za’atar – sesam- og urtedrys
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
en duft og smag af Orienten
Za’atar er et drys, der giver ekstra pift til salater og supper. Det kan også drysses på hummus eller yoghurt, og det kan bages med i brød.
Drysset består af tørrede krydderurter efter smag. Oprindeligt var det timian eller oregano, men man finder også za’atar med basilikum og/eller merian. Desuden er der sesamfrø og det mellemøstlige krydderi sumac i drysset. Spidskommen og fennikel tilsættes også ofte. Du kan altså fremstille din egen za’atar efter smag og behag.
Stort set hver familie i Mellemøsten og Centralasien har deres egen opskrift, der ofte holdes hemmelig og vogtes som den hellige gral!
Hvis du ikke kan finde det let syrlige krydderi, sumac, så tilsæt lidt reven citronskal eller rist 2 spsk frisk citrontimian sammen med frøene.
za’atar
2 spsk sesamfrø
1 spsk spidskommenfrø
2 spsk tørret oregano og/eller timian
1/2 spsk sumac
salt, peber
Rist sesamfrø og spidskommenfrø på en tør pande.
Stød den eller de valgte krydderurter og sumac i en morter.
Bland alle ingredienserne og smag godt til med salt og peber.
Opbevar drysset i et lufttæt glas.
Mmmh za’atar er så lækkert. Når jeg har det i huset, så skal det nærmest på alt! Din version lyder rigtig god 🙂
Kære Katharina,
Mange tak for din hilsen. Og ja, za’atar er et dejligt krydderi, Jeg håber, du vil synes om min udgave.
Kh Kirsten