ramsløgpandekager med cremesvampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
glædeligt forår!
Kender du det? (jeg håber du gør): På en af forårets første smukke dage banker det på døren og udenfor står plantepusheren Peter med en overdådighed af de allerførste danske, spæde grøntsager. Her er de første danske lilla og grønne asparges, hvide fra syd for grænsen, de første nye – danske!!! – kartofler, spæde løg og flere andre delikatesser, der beviser, at det har været værd at stride sig gennem vinteren.
Jeg vil unde alle at kende en grøntsagspusher!
Når jeg nyder de første asparges og nye kartofler, er jeg bænket på første række i grøntsagsparadiset. Englene synger, og smagsløgene danser. Større bliver det simpelt hen ikke. Nu venter et par måneder forude med ren og uforfalsket nydelse.
Jeg stødte for nylig på ordet hel-kropsoplevelse i forbindelse med velsmag. Jeg vil sige, at alle de gastronomiske vidundere, der vælter op af jorden i den kommende tid, giver en hel-kropsoplevelse!
.
så kom ramsløgene omsider
Endelig, endelig dukkede mine ramsløg op. Jeg tror, jeg er den sidste i kongeriget, der på det nærmeste må hive de små blade i ørerne for at få dem frem af mulden. Men nu er de her omsider, og de skal nydes i mængder. Heldigvis passer de som fod i hose til de nye kartofler og asparges. Men i dag er de endt i en portion pandekager.
.
vitaminer i skovbunden
Ramsløg er supersunde – og gratis! Bladene indeholder især C-vitamin, ja, faktisk 10 gange mere end i citroner, og ramsløgene virker i det hele taget styrkende på immunforsvaret.
Det er en ting, som vi alle, og måske allermest vordende mødre, med stor fordel kan tænke på. En helt ny dansk undersøgelse publiceret i tidsskriftet Pediatric Allergy and Immunology viser en signifikant sammenhæng mellem moderens kost i graviditeten og udvikling af eksem, infektioner og astma hos barnet senere.
Jo flere grøntsager (og fisk) moderen spiste i graviditeten, desto bedre var barnet rustet mod de hyppigst forekommende børnesygdomme.
Jeg synes ikke, det er overraskende, at barnets sundhed allerede starter i moderens mave. Men det er dejligt at have det sort på hvidt, at kosten allerede i fostertilstanden spiller en vigtig rolle for forbyggelsen af de mest almindelige børnesygdomme i den tidlige barndom.
Lad os håbe, at lægerne også finder ud af, at kosten har en stor rolle i udviklingen af mange slags sygdomme hos voksne.
.
ramsløg i pandekagerne
Der er stort set ingen begrænsninger for, hvor man kan anvende ramsløg. De er lige velegnede rå i salater, kogt i supper, lagt sammen med en lasagne, lavet til pesto eller som fyld i plantefars – og meget meget mere.
Jeg har lavet en lidt rustik pandekagedej, hvor bladene er blandet med, men du kan sagtens anvende den pandekagedej, du kender og plejer at bruge. Du kan evt. blot hakke bladene.
.
ramsløgpandekager med cremesvampe
(5-6 pandekager)
pandekagedej:
ca. 2 ½ dl plantemælk
50 g ramsløgblade
50 g havregryn
75 g kikærte- eller hvedemel
fyld:
50 g skalotteløg
2 spsk olivenolie
1 rød chili eller efter smag
250 g champignon eller andre svampe
1 økologisk citron
2 ½ dl plantefløde
200 g broccolistilke eller alm. broccoli
salt, friskkværnet peber
Blend mælken med ramsløgbladene, til de er helt findelte.
Rør havregryn og mel i. Tilsæt et drys salt og peber. Lad dejen hvile en halv times tid.
Vurdér dejen. Hvis den er blevet for tyk, så tilsæt lidt mere mælk eller vand. I modsat fald: rør lidt mere mel i. Konsistensen skal være som almindelig pandekagedej.
Steg pandekagerne på begge sider på en godt varm pande.
Hak løgene og svits dem i olien, til de er bløde.
Hak chilien (fjern kernerne) og skær svampene i skiver.
Tilsæt begge dele og svits 4-5 minutter.
Kom et par spsk citronsaft og lidt reven skal på panden.
Hæld fløden ved og smag godt til med citron, salt og peber.
Del broccolien i små buketter. Skær stokkene i mindre stykker. Kom begge dele i svampeblandingen og varm retten godt igennem.
Læg fyldet på pandekagerne og fold dem sammen.
.
.
betydning af gravides kost for barnet cremesvampe glutenfri pandekager næringsindhold i ramsløg pandekager med ramsløg Pediatric Allergy and Immunology ramsløgpandekager veganske pandekager med ramsløg og cremesvampe
Tak – og et glædeligt forår også til dig, Kirsten!
Så farverige og kloge breve du sender os.
Ramsløgbladene myldrer i græsset herudenfor.
Vil nyde regnen.
Kære Helle,
Selv tak – og tak for din hilsen. Den glæder mig.
Mylder af ramsløg er dejligt – og en stille forårsregn er heller ikke at foragte.
Kh Kirsten
Det lyder så inspirerende har just samlet ramsløg og glæder mig til at afprøve endnu en af dine skønne opskrifter.
Grønt 💚🍃🌱hjerteknus
Annie
Tusind tak, kære Annie. Dejligt hvis jeg kan inspirere til brug af dine ramsløg. Jeg håber, det falder i smag.
Kærlige hilsener fra
Kirsten