fish & chips – plante”fisk” til frokosten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
fish & chips — englændernes yndlingssnack
Jeg stiftede for første gang bekendtskab med fish & chips, da jeg for snart en menneskealder siden arbejdede på et forlag i Soho i London. Det var en forrygende tid med “swinging” London – og fish & chips! Det var på det tidspunkt, hvor jeg var holdt op med at spise kød men endnu spiste fisk af og til. Derfor nåede jeg lige netop at smage denne helt specielle engelske form for fast food.
Dét der virkelig overraskede mig var, at man fik en stærkt olieret, paneret fisk serveret i – avispapir! Det havde jeg aldrig set i Danmark. Men avispapiret var praktisk til at opsuge olien fra fisken, og alle omkring mig guffede med velbehag denne snack i sig. Intet under, at alle udlændinge, der dengang arbejdede i England, kom hjem med adskillige pund på sidebenene (og jeg taler ikke om valutaen!). Også mig. Det er det eneste tidspunkt i mit liv, jeg har vejet nogle kilo for meget. Englænderne havde nemlig også nogle ualmindelig lækre karameller og andre søde sager.
.
engelsk fast food
Nu er fisk jo også klimabelastende (fiskefartøjerne brænder store mængder energi af), og overfiskning truer desuden mange steder på kloden. Det skal dog siges, at oksekød belaster langt mere end fisk, se klimabarometret her.
Og da mange nu er i fuld gang med at ændre madvaner, vil jeg anbefale disse “fisk” af pastinakker. Hvis du ikke har lavet pastinak”fisk” før, tror jeg, du vil blive glædeligt overrasket. Det samme gælder for karry”sild” og lun postej. Jeg har sagt det masser af gange: plantemad skal ikke smage af fisk eller kød, men hvis man holder af de klassiske danske retter, synes jeg, det er helt fint at nyde dem i en plantebaseret udgave.
.
fisk hører til på frokostbordet
Der er tre tidspunkter på året, hvor vi danskere især samles om et frokostbord med klassiske retter som fiskefileter, karrysild, lun leverpostej etc. Det er traditioner som mange gerne vil holde i hævd. Heldigvis er det muligt at lave de gamle klassikere plantebaseret uden at belaste hverken dyrene eller klimaet.
.
ingen fiskefilet uden remoulade
En god remoulade hører til en god fiskefilet. Jeg har lavet en grov remoulade, der smager supergodt, synes jeg. Men du kan sagtens købe en færdig remoulade i supermarkedet, hvis du ikke orker at lave alt selv.
.
chips
Til de engelske fiskefileter hører chips. Jeg har lavet en portion chips af søde kartofler, men du kan også bruge hvide kartofler.
Hvis du vil servere fiskefileterne som frokostret, vil det dog være mere oplagt at servere “fisken” på et stykke rugbrød.
.
”fish” & chips
(4 personer)
3/4 kg store pastinakker
75 g kikærtemel
salt, friskkværnet peber, paprika
rasp
chips:
1/2 kg søde kartofler, evt. hvide kartofler
olivenolie
.
Skær pastinakkerne i knap 1 cm tynde skiver på langs. Læg skiverne på en bageplade i ét lag. De skal ikke pensles med olie.
Sæt pastinakkerne i en 190 grader varm ovn og bag dem ca. 8 minutter. Vend skiverne og bag dem endnu 4-5 minutter. Afkøl dem.
Rør kikærtemelet ud i så meget vand, at det bliver en tyk dej. Tilsæt paprika og et drys salt og peber.
Vend de afkølede pastinakskiver i dejen, så den dækker helt, og derefter i rasp.
.
Steg skiverne i godt varm olie på en pande, til de er gyldne på begge sider.
.
chips
Skær små stave af kartoflerne i sædvanlig pommes frites størresle. Læg dem på en bageplade og vend dem i lidt olivenolie.
Sæt dem i en 190 grader varm ovn og bag dem 8-10 minutter.
Vend rundt i dem en enkelt gang. Tag dem ud, så snart de er bagte. Drys med lidt salt.
.
grofthakket remoulade
(4 personer)
100 g blomkål
100 g gulerødder
100 g squash
100 g spidskål eller hvidkål
1 stilk bladselleri
marinade:
1 dl æbleeddike
ca. 50 g rørsukker
salt
mayo:
1 1/2 dl mayo (heraf evt. 1/2 dl afdryppet planteyoghurt) – se opskrift på plantemayo her
2 tsk gurkemeje
1 tsk Colemanns sennep (kan erstattes af dijonsennep)
1/2 tsk karry
2 spsk finthakkede kapers
2 spsk finthakkede cornichoner
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Skær alle grøntsagerne i meget små stykker.
Bring eddiken i kog med sukkeret. Smag til med sukker og salt.
Læg grøntsagerne i lagen og lad den simre 2 minutter. Afkøl grøntsagerne i lagen.
Lav mayoen eller brug en færdigkøbt. Rør mayoen med gurkemeje, sennepspulver, karry, kapers og agurker.
Smag godt til med salt, peber, sukker og evt. mere sennepspulver og/eller karry.
Afdryp grøntsagerne og pres al lagen ud. Rør grøntsagerne i mayoen og smag til igen.
.
.
Disse “fisk” laver vi tit. Vi kalder dem for fredsfisk eller krigsfisk. De er en fast bestandel af vores julebord, og der har været gæster der har spurgt: serverede i fiskefileter eller hvad?
De er super gode.. Kan anbefales… Jeg vil se nærmere på din remoulade. Den lyder som spændende nyt for mig
Kære Jan Oskar,
Selvfølgelig kender en garvet plantespiser som dig disse “fisk”. Jeg kan jo på ingen måde prale med, at jeg har opfundet dem. Men hovedsagen er jo også, at de smager dejligt, og jeg undrer mig igen og igen over, hvordan pastinakker, auberginer, østershatte etc. kan “efterligne” fisk. Jeg synes dog ikke, at mad skal smage af hverken fugl eller fisk (eller andre dyr), men kan man lide de gamle travere, er det fint at kopiere dem.
Og så håber jeg selvfølgelig, at du vil synes som remouladen. DEN er ny!
Kh Kirsten
Pastinak fisk er bare super lækre og jeg håber mange vil prøve dem… Der er absolut ingen grund til at en fladfisk skal lade livet, når vi kan lave disse.
Go weekend kærlig hilsen Jan
Vi kunne ikke være mere enige, Jan Oskar. Tak!
Rigtig god weekend til dig – og god pinse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har ikke prøvet at lave dem før, men bruger du kikærtemel for smagens skyld eller for proteinernes skyld? Altså skal man bruge kikærtemel for at det smager “rigtigt”?
De bedste julehilsner
Kitty
Kære Kitty,
Jeg har valgt kikærtemel, fordi jeg synes, det binder raspen bedst. Men du kan sagtens bruge hvedemel i stedet. Hvis du spiser æg, kan du vende fileterne i sammenpisket æg, før du vender dem i rasp.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for de mange gode opskrifter. Dine rettet der ligner gamle, kendte kødretter falder især i god jord hos min mand. Det gør det nemmere at få mere klimavenlig kost på menuen.
Da jeg for nyligt faldt for fristelsen til at printe opskriften, kom der 20 sider med flotte farvebilleder. En mere klimavenlig/printvenlig udgave havde været bedre. Jeg vil tro at opskriften kunne have været på et par sider.
Jeg gemmer de afprøvede, godkendte opskrifter i en mappe, så jeg kan finde dem.
Mvh. Lisbeth Baggesen
Kære Lisbeth,
Mange tak for din hilsen – og selv tak. Jeg bliver altid ekstra glad, når jeg hører, at mænd kan lide de grønne retter, så det glæder mig, hvis din mand synes om de gamle klassikere i en ny grøn fortolkning.
Jeg er ked af at høre om de mange printede sider. Det er spild, og det er dyrt.
Hvis du vil printe ud, skal du gå ned nederst i indlægget. Her står share/save. Hvis du klikker her, kommer du ind til en masse muligheder. Du skal klikke på “print friendly”, så kommer du frem til et sted, hvor du kan klikke fotoene væk og kun printe de sorte sider.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy