crepes fra Selma Lagerlöfs Mårbacka (glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
.
pandekager fra en nobelpristager
På gården Mårbacka i Värmland i Sverige skrev forfatteren Selma Lagerlöf litteratur, der gjorde hende til den første kvindelige – og den første svenske – modtager af Nobelprisen i litteratur i 1909.
Selma Lagerlöf skrev vidunderlig og magisk litteratur, men er i dag formentlig ikke kendt af yngre generationer i Danmark. Mest udbredt er nok “Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige”, der oprindelig blev skrevet som geografi- og historiebog for svenske børn, men den er også blevet læst og elsket af mange danske børn.
besøg på Mårbacka
Her på sin fædrene gård omgivet af store skove og dybe søer skrev Selma Lagerlöf bl.a. værkerne “Jerusalem”, “Kejseren af Portugalien”, “Gösta Berlings saga”, “Hr. Arnes penge” og mange flere, ikke mindst de små smukke legender. En af de kendteste legender, “Legenden om julerosen”, har jeg selv haft fornøjelsen af at oversætte til dansk.
Ud over bøgerne efterlod Selma Lagerlöf sig en brevveksling på omkring 44.000 breve. Det er et antal, der kan få en e-mail-skriver til at blive bekymret for alt det, vi mister i vores it-tid.
I dag er Mårbacka museum og står som den dag, Selma Lagerlöf døde i 1940. De smukke stuer hvisker stadig om alt det, der løb gennem Selmas pen: statelige adelsfruer, fattige folk på vandring, om kulsvierne, om de livlige kavalerer på Ekeby, om vild kanefart over frosne søer og elve, om julenattens trylleri, om Nils Holgersens frydefulde oplevelser på gåsens ryg …
Selmas udsigt
Foruden sit forfatterskab, kampen for stemmeret for kvinder og mange rejser til fjerne lande, drev Selma Lagerlöf også landbrug på Mårbacka. En af gårdens mest kendte produkter er havre, som var en salgssucces allerede i begyndelsen af 1900-tallet. Selma skrev selv teksten bag på æskerne med det sunde mel.
crepes med havremel
I Mårbackas café kan man naturligvis købe crepes bagt med gårdens havremel. Jeg fik dem med et dejligt fyld af svampe og broccoli (fotoet nedenfor er min egen udgave af retten).
.
.
æbletræer, kålgård og krydderurtehave
I den parklignende have kroger gamle æbletræer sig over summende bede med krydderurter. Et andet sted er et par gartnere ved at pleje strunke hvidkåls- og grønkålsplanter. Pæoner, roser, iris og margueritter lyser op i midsommersolen og hyller parken i en liflig duft.
Sådan er alt stadig som på Selmas tid.
.
glutenfri pandekager
Jeg har bagt Selma Lagerlöfs pandekager med glutenfri havremel fra Urtekram, men er du ikke overfølsom overfor gluten, kan du sagtens bage pandekagerne med hvedemel, evt. halvt hvedemel/halvt grahamsmel.
På Mårbacka blev pandekagerne serveret i små sammefoldede pakker som ovenfor, men du kan også rulle pandekagerne sammen om fyldet.
.
Mårbackas crepes med fyld
crepes:
150 g glutenfri havremel
ca. 3 dl mælk, evt. plantemælk
2 æg
2 spsk olivenolie
1 tsk salt
fyld:
100 g løg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon
1 spsk citronsaft
300 g broccoli
ca. 2 dl sojafløde eller anden fløde
evt. lange stilke purløg
Rør melet ud i mælken. Pisk æggene i et ad gangen og tilsæt salt og olie. Lad dejen hvile en halv times tid.
Vurdér konsistensen af dejen. Måske skal der tilsættes lidt mere mælk. Dejen skal være temmelig tynd.
Steg ca. 10 små tynde crepes af dejen.
Hak løget til fyldet og svits det i olien, til det er klart.
Skær svampene i skiver og tilsæt dem. Svits ved rask varme, til svampene er let gyldne. Tilsæt citronsaft og et drys salt og peber.
Skær broccolien i små buketter. Skær stokken i små terninger. Kom broccolien på panden og hæld fløden ved. Kog fløden lidt ind og smag til med citronsaft, salt og peber.
Du kan lave både crepes og fyld i god tid, inden retten skal serveres, evt. dagen før.
Læg et par spsk fyld midt på hver pandekage og fold dem sammen til små pakker eller rul dem sammen omkring fyldet. Hold evt. pandekagerne sammen med lange stilke purløg.
Hvis du har tilberedt pandekagerne i god tid, så varm dem op i en 200 grader varm ovn 10 minutter.
Servér en salat til. Her har jeg valgt skiver af kogte kartofler, bladselleri og radiser samt sorte og grønne oliven og hakket persille. Dressingen er en olie-eddikedressing med lidt sennep og knust hvidløg. Du kan også vælge en ren kartoffelsalat.
Hvor dejligt, at være med på tur til Mårbacka.
Det er et rigtig skønt sted, som jeg også har besøgt nogle gange,
og husker køkkenet som et magisk sted.
Meget pudsigt har jeg lige genlæst Kejseren af Portugalien, og også set filmen.
Jeg har altid holdt meget af Selma Lagerlöfs forfatterskab og landet Sverige…dejligt.
Og Tak for pandekagerne.
Kære Ingeborg,
Tusind tak for din hilsen. Det glæder mig, at du også synes om Mårbacka. Hele stedet er smukt, og du har ret: køkkenet er noget helt specielt, især den fantastiske kobbervask! Og jeg er også enig med dig i, at både Selma Lagerløfs forfatterskab og Sverige er to “perler”. Man behøver bestemt ikke at rejse til “Langbortistan” for at få store oplevelser.
Kh Kirsten
Altså Kirsten som du dog frister 🙂 Er det let at komme dertil med det offentlige ?
Kære Wanda,
Jeg bliver da glad, hvis jeg har “solgt” en tur til Mårbacka. Man tager toget fra København og ender i byen Karlstad, som ligger på toppen af søen Væneren (cirka på højde med Stockholm men mod vest). Her lejede rejsekammeraten og jeg en bil. Der er ca.30 km eller lidt mere til Mårbacka. Men jeg tror, at der også går bus fra Karlstad. Jeg synes dog næsten, det er nødvendigt med en bil i området, fordi det er synd ikke at komme mere omkring i den storslåede natur med dybe skove og glinsende søer.
ha ha Ja jeg har da mange planer og nogle af dem bliver udført.
Mårbacka er da en mulighed, hvis der går en bus dertil. Vi har hverken bil eller kørekort 🙂
Jeg kan garantere, at man kan komme jorden rundt med busser og tog. Jeg HAR prøvet det.
Kh Kirsten
Ved det, men bentøjet kan ikke gå så langt mere desværre. Har får mange smerter i fødderne. Noget med temmelig mange nervebundter mellem knoglerne 🙁
Rigtig dejlig dag til dig kære Kirsten
Jeg er ked af at høre om dine fødder, Wanda. Pas på dem og tag bussen eller toget (hvis det kører!), når du skal ud i verden.
En dejlig dag til dig også – Kh Kirsten
Hej Kirsten
Endnu en lækker opskrift som jeg vil afprøve snarest 😉
Kh Susanne
Hi Susanne,
Det er altid dejligt, når jeg kan lokke med en lækker opskrift. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy