catalansk bondesuppe med picada – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
spansk bondesuppe med pikant puré
Det catalanske køkken er et velsmagende og sundt middelhavskøkken med masser af grøntsager, frugt, bønner og olivenolie. Køkkenet har gennem århundreder taget ideer til sig fra de gamle romere, fra jøderne og fra araberne.
Suppen serveres med den chili- og hvidløgsstærke puré, der hedder picada. Her er spansk varme til forblæste danskere.
.
grov picada
Nyd suppen med picada på toppen. Picada er en aromatisk sovs eller puré, som er meget brugt i det catalanske køkken.
Picada bruges som topping på supper, gryderetter etc. Ja, faktisk er det en slags grund”krydderi” i det catalanske køkken.
Lav evt. en større portion end i opskriften. Det lækre “krydderi” kan holde sig i køleskabet i flere dage og kan give kant til mange retter, ikke mindst retter med bønner, der ikke har så meget smag i sig selv.
.
en mere flydende picada
Denne picada er pureret til en mere lind puré. Der bruges ofte safran i picada. Det har jeg udeladt, da det er et dyrt krydderi, men du kan tilsætte et nip safran, hvis du har det på krydderihylden.
.
skøn bønnesuppe med pikant på toppen
katalansk bondesuppe med picada
(4-5 personer)
75 g kikærter
75 g limabønner
300 g kartofler
200 g pastinak
200 g gulerødder
200 g squash
100 g grønne bønner eller edamamebønner
1 liter grøntsagsbouillon (fx vand + Herbamare bouillonpasta)
citronsaft
picada:
1 skive tørt hvedebrød
4 spsk olivenolie
20 g pinjekerner
½ spsk hakket løg
2 fed hvidløg
chili efter smag (frisk eller tørret)
1 dl hakkede tomater (friske eller fra dåse)
2-3 tsk paprika, spidskommen og/eller kanel
½ dl hakket persille
.
Læg kikærter og bønner i blød natten over, hvis du bruger tørrede bønner. Du kan også vælge ½ dåse af hver.
Kog kikærter og bønner i nyt vand. Kog kikærterne 20 minutter. Kog bønnerne 30-35 minutter. Tjek om bønnerne er møre og afdryp dem.
Skær kartofler, pastinak, gulerødder og squash i terninger.
Hvis du bruger friske grønne bønner, så læg dem i kogende vand og kog dem 3 minutter. Afryp dem.
Hvis du bruger edamamebønner så bælg dem.
Kom kartofler og pastinak i bouillonen og bring suppen i kog. Kog den 5 minutter.
Tilsæt gulerødder og squash og kog suppen endnu 5 minutter.
Kom kikærter, limabønner og de grønne bønner/edamamebønner i suppen og varm dem igennem.
Smag suppen til med salt, peber og citronsaft.
Jeg koger ikke suppen ret lang tid, fordi jeg godt kan lide at grøntsagerne stadig har lidt bid. Men du kan sagtens have denne ret stående og simre en times tid på komfuret. Så bliver den mere puréagtig, men smagen er stadig skøn.
.
picada
Skær brødet i små terninger og rist dem sammen med pinjekernerne i 2 spsk olie. Purér de to ting i blenderen.
Tilsæt løg, hvidløg, chili, tomater og de sidste 2 spsk olie samt det valgte krydderi.
Blend blandingen groft eller fint.
Rør hakket persille i.
Smag til med salt, peber, det valgte krydderi og citronsaft.
Du kan lave pureen grov eller finere, se ovenfor.
Du kan enten røre picadaen i suppen, inden serveringen, eller servere den til separat, så kan man selv dosere.
.
.
Kære Kirsten Skårup,
Tak for dine kreative opskrifter, du har fået mig aldeles “ omvendt’” – jeg bor alene og nyder at lave mad, jeg kan gå og glæde mig hele dagen til at kokkerere efter dine anvisninger, og selvfølgelig laver jeg lidt om hist og her, men du er en stor inspiration.
Tak
Kære Mette,
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse at udvikle ny mad med planter.
Jeg er virkelig stolt, hvis jeg har inspireret dig. Tusind tak.
Mad er en stor del af livskvaliteten, så det er dejligt, når det er en oplevelse.
Kh Kirsten