baked beans med alt godt fra grøntsagsskuffen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
- .
bagte bønner – engelsk (næsten) nationalret
Baked beans – eller på dansk – bagte bønner er englændernes foretrukne morgenmad (og også basismad for mange amerikanere).
Her har jeg lavet en variation af de bagte bønner som hovedret. Det er der to grunde til. For det første vil jeg gerne sende min dybeste medfølelse til de stakkels englændere, der i øjeblikket bakser med deres udtræden af det europæiske fællesskab. Jeg beklager det dybt. Både for englændernes og for alle vi andres skyld.
Jeg har altid været lidt forelsket i England – allerede før jeg kendte landet. Da jeg var meget ung, tog jeg på sprogskole i England, senere læste jeg til engelsk korrespondent og et par år efter lykkedes de mig at få arbejde på et forlag i Soho i London. Jeg har rejst intensivt på De britiske Øer og kun mødt venlighed og imødekommenhed.
Jeg holder enormt meget af Storbritannien og britter. De hører til i den europæiske familie. At de ikke har så meget at byde på gastronomisk er en anden sag. Men disse bagte bønner kan godt blive til en lækker ret, når de kombineres med de grøntsager, du har ved hånden.
For det andet er denne enkle ret et lille opråb om at undgå madspild. Du kan nemlig bruge netop de grøntsager i retten, som trænger mest til at blive spist.
.
ryd op i spisekammeret
Dengang, sidst i 60’erne, havde jeg også fornøjelsen af at træffe den tids store mad-ikon Kirsten Hüttemeier. Jeg arbejdede dengang på det for længst forsvundne Forlaget Fremad, der udgav Kirstens bøger.
Kirsten Hüttemeier er mest gået over i historien som den, der lancerede skåneærmerne, men hun har i den grad fortjent at blive husket som den første moderne kogebogsforfatter. Hun bragte et mere moderne køkken ind i danskernes bevidsthed med en lang række kogebøger tilbage i 1960’erne. Det var fornuftig og velsmagende mad, hun introducerede, og så var hun fortaler for at undgå madspild – allerede dengang!
Jeg husker en af hendes retter, som hed “Ryd op i spisekammeret”. Den gik ud på at tage alt, virkelig alt, man havde i sit spisekammer og vælte det ned i en gryde. Det er inspirationen til denne bønneret, selv om jeg vil anbefale at tænke lidt mere over hvilke ingredienser, du kommer i gryderetten.
.
mad på få minutter
Endelig er retten også inspireret af denne karton med bagte bønner. Det betyder nemlig, at dagens forslag kan laves på ganske kort tid. Du tager simpelt hen de rodfrugter, du har ved hånden, og kombinerer dem med de færdigkøbte bagte bønner.
Jeg har desuden brugt to frugter, der er i sæson lige nu: squash og peberfrugt. Og så har jeg tilføjet lidt knas i form af sprøde boghvedekerner.
Du kan selvfølgelig også lave de bagte bønner fra bunden, se opskrift her. I gamle dage simrede bønnerne flere timer i ovnen (deraf navnet “bagte”), men her er ekspresudgaven.
.
baked beans med alt godt og grønt
(4 personer)
2 kartoner baked beans i tomatsovs (a 390 g) eller se opskriften her
200 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk kokos- eller olivenolie
300 g rodfrugter: selleri, jordskokker, pastinakker, kartofler og/eller gulerødder
1 stor rød peberfrugt
300 g squash
1 spsk friske timianblade
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, evt. agavesirup
ca. 1 spsk dijonsennep
50 g boghvedekerner (kan udelades)
1 bdt persille
.
Hvis du vælger at lave de bagte bønner selv, så se opskriften her – ellers luk kartonerne op og hæld bønner og tomatvæde i et lavt ovnfast fad.
Skær løgene i tynde både. Hak hvidløgene og svits begge dele i olien, til løgene er gyldne.
Skær den eller de valgte rodfrugter i tændstikstore stykker eller små terninger. Kom dem på panden med løgene og svits 3-4 minutter.
Skær peberfrugten i terninger og squashen i skiver.
Kom begge dele på panden sammen med timian, citronsaft og et drys salt og peber.
Svits grøntsagerne endnu 3-4 minutter. Tilsæt sennep og smag godt til, evt. også med lidt sirup.
Læg grøntsagerne over de bagte bønner og sæt fadet i en 200 grader varm ovn, ca. 10 minutter, til bønner og grøntsager er gennemvarme.
Hvis du bruger baked beans fra karton, kan du også blot varme dem op i en gryde og servere dem i et fad med de varme, stegte grøntsager på toppen.
Rist boghvedekernerne på en tør pande, til de er sprøde.
Drys med boghvedekernerne og hakket persille.
.
.
Hej Kirsten, det ser dejligt ud, elsker bagte bønner.. Jeg har nu rejst meget i sydengland de sidste 8 år og har fået det mest fantastiske mad severet. Jeg oplever en meget stor bevidsthed om regional madkultur og fokus på både råvarer, og retter. Har været til friday night dinner på River Cottage hos Hugh Fearnley-Whittingstall, der var 8 retter, alt var groet og produceret inden for 20 km, selv vinen. Det var en magisk aften 🙂 Han gør enormt meget for den regionale madkultur . Selv på den lokale pub er det sådan noget med at skrive hvem der har dyrket grønsagernen osv. Og det er bestemt ikke udkogte ærter og pulversovs man får , selv om det kan man da sikkert også få.
Kære Pernille,
Det lyder fantastisk med besøget hos Fearnley-Whittingstall. Ham er jeg også fan af – og ville rigtig gerne besøge.
Jeg kan forstå, at jeg ikke har udtrykt mig tydeligt nok i teksten om den engelske mad. Jeg tænker KUN på de gamle klassiske retter som kidney pie, fish & chips, bønner med bacon og andre tunge og fede retter. Du har da fuldstændig ret. Man får enorm lækker mad i England i dag. Hvis ikke du har læst min begejstrede beretning om mit seneste mad-eventyr i London, så kig her: https://wp.me/p5bjYH-4zy.
Det er dog ikke mad, jeg vil kalde engelsk, men lækker var den!
Kh Kirsten
Hej Kirsten, tusinde tak for alle dine skønne sunde opskrifter. Jeg bliver så indspireret og kaster mig ud i så meget, altid meget lækkert. Jeg skriver lister med indkøb når jeg kommer til byen, og kan så ikke altid huske hvad det er til, men jeg finder det igen igen. Du er min mad guro. Knus Jelva
Kære Jelva,
Tusind tak for din dejlige hilsen. Det er SÅ inspirerende for mig at få sådan en skøn hilsen. Og så er det da fantastisk at være GURU. Det er jeg ekstra stolt over!
Kh Kirsten
Mere enkelt kan det da ikke gøres. Den skal prøves næste gang det skal gå lidt tjept. Sjovt du nævner Kirsten Hyttemeier, jeg har altid tænkt på dig som vegetarernes Kirsten Hyttemeier. 🤗.
Får lige lyst til at fortælle en lille historie. Min første vegetarkogebog hed Vegetarisk hverdagsmad året rundt fra 1983. Selv om jeg aldrig blev vegetar af det, har jeg den stadig. Sjovt at.bladre i den og se den store udvikling der er sket, både i dine kogebøger og kogebøger generelt. Og jeg køber fortsat dine kogebøger og følger din blog, som giver mig masser af inspiration til plantebaseret kost ind imellem kød dagene. Så tak for mangeårig input til en sund levevis.
Kære Jette,
Tak for din hilsen. Og ja, det kan næppe gøres nemmere end med disse bagte bønner.
Tak for sammenligningen med Kirsten Hüttemeier. Det tager jeg som en kompliment!
Tænk, at du har den gamle bog om hverdagsmad. Der er løbet meget vand i åen siden! Heldigvis har den grønne mad udviklet sig til noget fantastisk lækkert, og jeg er rigtig glad for at høre, at du stadig kan bruge mine kogebøger. Tusind tak!
Kh Kirsten