grillede grøntsager med marokkansk mandelsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
midt i en grilltid
Sommeren er over os, aftnerne er lune og lange. Vi nyder livet udendørs. Det er kort sagt blevet grilltid!
Her er et fad med mine egne yndlings-grill grøntsager. Du kan selvfølgelig grille hvad som helst, men jeg synes, at nogle grøntsager er bedre end andre. Her er skiver af aubergine, squash og tre forskellige farver peberfrugter. Peberfrugter bliver efter min mening meget mere smagfulde, når de bages eller grilles og skindet flås af. Så bliver de søde og milde uden den skarpe smag, som skallen giver.
Du kan grille grøntsagerne i ovnen, på en pande eller på en udendørs grill.
Du kan til denne trio tilsætte løg, svampe og/eller terninger af tofu, evt. marineret så tofuen får en lækker smag. Tofu er et omdiskuteret produkt, både hvad angår smag og det fornuftige i overhovedet at spise det. Det er dog uomgængeligt, at tofu er en god proteinkilde (tofu er lavet af sojabønner, som indeholder flere proteiner end kød) og at det er et fremragende alternativ til kød, der indebærer dyremishandling og ødelæggelse af kloden.
.
tofu eller ej?
MEN: alle sojaprodukter bør være økologiske og GMO-frie. Og så bør man ikke overdrive indtagelsen af tofu. Sojabønner indeholder planteøstrogener (se nedenfor), og overdreven indtagelse af sojaprodukter kan give allergi på samme måde som indtagelse af for mange kornprodukter kan give glutenallergi.
Jeg anbefaler, at tofu nydes som et proteinrigt tilbehør til grøntsager (eller fyld i postejer eller pateer), men at man begrænser indtaget af tofu og andre sojebønneprodukter (med undtagelse af fermenterede produkter som miso, tamari (soja), natto og tempeh) til en gang om ugen. Nøjagtig som kødspisende mennesker bør nedsætte deres kødindtag til en enkelt dag om ugen. Så er der mad til os alle på denne lille sårbare planet.
Jeg vil ikke gå ind i diskussionen om tofu er godt eller skidt, da der findes gode argumenter på begge sider af konflikten. Jeg vil blot sige, at kinesere og japanere har spist produktet i århundreder.
Du kan læse mere om tofu og brugen af det her. Hvis du vil sætte dig ind i en del af forskningen i tofu, anbefaler jeg bogen “Kinasyndromet”. Du kan låne bogen på biblioteket eller prøve at finde den antikvarisk.
Når der diskuteres for eller imod sojabønneprodukter, handler det oftest om planteøstrogenerne, som sættes i forbindelse med brystkræft. Der findes ikke noget entydigt svar, men kinesiske og japanske kvinder har lavere forekomst af brystkræft end vestlige kvinder. Er det mon de syntetiske og ikke de naturlige østrogener, der skaber problemet? Læs her, hvad Kræftens Bekæmpelse siger om planteøstrogener.
.
tofu med lækker smag
Neutral tofu har stort set ingen smag. Det er formentlig grunden til den noget negative holdning til produktet. Vælg derfor tofu med smag som røget, med krydderurter eller med svampe. Du kan også selv marinere tofu naturel som i denne sesamgrillede tofu, der er lækkert og fuld af smag. Du kan evt. sætte terningerne af tofuen på spid sammen med grøntsagerne ovenfor.
.
den marokkanske mandelsovs chermoula er et hit
Jeg kender ingen, som ikke bliver vild med den marokkanske sovs, chermoula. Hovedingredienserne er mandler, hvidløg, koriander og spidskommen. Sovsen kan nydes som tilbehør til mange andre retter end de grillede grøntsager.
.
grillede grøntsager med marokkansk chermoulasovs
(4 personer)
4-6 store peberfrugter i forskellige farver
2 auberginer
2 store squash
evt. løg, hvidløgsfed og tofu
friske krydderurter
mandelsovs:
75 g smuttede mandler
3 fed hvidløg
lidt økologisk citronskal + saft
2 spsk jomfruolivenolie
1 bdt frisk koriander
1 bdt persille
1 spsk ristede spidskommen- og korianderfrø
evt. et nip chiliflager
mandelsovs:
75 g smuttede mandler
3 fed hvidløg
lidt økologisk citronskal + saft
4 spsk jomfruolivenolie
1 bdt frisk koriander
1 spsk ristede spidskommen- og korianderfrø
evt. et nip chiliflager
.
Grill og flå peberfrugterne. Se hvordan du gør her.
Skær auberginer og squash i skiver på langs. Pensl dem med olie og grill dem gyldne på begge sider, enten i ovn, på pande eller på udendørs grill. Drys med lidt salt og peber – samt gerne friske krydderurter.
Sovs: blend mandler, hvidløg, citronskal, olie, koriander og persille med så meget vand, at det bliver en lind pasta.
Smag til med salt, peber og citronsaft. Knus krydderierne i en morter og tilsæt dem. Smag til igen.
Giv også gerne en salat til af linser eller sorte ris. Eller bag marokkanske brød.
.
marokkanske brød
Se opskrift på de marokkanske brød her.
.
Vi er bare så dårlige til at få grillet, det er flere år siden. Men så trøster vi os med, at det nok heller ikke er sundt med det forkullede sorte, der ligger på risten 🙂 Det tager også så lang tid, og når vi kun er 2…. så i stedet steger vi inde og tager med ud på terrassen, hvis vejret er til det.
Men saucen vil jeg være vild med, så den må jeg lige prøve 🙂
For ikke at tale om brødet, det må kunne laves til alm. brød a la grovbrød til at skære af. I hvert fald er der printet ud, og så er det jo bare et spørgsmål om tid 😉
(Hvor er det muselmalede fint !)
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Jeg er heller ikke nogen stor “griller”. Jeg har ingen udendørs grill, så jeg griller på pande eller i ovn. Jeg er dog ikke helt så vild med det som de fleste andre danskere. Men engang imellem er det fint med lidt grillmad. I al fald skal det grillede, som du siger, på ingen måde blive forkullet og sort. Det er sundhedsfarligt.
Sovsen bliver du helt sikkert glad for. Den er meget lækker som tilbehør til mange retter.
Kh Kirsten