bagte auberginer med japansk dressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
eksotisk på under 1/2 time!
Jeg er så umådelig heldig, at rigtig mange kan lide min mad. Jeg får utallige søde tilbagemeldinger, og dem er jeg dybt taknemmelig for. Tak til alle jer, der tager jer tid til at skrive om stort og småt, gode ideer, erfaringer etc.
Men jeg får også ofte tre klager: “det tager for lang tid at lave din bæredygtige mad”, “der er alt for mange ingredienser i dine opskrifter” og “det er alt for dyrt”.
Hvis man vil lave mad af økologiske råvarer, der tager hensyn til dyrene og naturen, og som smager skønt, er det simpelt hen nødvendigt at prioritere og investere både tid og penge i madlavningen – der lige nu går ud på at sætte alle kræfter ind på at redde vores skrantende klode. Der er ingen tid at spilde. Så jeg kan kun svare: “har vi tid og råd til at lade være?
.
begynd i det små
Er det økonomien, det handler om, er der måske mindre vigtige produkter, der kan skæres væk. Sodavand og slik er dyrt og usundt. Eller måske har du andre usunde og klimabelastende laster, du kan skære ned på.
For at spare penge er det klogt at kigge på supermarkedernes “sidste-dag”-hylder. Her kan man købe mange ting til halv pris. Handler det om grøntsager, som vitterligt skal bruges hurtigt, så lav store portioner af supper eller sovse og frys dem ned. Eller lav postejer eller pateer til pålæg etc. De kan også fryses. Så er der mad på en travl dag. Det sparer tid.
Er det mængden af ingredienser, der holder dig tilbage, så udelad det, du ikke har på lager eller er for dyrt at købe. Hvis det handler om krydderier, så byg langsomt en samling op. Hvis du ikke har spidskommen eller kanel, så brug et andet krydderi. Det gælder om at slippe fantasien løs. Meget kan lade sig gøre i en opskrift, uden at det går galt. Måske får du i tilgift en ny og mere spændende opskrift ud af det?
.
i dag går de hurtigt
Da jeg selvfølgelig gerne vil gøre alle glade, har jeg lavet denne supernemme og hurtige ret.
Men indrømmet: der skal bruges en del ingredienser i dressingen. Selvfølgelig kan du bage auberginerne blot penslet med olivenolie. Men hvor sjovt er det? Her får du skønne japanske smagsnuancer, der løfter den lidt smagsneutrale aubergine til en lille delikatesse.
.
tilbehør
Du kan servere en salat med quinoa og edamamebønner til auberginerne – og evt. en jordnøddesovs.
Men så tager det altså lidt længere tid. Til gengæld får du pragtfulde proteiner fra salaten og skønne smagsnuancer fra sovsen.
.
jordnøddesovs
Du behøver ikke en sovs, hvis du har lavet så meget af teriyakidressingen, at der er lidt til dip til de bagte auberginer.
.
bagte auberginer med japansk dressing
(4 personer)
4 auberginer (knap 1 kg)
evt. 1 portion dukkah
friske krydderurter efter smag
teriyakidressing:
1 dl tamari (soja)
1 dl mirin eller sake (japansk sød risvin), evt. sherry – kan udelades
2 spsk riseddike eller anden mild eddike
4 spsk vand
2 spsk rørsukker
2 spsk sesam- eller olivenolie
2-3 spsk reven ingefær
4 fed presset hvidløg
evt. 2 tsk maizenamel
friskkværnet peber
Skær auberginerne igennem på langs og skær derefter ”terninger” ned i kødet. Snittene skal gå 2-3 cm ned i frugtkødet.
Sæt de halve auberginer på en bageplade.
Rør dressingen sammen. Smag den godt til med sødt og surt, ingefær og hvidløg. Sovsen skal have markant smag.
Pensl auberginerne med sovsen og bag dem møre i en 190 grader varm ovn ca. 25 minutter.
Pensl evt. auberginerne igen, når de har været i ovnen 15 minutter.
Du kan evt. bringe resten af sovsen i kog og jævne den med lidt maizinamel rørt ud i vand.
Servér sovsen separat til auberginerne.
Drys evt. auberginerne med nøddeblandingen, dukkah og drys med dine foretrukne krydderurter.
.
.
velkommen til ny blogger
En mangeårig følger her på bloggen, Merete Djurhuus, har lige sendt en ny side i luften. Den handler om fibromyalgi.
Merete lider selv af fibromyalgi og nu deler hun ud af sine mange erfaringer med den belastende sygdom på den nye blog. Der er mange tiltag, man selv kan tage – både fysisk og psykisk – for at leve med denne lidelse, og Merete fortæller på bloggen om sine mange erfaringer. Ernæring er en af de redskaber, Merete tager i brug for at lindre, men der er mange andre ting man kan gøre for at lette hverdagen med den plagsomme sygdom.
Lider du selv af fibromyalgi eller kender andre, der gør det, kan jeg varmt anbefale at klikke ind på bloggen. Her er mange gode og varme råd.
Merete gør opmærksom på, at siden er under opbygning, og der kommer løbende nye indsigter og gode råd. Så følg med på siden!
Adressen er https://www.trohåbogfib.dk/
Du kan også finde Merete på Facebook: https://www.facebook.com/trohaabogfib.dk/
.
Jeg bruger meget dine grønne opskrifter i daglige indkøb og madlavning, men om det er særlig klimavenligt at flyve jorden rundt(i jet går jeg ud fra) for at “redde kloden” forekommer mig noget selvmodsigende. Men sådan er vi jo alle. Lige præcis ens egne projekter ses ikke som et problem i det store alt!
Kære Kim,
Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine grønne opskrifter, og jeg kan godt forstå, hvis du synes, jeg er dobbeltmoralsk, fordi du jo ikke kan vide, hvordan jeg lever. Jeg forsøger at holde mit såkaldte klimaindtryk indenfor dét, der er plads til på kloden, hvis vi alle lever enkelt. Med hensyn til min jordomrejse i 1985 har jeg det selvfølgelig ikke så godt. Jeg rejste dog så meget over land som muligt. Jeg tror, jeg har rejst med de fleste af de transportmidler, der findes. MEN: jeg fløj fx fra Japan til Californien. Den eneste undskyldning jeg har er, at ingen i 1985 tænkte på klimaødelæggelserne. Jeg har dog også fløjet senere.
Jeg tror dog, at der er plads til det i mit “klimaregnskab”: jeg har ikke spist kød eller fisk i mere end 50 år, og jeg har aldrig ejet en bil. Jeg har udarbejdet mange tusinde opskrifter med kødfri mad. En del af dem er udgivet i 30 kogebøger, hvoraf nogle er udkommet i lande som Sverige, Norge, Finland, USA, Holland og Tyskland. Det vil sige, at jeg måske har været medvirkede til, at en del mennesker har skåret ned på kødindtaget. -Fx er min bog “Vegetarisk køkken” udkommet i mere end 100.000 eksemplarer alene i Danmark.
Alt dette tilsammen gør, tror jeg, at jeg har “råd” til at flyve engang imellem. Også fordi det altid handler om at komme ud til mennesker, der kan give mig nye ideer til kødfri mad.
Kh Kirsten
Skønne lækre opskrifter, nu kan vi næsten ikke spise andet. Dine opskrifter er mættende og vi har det meget bedre med den mad.
Du har ret. Det tager lidt tid at lave retten men til gengæld er det en smagsoplevelse . Da vi kun er 2 voksne er der mad til 2 dage. Herligt.😊
Kære Karen,
Dejligt at høre, at du vægter smagsoplevelsen over besværet! Og så selvfølgelig at du har glæde at mine opskrifter. Tusind tak!
Kh Kirsten
Kære jer som Kirsten skriver om er udfordret på tiden. Da jeg fik det vendt i mit hoved blev madlavning en helt anden oplevelse.
Nu vil jeg ikke gå glip af en eneste duft fornemmelse eller syn af at tilberede alle de smukke grønsager og korn. Det er simpelhen ren væren.
Men det jeg også har gjort er at lave måltidsforberedelse. Hvis du som jeg elsker you tube så kig under vegan meal præp. Og så laver jeg også ofte bare noget meget enkelt et par dage så er der overskud til lidt flere dikkedarer andre dage.
Det enkle kan være at vi bare deler en hel plade ovnstegte kartofler eller rodfrugter.
Kærlig Hilsen Mette.
Kære Mette,
Det er rigtig dejligt at læse dine betragtninger. Tusind tak for dem. De er som talt ud af min mund. Jeg håber, at du kan inspirere andre med dine kloge ord.
Faktisk gør jeg også som du: laver enkel mad nogle dage, ofte en fyldig suppe med masser af grøntsager og bønner/linser. Det tager ikke over 15 minutter og smager fantastisk med ingefær, chili, krydderurter eller hvad man nu kan lide. Og en pandefuld rodfrugter er sandelig også gudeføde!
Kh Kirsten
Troede faktisk de fleste gjorde/gør sådan som I beskriver. Jeg gør det selv 🙂
Lige nu er jeg vild med kartofler, hvor jeg har lavet en god bræddepande a la stuvet kartofler. Vi skal have det 3. X i aften. 🙂
Desuden vil jeg godt lige bemærke, at flyvning ikke er så slemt, som vi for flere år siden og til nu troede.
TAK Kirsten for dine altid gode opskrifter.
🙂
Ja Wanda, bagte kartofler er både lækkert og billigt! Jeg er helt enig.
Meeeennn … flyvning er nu ikke helt godt. Det skal ligesom fyldte chokolader nydes i små mængder. Men som jeg svarede Kim, kommer det jo helt an på, hvordan ens klimaregnskab ser ud.
Knus fra Kirsten
Du har ret Kirsten omkring flyvning. Det jeg mente var. at jeg og andre har troet, at det var virkelig miljøskadeligt altså 100 %, hvor jeg nu oplever at få at vide, at det måske kun er 50 % skadeligt. Nå men jeg flyver ikke mere og glæder mig over, at jeg hjælper på miljøregnskabet på den måde 🙂
Dejlig dag ønsker Jeg Jer alle
Ja, det er rigtigt. Vi bliver hele tiden klogere. Og som du siger, er der mange måder at holde sit klimaaftryk bæredygtigt på.
God weekend til dig –
fra Kirsten
Kære Kirsten!
Tusind tak for den fine omtale. 🙂
Jeg vil blot lige tilføje at min side er meget ny og meget ufuldkommen, og at et af formålene med den også er at følge dens (langsomme) tilblivelse og opbygning, og derved også få et indtryk af, hvordan fibromyalgi påvirker i hverdagen.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Selv tak. Det er altid en fornøjelse at omtale gode tiltag. Jeg udvider lige teksten og fortæller, at siden er under opbygning.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy