Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

12

april 2021

6

KOMMENTARER

stegte søde kartofler, løg og sprød tofu i djævlesovs

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

sødt, sprødt og stærkt 

Det er helt enkelt: brunede løg, søde kartofler og stegt tofu bliver til en skøn ret med en sovs, der emmer af varme krydderier.

.

lækker tofu

Der findes mange fabrikater af tofu. Nogle af dem minder mere om pap end om mad. Tofuen ovenfor fra Le Trang er en meget lækker cremet tofu, der fås med forskellig smag.

Se mere om  Le Trang her – og find forhandlere af tofuen.

.

spis broccoli som tilbehør

næringsindhold i søde kartofler

Hovedingrediensen i retten er søde kartofler, og det lyder næsten for godt til at være sandt: søde kartofler er på flere områder fantastiske. De hører til den gruppe fødevarer, der med rette kaldes superfood eller powerfood – det vil sige grøntsager med ekstraordinært mange næringsstoffer.

De orange rødder er rige på C-vitaminer og betacaroten (A-vitamin) samt B-vitaminer. Af mineraler indeholder de især mangan, jern, magnesium og kalium, som er regulerende for blodtrykket. De holder desuden blodsukkeret i balance og er kolesterolsænkende.

Søde kartofler er også en grøntsag, der virker muskelafslappende og nervestyrkende. Og mange undersøgelser peger på, at kartoflerne beskytter mod flere forskellige former for kræft, bl.a. prostata- og brystkræft.

.

søde-kartofler-m-papir

Søde kartofler er letfordøjelige og derfor også gode ved maveproblemer. De indeholder et stof, der hedder phytochelatin, som binder tungmetaller og andre giftstoffer i fordøjelseskanalen, således at disse går direkte gennem tarmsystemet uden at optages i kroppen.

Rødderne er meget fiberrige (mere end den hvide kartoffel) og giver derfor en god mæthedsfornemmelse.

Den søde kartoffel er en knold eller rod og slet ikke nogen kartoffel, som den hvide, vi kender, og som tilhører natskyggefamilien. Den søde kartoffel hører til snerlefamilien og er ældgammel. Den har været spist i Sydamerika i mere end 10.000 år. Nu er det på tide, at vi for alvor tager den til os i Danmark. Heldigvis er den nem at finde i supermarkederne.

.

.

djævelsk skøn sovs

Du kan servere retten i et fad med sovsen i bunden – og evt. varme den op i ovnen. Eller du kan arrangere grøntsager/tofu og sovs som på billedet ovenfor.

Opskriften på sovsen stammer fra den indiske delstat Punjab. Den hedder makhani og rummer hele Indiens smagsregister.

Det er ikke nogen almindelig tomatsovs. Makhani er skønt krydret og cremet af fløde og cashewnødder. Hvis du ikke har cashewnødder, kan du i stedet vælge mandler, nødder eller græskarkerner.

.

stegte søde kartofler, løg og sprød tofu i djævlesovs

(4 personer)

200 g løg

600 g søde kartofler (kan erstattes af alm. kartofler eller blomkål)

200 g tofu, gerne røget

olivenolie til stegning

sovs:

4-5 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme

2 tsk kanel

2 tsk stødte nelliker

2 tsk gurkemeje

2 tsk garam masala

6 fed hvidløg

1 karton hakkede tomater med væde (ca. 400 g)

1-2 spsk reven ingefær

frisk hakket chili eller tørret efter smag

25 g cashewkerner

salt, tamari, rørsukker

1/2-1 dl plantefløde

1 økologisk limefrugt eller citron

.

Skær løgene i både. Skær kartoflerne og tofuen i centimetertykke skiver.

Steg løg og kartofler gyldne i et par spsk olie. Sæt dem til side.

Steg tofuen gylden og sprød. Sæt den til side.

Sovsen:

Hvis du bruger kardemommekapsler, så stød frøene i en morter.

Varm olien op i en gryde og tilsæt alle krydderierne. Svits dem et par minutter.

Hak hvidløgsfeddene og tilsæt dem. Svits endnu et par minutter.

Hæld tomaterne med væde i gryden og tilsæt ingefær og chili efter smag.

Hak eller blend nødderne eller kernerne og rør dem i sovsen.

Tilsæt et drys salt og ca. 1/2 spsk sukker.

Læg låg på gryden og lad sovsen simre 10-15 minutter.

Tilsæt fløden og lidt citrussaft. Smag godt til igen, evt. også med tamari eller salt og sukker.

Hæld sovsen i et fad og fordel grøntsager og tofu ovenpå.

Drys evt. med flere hakkede cashewnødder. Rist dem evt. gyldne på en pande først.

Du kan også lave retten i god tid og lægge den i et ovnfast fad. Varm den op i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter.

Servér letdampede grøntsager, fx broccoli, eller en salat til retten.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Anni Bertelsen
  2. Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.