filotærter med brændt aubergine
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
små nemme tærter med stor smag
Disse små tærter er bagt med den papirtynde filodej, som nemmest købes færdig i store ark i supermarkedet.
Når man arbejder med filodej lægger man oliepenslede “ark” af filodej lagvis. Det giver en sprød og let tærtebund. Så er man fri for æltning og udrulning, og der spares kalorier. Filodej består nemlig kun af mel, evt. lidt olie og vand.
.
“brændte” auberginer
Fyldet i de små tærter er en puré af “brændt” aubergine. Den brændte smag opnås ved at auberginerne grilles hårdt. Hvis du ikke synes, du får en tilstrækkelig røget eller brændt smag, kan du tilsætte en lille bitte smule flydende røg (købes i specialbutikker eller på nettet).
Auberginepureen er også lækker som pålæg.
Du kan selvfølgelig vælge mange andre slags fyld (også dessertfyld).
Hvis du har været heldig at finde svampe i skoven, kan et lækkert fyld være svitsede svampe i en flødesovs.
.
én stor tærte eller flere små?
Dejen kan selvfølgelig også bages i én stor tærteform. Når jeg har valgt de små portionstærter, er det fordi de er fine som forret eller som en af retterne på et frokostbord eller brunch.
.
filotærter med brændt aubergine
(4 personer)
600 g auberginer
olivenolie
4 forårsløg
2 fed hvidløg
50 g cashewkerner
chili efter smag
ca. 2 tsk kanel
1 limefrugt
1 spsk tamari
ca. 1 tsk flydende røg (kan udelades)
salt, friskkværnet peber, agavesirup eller rørsukker
4-6 stykker filodej
evt. planteyoghurt
frisk koriander og/eller tallerkensmækker
Skær auberginerne igennem på langs og læg dem i en bageform eller på en bageplade. Prik auberginerne med en gaffel og pensl overfladerne med olie.
.
Bag auberginerne i en 200 grader varm ovn ca. 25 minutter. Tænd for grillen og lad overfladerne blive helt mørke og let brændte. Afkøl auberginerne.
Blend auberginer (både skal og indmad), forårsløg, hvidløg og cashewkerner til en lind masse.
Smag godt til med chili efter smag, kanel, 2-3 spsk limesaft og lidt reven skal af limefrugten.
Hvis du vil have smagen ekstra røget så tilsæt lidt flydende røg. Smag også til med salt, peber og en smule sødt.
Klip stykker af filodejen ud, så den passer til dine bageforme, evt. én stor tærteform.
Læg 4-5 lag i hver tærteform og pensl med olie mellem lagene.
Sæt tærterne i en 180 grader varm ovn og bag dem til filodejen er gylden, ca. 15 minutter.
Tærterne kan serveres varme eller kolde.
Hvis du vælger at servere tærterne kolde, bredes auberginepureen på tærterne lige inden serveringen, så dejen ikke bliver blød.
Hvis du vil servere tærterne varme, så bred pureen ud i tærterne de sidste 5 minutter af bagetiden.
Du kan yderligere komme lidt yoghurt på toppen lige inden serveringen.
Drys med masser af koriander og/eller blade af tallerkensmækker.
.
.
Tak Kirsten,
Det ser jo – som altid – lækkert og inspirerende ud.
Men er er undtagelsesvis blevet i tvivl om noget:
Skal den brankede aubergineskal blendes med eller pilles af?
Kh. Anne Rosenstand
Kære Anne,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du kan lide maden!
Du skal IKKE fjerne aubergineskallen, med mindre du IKKE ønsker det let brændte smag.
God fornøjelse!
Kh Kirsten