grillet polenta med cremekantareller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
skovbund på gyldent underlag
majs som basismad
Polenta er basismad i Norditalien på linie med spaghetti og ris.
Polenta laves af majsmel, der koges til en tyk grød og bredes ud på en plan flade. Polenta smager ikke af så meget i sig selv, men er en dejlig bund for forskellige stuvninger, fx disse flødekantareller.
grillet polenta med cremekantareller
polenta:
6 dl vand
150 g polentamel
100 g plantebaseret ost (parmesantype)
2 spsk olivenolie
svampe:
100 g renset porre eller løg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
250 g kantareller
2 tsk tørret timian
2 spsk citronsaft
2 dl havrefløde eller anden fløde
fintsnittet lilla spidskål eller radicchiosalat
et par håndfulde små grønne blade: brøndkarse, vårsalat eller lign.
50 g græskarkerner
1 spsk olivenolie
Bring vandet i kog med 1 tsk salt i en tykbundet gryde.
Hæld majsmelet i under piskning. Lad majsgrøden simre under låg 10-15 minutter. Rør i den ind imellem. Når grøden slipper grydens kanter, er den færdig.
Riv osten og rør den i sammen med olien.
Bred polentaen ud på en plan flade beklædt med pergamentpapir. Tykkelsen skal være ca. 1 cm. Glat polentaen helt jævn med en spatel. Lad den stivne et par timer eller til dagen efter.
Snit porre og hvidløg og svits dem i olien. Skær kantarellerne igennem, hvis de er store. Kom dem på panden sammen med timian og svits svampene et par minutter. Tilsæt citronsaften.
Hæld fløden ved og kog den lidt ind. Smag til med salt og peber.
Rist græskarkernerne i olien, til de er gyldne. Pas på: de springer! Drys med lidt salt.
Stik polentaen ud med et glas til fire cirkler med en diameter på ca. 10 cm (gem det tiloversblevne polenta og skær det i små terninger. Rist det med løg og brug det som tilbehør til en anden ret – eller brug det i en biksemad).
Steg skiverne gyldne på en grillpande – eller sæt dem under grillen i ovnen.
Servér retten portionsvis med polentaen i bunden. Læg svampene øverst og drys med lidt grønt.
Bland den snittede kål med de grønne blade – og en smule olie – og læg dem rundt om polentaen. Drys med græskarkernerne.
Servér fx en salat af perlebyg, hasselnødder, hyben og brombær til polentaretten.
Ny livret i familien. Brugte østershatte og forårsløg, men det blev dejligt alligevel. Den polenta er super lækker, har du andre forslag at servere til denne polenta, hvis ikke det er svampesæson?
Den fortjener at blive vist på din facebookside 🙂
Kære Anja,
Det er dejligt at høre, at familien kan lide polentaretten. Det glæder mig. Jeg synes, at “topping” til polenta skal have en del smag, da majsen i sig selv er temmelig “tilbageholdende”. Tørrede tomater svitset med løg og evt. artiskokhjerter er en mulighed. Kogte linser vendt i tomatpesto kunne være en anden idé. Eller prøv en god tomatsovs mad hakkede oliven, basilikum og snittet bladselleri.
Du kan også lave en lidt orientalsk udgave med svitsede løg, hvidløg, chili, shiitakesvampe, sesamfrø og masser af spirer. Snart kommer der på bloggen en lidt anden udgave af polenta, nemlig en polentatærte med masser af søde, kulørte tomater og krydderurter.
Tak for opfordringen til at lægge “polenta med svampe” på Facebook. Det vil jeg selvfølgelig gøre.
Kh Kirsten
ps: se også grillet polenta: http://wp.me/p5bjYH-2Iz – og
svamperagout på en bund af polenta: http://wp.me/p5bjYH-Ev
Tak for dine ideer!
Familien har tvunget mig til at lave polentaen med svampene igen idag :-). Polentaen med tomaterne og dressing med gærflager er allerede en af vores favoritter. Det var den første ret jeg lavede med gærflager, og vi har lavet den flere gange siden. Din polenta med majs og chili er også god.
God weekend
Kære Anja,
Hold da op! Det er da virkelig succes, når familien bestiller den samme ret flere dage i træk! Det er også godt at høre, at du har glæde af gærflagerne. De er virkelig gode, hvis man vil have en lidt oste-agtig smag. Og så er du så sunde!
Kh Kirsten
Uhm… jeg ved hvad vi skal spise til aftensmad… 🙂
Kære Anni,
Så håber jeg, at du allerede nu er både mæt og glad!
Kh Kirsten ❤️
Kære Kirsten – Nørj hvor lækkert 😊
Hvad kan man bruge som erstatning til fløde og parmesan?
Kh. Charlotte
Kære Charlotte,
Det glæder mig, at du synes om tærten. Men hvad mener du med erstatning? Jeg bruger hverken fløde eller parmesan i tærten.
Kh Kirsten
Hi igen Charlotte,
Undskyld, jeg har svaret dig på en forkert opskrift. I opskriften til grillet polenta m. kantareller står sojafløde, men du kan bruge havrefløde eller kofløde.
I opskriften står alm. parmesan eller vegansk. Så har du mange muligheder for at vælge.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy