rabarbercrumble
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter
.
sidste udkald for rabarberne
nyd de sidste rabarber i år
Så er det midsommer, og måske mangler du en ærke-dansk dessert til Sct. Hansmiddagen? Hvis der er noget, vi i Danmark forbinder med sol og sommer, er det vel hvide asparges og røde rabarber (selv om rabarber stammer fra Kina). Og faktisk har de to ting mere til fælles.
Ligesom asparges er rabarber nemlig et typisk sæsonprodukt. For begge stilkes vedkommende slutter sæsonen omkring Sct. Hans. Man stikker ikke asparges og trækker heller ikke rabarber, når dagene igen begynder at blive kortere. Det skyldes, at begge planter har brug for en hvileperiode, så de kan komme stærkt igen næste år.
Rabarber er dog en noget syrlig fornøjelse! Jeg fik vistnok et syrechok som barn, da jeg første gang bed i en rabarber. Derfor er jeg aldrig rigtig kommet til at holde af denne stængel, men hos venner og bekendte har jeg spist rabarberdesserter og -kager, som har været lækre. Men de SKAL altså have en del sukker. Og det er jeg heller ikke så vild med.
Da jeg var barn, var rabarberkompot det helt store. Og med god grund, for rabarber kan trækkes allerede i det første forår sidst i april, og dengang kunne rabarberne udfylde det “tomrum” for C-vitminer, som opstod, når de sidste vinteræbler var spist.
Nu har jeg undtagelsesvist forsøgt mig med rabarber og lavet denne crumble inspireret af min veninde Anette, som gav mig en opskrift. Jeg har dog lavet den til min egen, bl.a. ved at tilføje hakkede mandler og marcipan samt tørrede tranebær for ekstra sødme.
helbredende plante?
Rabarber indeholder mange C-vitaminer og kalk. Om de er helbredende – bortset fra at de fleste planter virker som naturens egen medicin – ved jeg ikke, men da jeg for nylig var i Uzbekistan, fortalte min ven Shuhrat mig begejstret, at i den bjergegn, vi var på vej igennem, groede nogle meget sjældne planter. De kunne kun findes i dette område og kun på denne tid af ået – og folk kom langvejs fra for at købe disse, angiveligt helbredende planter.
Jeg var meget spændt på at se, hvad det kunne være for en plante. Da vi kom frem til det sted, hvortil alverden valfartede, viste det sig at være rabarber.
Og jeg skal love for, at det var en populær plante her i Uzbekistans bjerge. Køen af biler var uden ende, og rabarberne røg af sted som varmt brød (hvilket siger ikke så lidt i dét land!).
rabarbercrumble uden gluten
600 g rabarber
50-100 g rørsukker
1 vaniljestang
50 g tørrede tranebær
evt. 100 g marcipan (kan udelades)
crumble:
50 g mandler
100 g glutenfri havregryn
50-100 g rørsukker
1/2 dl rapsolie eller anden mild olie (evt. 50 g smør)
evt. sojayoghurt
Skær rabarberne i stykker på 2-3 cm. Læg dem i en lav ovnfast form.
Skær vaniljestangen igennem og skrab kornene ud. Bland vaniljen godt sammen med sukkeret.
Du kan vælge sukkermængde alt efter, hvor meget du ønsker. Bland sukker, tranebær og evt. smuldret marcipan godt sammen med rabarberne.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn 10 minutter.
Hak mandlerne fint og bland dem godt med havregryn og sukker efter smag.
Hæld olien (eller smeltet smør) i crumblen og smulder den lidt sammen med fingrene.
Bred crumblen ud over de forbagte rabarber.
Skru varmen i ovnen ned til 150 grader og bag crumblen færdig 30-35 minutter.
Servér evt. sojayoghurt eller flødeskum til crumblen.
crumble med mandler næringsindhold i rabarber rabarber rabarber sæson rabarbercrumble rabarberdessert rabarberkage Uzbekistan vegansk dessert
Hej Kirsten, så fik manden i huset lige tænderne til at løbe i vand ved synet af den lækre rabarbercrumble, så den må vi smage i weekenden, jeg har lige rabarber nok i haven, jeg kan bruge, uden det går ud over planternes hviletid, igår lavede jeg nemlig en ordentlig portion rabarbermarmelade, og tænkte at det var slut nu, men rabarbercrumblen skal vi smage, så 1000 tak for opskriften og god weekend kærlig hilsen Jette.
Hi Jette, jeg ønsker både dig og manden en god weekend med en – forhåbentlig – lækker rabarberkage/dessert. God fornøjelse!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Hej kære Kirsten, åhh..det var en skøn rababerdessert, nu glæder vi os til næste sæson 😀.
Det ser ud til at blommerne giver godt, mon ikke jeg også kan lave Crumble af dem?
Kærlig hilsen fra Jette og manden
Kære Jette og manden,
Dejligt at høre, at I begge kunne lide crumblen. Og ja, jeg er temmelig sikker på, at opskriften også vil være god med blommer i bunden. Det er skønt med al den dejlige frugt, der kommer nu. Jeg er selv omgivet af vilde kirsebærtræer, der bugner med små søde kirsebær. Uhmm …
Kærlige hilsener fra Kirsten
Hej kære Kirsten, det er bare så skønt med kirsebær, så her ku’ en vestjyde jo sagtens blive lidt misundelig, og så har du dem endda vilde, det må være paradiset.
Vi har cyklet Fyn rundt en sommerferie, og fandt vi en bod med kirsebær og ærter, så var lykken gjort og energien fik lige et skub, så gik det derudad igen, det er de små glæder, og de hænger ved, kærlig hilsen Jette
Hi Jette,
Jamen, er kirsebær da ikke bare det bedste? Det værste er, at mit sommerhus ligger i et område med mange vilde kirsebærtræer, så når man som jeg ikke KAN modstå kirsebær, kan maven godt blive lidt overbelastet.
Og en energi-opladning med kirsebær OG ærter lyder fantastisk!
Kærlig hilsen Kirsten
Hejsa Kirsten, det kender jeg godt, for når vi kommer til julemåneden og der er tørrede figner, bliver jeg total uhæmmet i mit indtag, og det kan også give overbelastning, også på kalorieregnskabet😂.
Jeg er så superglad for din blog, den er skyld i,at jeg har fået min mand med på de kødfrie dage, med indtil videre 2 gange ugentlig, ( jeg bestemmer jo selv hvad jeg putter i munden), Han er også interesseret i,hvad jeg kan finde på at servere på de kødfrie dage, så det er for mig en succes . Han er endnu ikke blevet skuffet så, jeg arbejder stille og roligt videre med at “bearbejde”ham .
Desuden er det virkelig Interessant at læse dine beskrivelser både af råvarerne, stederne som man virkelig får lyst til at opleve, og menneskene, det er en sand kulturperle at kigge indenfor i din blog, kærlige hilsner Jette
Hi igen Jette,
Jeg bliver så glad og rørt, når jeg får sådan en flot ros. Tusind tak Jette! Hvor er det sødt af dig. Jeg har jo bloggen, fordi det er min egen passion med grøn mad og rejser, og så er det ekstra dejligt at høre, når andre har glæde af frembringelserne, hvadenten det er mad, fotos eller tekst.
Og så er det en stor sejr, når mænd begynder at kunne lide mad uden kød. Det er jeg rigtig, rigtig glad for. Jeg er jo af den ovebevisning, at hvis mad er en oplevelse for alle sanser – og den i øvrigt er mættende – så kan alle ændre spisevaner. Men det er klogt med små skridt ad gangen. Fortsat rigtig god glæde med de kødfrie dage.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy