur”, det er at leve plantebaseret, er en sikker vinder. Mig bekendt er der ikke undersøgelser, som viser, at grøntsager har bivirkninger. Det eneste, man skal huske er at tage tilskud af B12-vitamin og være opmærksom på at få de nødvendige proteiner hver dag.
Også den nyeste forskning i tarmens bakterier bekræfter, at det er grøntsagerne, der er stjernen i et sundt liv.
Heldigvis går trenden i det hele taget mod mere plantebaseret mad i 2024. Dog alt for langsomt! Men det er interessant for mig at se, hvordan plantebaseret mad er gået fra at blive udskammet og latterliggjort, som da jeg startede på denne kost for mere end 50 år siden, til nu at være nærmest hipt og bredt ankerkendt, som den optimale måde at leve på, hvis vi vil tage hensyn til både os selv, dyrene, jorden, luften, vandet og klimaet. Er der mon nogen anden “kur”, der kan stikke det?
Man kan kalde plantebaseret kost en livslang probiotisk kur, der gavner både os selv og vores omgivelser.
det er værd at dvæle ved tarmbakterierne
Men hvad er probiotika? det er kort fortalt den eller de ingredienser i vores mad, ofte plantefibre, som vores fordøjelse ikke selv kan nedbryde. Til gengæld fungerer de som superføde for de bakterier, der lever i tyktarmen.
Vi har hver især over hundrede trillioner tarmbakterier fordelt på 400-500 forskellige arter. Bakterierne vejer omkring 2 kg og kaldes også vores anden hjerne. Det skyldes, at bakteriesammensætningen i tarmen har stor indflydelse på både vores fysiske og psykiske helbred. Jeg kan varmt anbefale at læse Anette Harbech Olesens bog: “Gaven til maven”.
ugens suppe er god for tarmfloraen
Generelt elsker tarmbakterier grøntsager på grund af deres store fiberindhold. Men nogle grøntsager og produkter er bedre end andre. Fx er jordskokker, som i denne suppe, guf for bakterierne.
Desuden er jordskokker en gave til både blodsukkerbalancen og fordøjelsen. Stoffet inulin i jordskokker holder blodsukkeret i ro og styrker tarmbakterierne. Når vi tænker på, hvad vi somme tider byder vores mave, er der god grund til at gribe til jordskokkerne, både rå og bagte, i salater og i kogte retter, fx. i en suppe som her.
Men spis gerne mange forskellige kilder til kostfibre – grove grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter. Der findes mange probiotiske fibre i fx kål, asparges og ærter. Fibrene når ufordøjede ned i tyktarmen, fordi du ikke kan nedbryde dem. I tyktarmen fungerer fibrene som et festmåltid for dine egne bakterier. Når de gode bakterier får deres livret, bliver der flere af dem.
anden godt guf til tarmbakterierne
Også mælkesyregærede produkter som yoghurt, surkål, kimchi, tempeh, miso og kombucha er god næring for tarmbakterierne.
Se forskellige misoprodukter her.
grøn jordskokkesuppe
(4 personer)
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
100 g renset porretop (ken erstattes af løg)
2 spsk olivenolie
300 g jordskokker (kan erstattes af kartofler)
3-4 blade grønkål + evt. ekstra til chips (kan erstattes af spinat eller palmekål)
7-8 dl grøntsagsbouillon
½-1 tsk reven muskatnød
1 spsk snittet estragon
2 dl plantefløde eller kokosmælk
bergamotte- eller citronsaft
salt, peber, tamari, rørsukker
.
Hak løg og hvidløg. Snit porren.
Svits de tre ting i olien, til løg og porrer er bløde.
Skær jordskokkerne i mindre stykker. Riv kålen i små stykker. Kom begge dele i gryden og tilsæt bouillon, muskatnød og estragon.
Lad suppen simre under låg ca. 10 minutter.
Purér suppen og tilsæt fløden.
Smag godt til med citrussaft, salt, peber, tamari og måske et nip sukker.
Du kan servere suppen med lidt fløde på toppen samt sprøde kålchips. Riv i givet fald et håndfuld grønkål i mindre stykker. Pensl med lidt olie og drys med lidt salt.
Du kan stege chipsene sprøde i lidt olie på panden – eller du kan bage dem i en 160 grader varm ovn nogle minutter. Hold øje med dem, de bliver hurtigt mørke.
Hvis du vælger chipsene, så læg dem på suppen, når den serveres. Bladene bliver hurtigt bløde.
.
.
Jeg kunne godt tænke mig at prøve fx gulerodsbøfferne. Vil gerne spise vegetarisk, men jeg har fået s k IBS (irritable bowel syndrome” efter en tarm- operation. Jeg spiser efter low fod map princippet; det går bedst.
Der er mange ting, jeg ikke må få med den diæt: løg, hvidløg, jordskokker fx.
Undrer mig også over at du ikke har æg i opskriften. (Vi har mødt hinanden til Ole winthers bisættelse)
Venlig hilsen Emelie W
Kære Emelie,
Tak for din hilsen. Jo, jeg kan sagtens huske dig – og den sørgelige begivenhed.
Du kan sagtens komme et æg i farsen til gulerodsbøfferne. Så hænger de bedre sammen.
Jeg laver kun 100% plantebaserede opskrifter, men alle kan tilsætte de ting, de selv har lyst til.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Du kalder periodevis faste for fornuftig, men det er dog vigtigt at tage forbehold over for gravide, ældre, børn og undervægtige. Her er en interessant artikel fra videnskab.dk
https://videnskab.dk/krop-sundhed/faste-kan-vaere-sundt-isaer-hvis-du-vejede-for-lidt-som-nyfoedt/
Mvh Nina
Kære Nina,
Mange tak for din hilsen.
Jeg opfordrer ingen til at faste, men jeg anser den periodiske faste for fornuftig. Mange mennesker har glæde af denne korte “faste”.
Det er min erfaring, at mine læsere er voksne nok til at sikre sig, at de ikke indlader sig på risikable kure, inden de kaster sig over dem. Jeg er ikke ernæringsterapeut og afholder mig derfor fra at komme med specifikke anbefalinger til det ene eller det andet. Jeg gør opmærksom på mulighederne.
Kh Kirsten
Jeg synes, dit indlæg var yderst fornuftigt og afbalanceret – som altid. Jeg har også stor respekt for dine læsere, men ville blot give denne oplysning videre med en reference.
Kh Nina
Kær Nina,
Jeg var glad for dit indspark – og jeg er ALTID glad for kommentarer. Så hvis du har læst mit svar som lidt uvenligt, var det bestemt ikke ment sådan!
Kh Kirsten
Rigtigt lækker suppe og kålchipsene var overraskende gode, også lavet på palmekål. Til gengæld var der for lidt til fire mennesker, men det var måske fordi suppen var god 😉
Kære Louise,
Mange tak for din hilsen. Jeg er glad for at høre, at du kan lide suppen.
Jeg tænker altid suppe som forret (med mindre jeg nævner andet). Så hvis du tænker den som hovedret, er det givet for lidt.
Kh Kirsten
Kan man erstatte estragon med noget andet i den grønne jordskokkesuppe? F.eks. tørret estragon?
Mvh Gitte
Kære Gitte,
Du kan sagtens bruge tørrede krydderurter i stedet for friske. Du kan også erstatte estragon med timian.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for sund opskrift
Kære Marites,
Selv tak. Jeg håber, salaten smagte!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy