spidskålslasagne med svampe, bønner og små bagte rødbeder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
spidskål lag-på-lag
Kender du det? somme tider kan man trænge til en god solid ret uden dikkedarer. Det kan man heldigvis nemt fremtrylle, hvis man har lidt forskellige grøntsager på lager. I denne “lasagne” har jeg brugt blade af spidskål i stedet for lasagneplader. Men du kan bruge alle slags kål: hvidkål, rødkål, savoykål etc.
Så har du kål og rødbeder i køleskabet, kommer du langt. Det er to grøntsager, der sagtens kan klare sig på køl nogle uger (rødbederne meget længere), og som er et par af mine yndlinge. Derfor er det sjældent, at de ikke er inden for rækkevidde.
Da det skulle gå lidt stærkt, greb jeg en brik hakkede tomater – og en dåse bønner til at dække proteindelen. Jeg er ellers ikke vild med dåsemad, men når tiden er knap, slækker jeg lidt på principperne. Men har du tid, er det en god idé at bruge tørrede kidneybønner (eller andre bønner), sætte dem i blød mindst 8 timer og koge dem i nyt vand 30-40 minutter. Se evt. om kogning af bønner her.
Og husk, at du kan koge en stor portion bønner/kikærter, og fryse dem ned, du ikke skal bruge. Så har du altid et lager.
Hvis du selv koger bønnerne, så tilsæt finthakket chili efter smag (se nedenfor).
.
små ovnbagte rødbeder
Som tilbehør har jeg valgt små runde rødbeder. Du kan selvfølgelig bruge rødbeder af enhver størrelse eller form, men jeg valgte de små, fordi de kan bages næsten samtidig med at spidskålen er i ovnen. Det er altid fornuftigt at økonomisere med energiforbruget.
Og så er der jo endelig dét, at store rødbeder kan skæres i mindre stykker. Så er de hurtigere bagt.
.
.
spidskålslasagne med små bagte rødbeder
1 mellemstort spidskålshoved
250 g porrer
2 spsk olivenolie
evt. 1 spsk spidskommenfrø eller 2 tsk knuste
250 g svampe
4 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 brik eller dåse hakkede tomater med væde
1 brik eller dåse chilibønner (drænet vægt ca. 240 g) (eller 125 g tørrede bønner + finthakket chili)
25 g hel boghvede
Tag forsigtigt bladene af spidskålen. Skær det nederste grove stykke af ribberne. Hak dem.
Snit porrerne og svits dem i olien sammen med de hakkede ribber 3-4 minutter.
Hvis du bruger spidskommen så tilsæt frøene nu.
Hak svampene og hvidløgene og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits endnu et par minutter.
Bland de hakkede tomater og bønnerne med væden i de svitsede grøntsager. Eller kog tørrede bønner og tilsæt hakket chili.
Smag godt til med salt, peber, sukker og evt. spidskommen.
Læg spidskålsbladene i kogende vand et par minutter. Afdryp dem.
Læg et lag spidskålsblade i et ovnfast fad. Læg derefter bønneblandingen sammen lagvis med resten af spidskålsbladene. Øverste lag skal være spidskål.
Drys boghvedekernerne på kålen og dryp med et par spsk olivenolie.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag lasagnen 20-30 minutter.
.
små bagte rødbeder
4-8 små rødbeder
4 spsk havre cremefraiche eller anden cremefraiche
2 spsk timianblade
citronsaft
1 spsk klippet purløg eller løgtop
.
Skrub rødbederne helt rene og sæt dem i en ovnfast form. Bag dem møre i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter afhængig af størrelsen.
Rør cremefraichen med frisk timian og citronsaft efter smag. Smag yderligere til med salt og friskkværnet peber.
Skær evt. et snit i de bagte rødbeder og sæt en teskefuld cremefraiche i snittet. Drys med klippet purløg eller løgtop.
.