æltefrit foccaciabrød med tomat og rosmarin
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
lækkert italiensk brød uden stort besvær
Det klassiske italienske brød foccacia kan bages med mange ting på toppen. Det kan være oliven og timian eller blot den helt enkle klassiker med rosmarin og salt.
Jeg har valgt små søde tomater, rosmarin og salt. Brødet er bagt i en lav, aflang Le Creusetgryde med låg, men andre kraftige forme kan bruges, blot de kan dækkes med et låg eller folie. Det skal dog være en emaljeret gryde eller stegeso. Du kan også bruge et ovnfast glasfad med låg. Min foccacia er temmelig høj, men hvis du breder dejen ud i en større form, får du et lavere brød.
Brødet er et såkaldt grydebrød. Teknikken til brødet er den æltefrie, så det tager ikke mange minutter at røre dejen sammen. Så skal du bare have tålmodighed til, at den hæver til næste dag. Du kan læse mere om det æltefri grydebrød her.
foccacia med små tomater og rosmarin
1/2 tsk gær
4 dl koldt vand
2 tsk salt
1 tsk råsukker
100 g grahamsmel
ca. 1/2 kg hvedemel
8-10 små tomater på stilk
2-3 stilke rosmarin
olivenolie
maldonsalt
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.
Tilsæt melet og rør dejen sammen. Vurdér hvor meget mel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt brødet en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.
Dæk skålen med et bageklæde og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.
Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel.
Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.
Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.
Tænd ovnen på 250 grader og sæt formen eller gryden ind i ovnen.
Tag den varme gryde og låget ud af ovnen og bred den efterhævede dej ud i formen, når temperaturen er nået. BRUG HANDSKER – formen er gloende varm.
Pres tomater og rosmarin lidt ned i dejen. Drys med saltflager.
Læg låg på eller bind stanniol omkring formen.
Bag brødet 20 minutter ved 250 grader. Fjern låg eller stanniol og skru ned til 200 grader.
Bag brødet til det er gyldent, ca. 20 minutter.
.
flere æltefrie opskrifter her
Opskriften er fra min bog om æltefrit grydebrød. Bogen er desværre udsolgt, men du kan måske finde den antikvarisk – eller låne den på bibliotektet.
Se evt. mere om denne bog og mine andre bøger her.
.
Hej Kirsten 😃😃
Hvad er råsukker?? Er det Uraffineret sukker??
Med venlig hilsen
Mia
Kære Mia,
Ja, det er uraffineret sukker. De fleste kalder det vist rørsukker, men det ER sukker med en smule mineraler. Jeg bruger stort set ikke selv sukker til andet end tilsmagning. Men jeg synes, at næsten alle retter smagsforbedres væsentligt, hvis de smages til med salt (evt. tamari), peber, rørsukker og citrussaft.
Hvis jeg en sjælden gang skal lave noget sødt, foretrækker jeg at søde med blendede dadler (til kager, is etc.).
Kh Kirsten
Bruger du tørgær, siden du skriver en halv tsk?
Kære Aino, Nej, jeg bruger almindeligt gær. Jeg tænker, det er nemmere at bruge en teske end at skulle veje den lille portion. Og et par gram mere eller mindre er ingen ulykke. Det gær, du ikke bruger, kan du opbevare i fryseren. Tø det let op og tag næste portion og læg gæren i fryseren igen.
Kh Kirsten
Mange tak. Du har mange, skønne opskrifter, som jeg har “pinnet” en hel del af.
Jeg fandt din blog pga. din opskrift på Ash rishteh – den iranske nudelsuppe, som jeg er helt vild med.:)
Hvor er det dejligt, Aino, at du kan bruge mine opskrifter. Og jeg er enig med dig i, at den iranske suppe er skøn, og så er den smækfuld med så mange gode næringsstoffer!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Har du også opskrifter på veganske retter ? F.eks har du et forslag til erstatning af æg , i squashfrikadellerne ? Mvh Berit
Kære Berit,
Ja, der ligger masser af veganske opskrifter på bloggen. Prøv at gå på opdagelse!
Mht til squashfrikadellerne kan du bruge ca. 3 spsk loppefrøskaller i stedet for æg. Lad farsen stå en halv times tid og vurdér hvordan konsistensen er. Måske skal der lidt flere skaller i.
Og så sender jeg dig en oversigt pr. mail over hvilkde produkter, der kan erstatte æg.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy