blomkålsfrikadeller med savoydolmere
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
grønt er godt – savoykål og blomkål er ekstra godt!
Danskernes yndlingsmad, frikadeller, kan laves på utallige måder. Her har jeg valgt blomkål.
Blomkålsfrikadellerne er lækre – men ikke så proteinrige. Derfor er det en god idé at servere dolmere af savoykål fyldt med quinoa og bønner til.
Savoykålen er rigtig lækker og sprød lige nu, og måske har du noget til overs fra ribollitaen fra forleden. Har du ikke savoykål, kan du også bruge hvidkåls- eller spidskålsblade til dolmerne.
.
dolmere med hvidkålsblade
Her er fyldet omviklet med store hvidkålsblade i stedet for savoykål. Du kan også bruge blade af spidskål.
En fyldig tomatsovs passer godt til både frikadeller og dolmere.
.
tomatsovs som tilbehør
Du kan vælge en helt almindelig tomatsovs til retten – eller den spanske romescosovs.
.
blomkålsfrikadeller med savoydolmere
blomkålsfrikadeller:
300 g blomkål
2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
1 dl plantefløde
ca. 1 dl rasp
1 spsk finthakket salvie eller anden krydderurt
salt, friskkværnet peber
hvedemel, majsmel eller kikærtemel
olie til stegning
savoydolmere:
8 savoykålsblade
1 dl ukogt quinoa eller brune ris
2 dl kogte bønner, fx limabønner eller kidneybønner
½ dl finthakkede hasselnødder
½ spsk tørret basilikum
ca. 1 dl rasp
1-2 dl plantefløde
tamari, friskkværnet peber
4 fed hvidløg
.
frikadellerne
Del blomkålen i små buketter og læg dem i kogende vand 5 minutter. Afdryp dem (gem kogevandet til en suppe).
Mos blomkålen med en gaffel.
Pisk HUSK grundigt med fløden. Rør det i blomkålsmosen sammen med rasp og salvie. Smag til med salt og peber.
Lad farsen hvile en halv times tid.
Vurdér konsistensen og se, om der skal mere rasp i eller mere fløde. Farsen skal være sådan, at du kan forme frikadeller af den.
Form 8-10 frikadeller af farsen med hænderne. Tag lidt mel til hjælp og sæt frikadellerne på en godt varm pande med olie. Steg dem gyldne på begge sider.
.
dolmerne
Skyl frøene til dolmerne i lunkent vand og kog dem i 2 dl nyt vand ca. 10 minutter. Al væden skal være kogt væk. Tilsæt et drys salt og lad frøene afkøle under låg (brug evt. en rest fra dagen i forvejen). Brune ris koges ca. 35 minutter.
Mos bønnerne med en gaffel og rør dem i quinoaen sammen med nødder, basilikum og rasp. Rør så meget fløde i, at farsen bliver en fast masse. Smag til med tamari og peber. Hak hvidløgene og rør dem i.
Læg kålbladene i kogende vand 3-4 minutter. Afdryp dem og fjern det groveste af ribberne nederst på bladene.
Fordel fyldet i kålbladene, fold siderne ind og rul dem sammen. Eller fold bladene sammen øverst, hvis det er store blade, og bind et stykke bomuldsgarn omkring.
Sæt eller læg dolmerne i et lavt ovnfast fad og hæld lidt kogende vand i bunden. Dæk fadet med folie og sæt det i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
.
.