squashlasagne med bønnecreme og broccoli – jeg fatter ikke en bønne
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
lasagne – grøn og glutenfri helt igennem
Her er en helt igennem klima- og kropsvenlig lasagne. Squashplanterne leverer frugter, så man skulle tro, de var betalt for det. Så jeg har skiftet de sædvanlige lasagneplader af mel og vand ud med skiver af squash. Det giver en noget mere “blød” ret end man er vant til med de almindelige lasagneplader. Men skønt smager det. Og så koster retten næsten ingenting, hvis du køber squash i sæsonen – eller selv dyrker dem.
.
bønnecreme binder lasagnen sammen
Bønner kan anvendes på mange måder. Her er lasagnen lagt sammen med en blendet creme af bønner og plantefløde. Så er proteinerne på plads.
Hvis du ikke ønsker at bruge edamamebønner som i opskriften, kan du vælge alle mulige andre former for kogte bønner, kikærter eller danske Ingridærter.
Broccoli og valnødder giver fylde, og tørrede tomater tilfører ekstra umami (smag).
Når der er tilsat alger (eller gærflager) til cremen, er det dels på grund af de gode næringsstoffer, dels fordi de to produkter giver en lidt “oste”agtig smag.
Algerne er temmelig dyre, og kan undværes.
Hvis du er mere til en squashlasagne lagt sammen med en klassisk bolognesesovs, så se opskriften her.
.
bag eller tør selv tomaterne
Nu er vi i den dejlige tomattid. Hvis du har overflod, er det en god idé at tørre eller langtidsbage tomaterne. Du kan se her, hvordan du gør.
De bagte tomater kan opbevares i et glas med olie i køleskabet. De kan holde sig et par uger. Du kan også fryse tomaterne ned. Men mon ikke de har fået ben at gå på inden? Det er nemlig små søde lækkerbidskner. Det samme – lynhurtigt svind! – risikerer man, hvis man laver konfiterede tomater.
.
fatter du heller ikke en … ja, bønne?
Hver eneste gang jeg sender en ny opskrift ud i verden, tænker jeg på, hvor dejligt det ville være, hvis jeg optimistisk kunne skrive, at nu lysner det omsider for vores forpinte klode, nu går landbruget med til at skære ned på produktionen af dyr, eller de har indvilliget i at standse forgiftningen af vores jord, drikkevand og vandmiljø. Men nej.
Jeg fatter ikke en bønne: den såkaldt grønne trepartsaftale om landbrugets ansvar for miljøet, stillede store forbedringer for klimaet, jorden, vandet eller dyrene i udsigt. Nu viser det sig så, at for at udbedre nogle af skaderne efter 40 års udledning af overskydende kvælstof i gødningen, skal landmændene have erstatning for at stoppe med deres nedbrydende virksomhed.
I aftalen er sat 40 milliarder kr. af til at købe den landbrugsjord, som skal omlægges til brak eller skov. Det skal sammenholdes med, at de omkring 7000 gældsatte danske landbrug hvert år modtager omkring 7 milliarder kr. i støtte fra EU.
Det er absurd ud over alle grænser, at landmændene i årevis har fået gigantisk støtte til at svine, forgifte og plage millioner af levende væsener. Nu skal de så betales for at formindske svineriet.
Jeg fatter ikke en bønne …
.
vi må selv tage gaflen i den anden hånd
Ret skal være ret: vi har som forbrugere også et kæmpeansvar for det, der sker med vores omgivelser. Ved at vælge plantebaseret og økologisk kan vi skubbe rigtig meget på.
Når vi ikke mere køber de forgiftede og forpinte produkter, vil de ikke blive fremstillet. Økologiske grøntsager og proteiner fra bælgplanter er vejen frem.
Hvis vi ikke er en del af løsningen, er vi en del af problemet. Der er mange ting i livet, vi ikke kan ændre, men de allerfleste af os bestemmer selv, hvad vi putter i munden.
.
squashlasagne med bønnecreme og broccoli
(4 personer)
600 g squash
250 g broccoli (kan erstattes af blomkål)
50 g valnødder
100 g løg
6 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
en håndfuld tørrede tomater, evt. hjemmelavede, se ovenfor
en stor håndfuld basilikumblade
olivenolie
bønnecreme:
200 g edamamebønner
2 1/2 dl plantefløde
2 spsk maizenamel
2 spsk lyst algepulver (blonde chorella), kan erstattes af gærflager
2 spsk tørret oregano eller basilikum
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
Skær squashen i ca. 2 mm tykke skiver på langs.
Del broccolien i små buketter. Skræl stokken og skær den i terninger.
Hak valnødderne, løgene og hvidløgene.
Svits løg og hvidløg, til de er let gyldne.
Blend bønnerne sammen med fløden og hæld blandingen sammen med løgene. Varm det op og jævn cremen med maizenamel rørt ud i lidt vand.
Tilsæt alger eller gærflager, oregano, valnødder og citronsaft samt et drys salt og peber.
Smag godt til.
Smør et ovnfast fad med lidt olivenolie og læg lasagnen sammen. Begynd med squashskiverne nederst, derefter broccoli, tørrede tomater og basilikum. Fordel bønnecremen mellem hvert lag.
.
et lag af lasagnen
Det øverste lag skal være squashskiver og bønnecreme.
Jeg har dekoreret lasagnen med tynde strimler af den grønne skal på squashen samt basilikumblade. Det kan du naturligvis udelade. Så får du blot en ensartet gylden overflade.
.
lasagnen er klar til ovnen
Dryp med lidt olivenolie og sæt formen i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter eller til overfladen er gylden.
.
.
Jeg samler nærmest på opskrifter med squash, da vi har så mange, at vi også sælger ved vejen, har lige igen lavet den kolde squashsuppe, den er bare go’ ! Og ellers bliver de brugt til boller, kage, ratatouille og i deller 🙂
Og nu må jeg prøve denne opskrift, tak !
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Ja, heldigvis kan squash bruges i alverdens retter. Det er dejligt at høre, at squashsuppen falder i smag. Mangler du ideer til flere squashretter, ligger der masser af opskrifter her på bloggen. Blog søg efter squash, så får du mange forslag.
Kh Kirsten
Hvor ser det godt ud, det skal prøves 😊
Kære Kirsten,
Det er dejligt at høre. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Det er en skøn, skøn blog du har. Dejlige opskrifter, som man jo kan eksperimentere videre med, og ændre lidt på hist og her, hvis man har behov for det.
Og overskuddet til det.
Jeg forstår virkelig godt dit engagement i grøn og klimavenlig mad. Jeg har det fuldstændig ligesådan.
Men jeg har et lille – eller rettere stort – hjertesuk i den anledning.
Alle klimabevidste, veganske eller plantebaserede madører taler vildt meget om bælgfrugter som løsningen på verdens klimaproblemer. Det er det måske også.
Men – hvad med alle os, som pga af mavesygdomme bare ikke må spise alle de bælgfrugter???
Jeg lider selv af IBS (irritabel tyktarm) og det er desværre ikke en sygdom, som man bare kan vænne maven af med, ved at spise mere grønt og flere bælgfrugter! For slet ikke at tale om alle de krydderier, der desværre alt for tit tilsættes vegansk mad.
Og min mavelidelse er ikke engang den værste man kan have.
Jeg taler af bitter erfaring, idet jeg i en årrække troede, at jeg kunne spise vegansk som så mange jo lovpriser !
Jeg savner i den grad den vinkel i debatten, at erstatningen for kød ikke kun hedder bønner, linser, kikærter, kashewnødder, hvidløg og chili!
Jeg har efterhånden budt min mave så mange eksperimentet udi vegansk mad, at ikke bare maven blev slået i stykker, men også hals og spiserør, og håret faldt af i dynger!
Og jeg har bestemt ikke overdrevet mit indtag af de lækre ingredienser, bare fulgt opskrifterne fra populære blogs på nettet.
Jeg tror der sidder rigtig mange mennesker derude, som ligesom jeg rigtig gerne vil være med på den plantebaserede kost, uden at ricikere liv og helbred på det.
Min mad- og ernærings- rejse er slet ikke slut, jeg har været vidt omkring, synes jeg, i min søgen efter plantemad, som jeg kan tåle at spise, og samtidig få de proteiner jeg har brug for, og jeg tror altså ikke jeg er alene om det, langtfra.
Jeg efterlyser generelt flere opskrifter med tofu og tempeh feks, fordi bælgfrugterne her er gjort meget let fordøjelige!
Samt quinoa, nødder og frø. Seitan også, for dem som tåler gluten.
Og efterlyser opskrifter med en velsmagende krydring, der er så mild, så selv børn kan klare det i maverne -uden, at det bliver til kedelig diætmad.
Jeg er ikke ude i at kritisere dig, Kirsten, for du er bestemt mega alsidig, det er mere fordi du er så rasende god til at skrive om det vigtige og nødvendige i, at vi alle bidrager til at omlægge vores kost til klimavenlig plantemad.
Man kan godt blive lidt ked af det og få vældig dårlig samvittighed, hvis man ikke kan bidrage der, som man gerne ville.
Mit budskab er egentlig bare, at måske kan man godt spise plantebaseret, hvis udbudet af opskrifter til sarte maver var lidt større og lidt mere synlig?! Fordi det er forbundet med mange sygedage, når man er overladt til selv at skulle ‘ opfinde dem ‘.
Måske vil nogen sige, at det må være en opgave for diætisterne? Den mulighed skal der jo også være et overskud til at benytte, og de vil godt nok få travlt, hvis alle sarte maver skal der omkring!
Synes bare vi bliver lidt glemt i den der bønne-klima debat og mørketallet er stort, tror jeg.
Den eneste virkelig gode bog jeg har fundet, der henvender sig til veganere med IBS er amerikansk og titlen er helt rammende denne:
“LOW-FODMAP and VEGAN” What to eat when you can’t eat anything.
Hvis nogen skulle være interesseret, så er det en rigtig god og informativ opskriftsbog, skrevet af Jo Stephaniak, MSED – og ja, hun er diætist og veganer. Tror desværre ikke bogen findes på dansk.
Det blev vældig langt det her, undskyld! Tak for tålmodigheden.
Bente
Kære Bente,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har glæde af (nogle af) mine ideer.
Det gør mig virkelig ondt at høre om dine problemer med at finde den rette ernæring.
Jeg vil gerne understrege, at man ikke behøver at være veganer for at leve sundt – og da slet ikke, hvis man har helbredsmæssige problemer, der kræver noget andet. Når jeg udelukkende arbejder med plantebaserede opskrifter er det, fordi det er fremtidens mad, og enhver kan tilsætte animalske produkter, æg, ost etc. efter behov.
Jeg laver mad til helt almindelige mennesker med et almindeligt helbred. Jeg laver IKKE mad til allergikere, overfølsomme, folk med forskellige diagnoser, stenalderkost, low-food-map eller hvad der ellers er moderne. Det har jeg slet ikke viden nok til.
Jeg tror, du har brug for meget mere information om ernæring, end den du finder på min blog.
Jeg har desværre ikke kapacitet til at dække mange forskellige diagnoser. Jeg håber også, du har forståelse for, at alt hvad jeg publicerer på nettet er gratis for brugeren. Jeg har heller ikke indtægter fra reklamer eller firmaer, som jeg anmelder produkter for. Alt hvad jeg udgiver på nettet er brødløst for mig.
Jeg håber for dig, at du finder frem til den kost, der gør dig rask og glad. Rigtig god bedring.
Kh Kirsten