bagte peberfrugter med couscousfyld og chipotlesovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en lille vitaminbombe med stærk chilisovs
I år kan der være tendens til, at man ikke kan se haven for bare squash! Men det betyder ikke, at vi skal glemme at nyde alle de andre gode produkter, der vælter op af jorden eller tynger stænglerne i drivhuset her i august. Og i dag er det den røde peberfrugt, det handler om. Mens squashene ikke indeholder imponerende mange næringsstoffer, hører den røde peberfrugt til øverst i ligaen for sund mad.
Der er meget godt at sige om den røde peberfrugt – også smagsmæssigt. Jeg synes, den grønne er lidt skarp/bitter, hvis den ikke grilles og flås, hvorimod den røde – og modne – peberfrugt indeholder både sødme og velsmag.
.
fyldet er lavet på et øjeblik
Jeg har valgt et fyld af de små couscous-gryn, der ikke skal koges men blot trække med lidt kogende vand. Det er det hurtigste fyld, jeg kan komme i tanker om.
Couscous spises især i Nordafrika, og jeg har tilsat flere af de ingredienser, man typisk finder i det marokkanske køkken: mandler, valnødder, spidskommen og rosiner.
Hvis du ikke tåler gluten, kan du erstatte couscous’en med løskogt hirse eller ris.
.
chipotle – en stærk fætter fra Mexico
Når den mexikanske chili, jalapeno, bliver tørret og røget, kaldes den chipotle. Jalapeno er en kødfuld chili, og når den er blevet til chipotle, er den meget aromatisk og velsmagende – men stærk! På chiliens “styrkeskala”, der går fra 0-10, ligger den næsten lige i midten. Hvilket er rigeligt stærkt for de fleste danskere.
I Danmark kan vi købe røget chipotle i specialbutikker eller på nettet. Du kan fx finde dem hos Chili House, der har dem hele tørrede eller i lage på dåse. Hvis du køber chipotle på dåse, kan du fryse dem ned, som du ikke bruger straks. De tørrede kan selvsagt holde sig i evigheder. Hvis du bruger tørrede chipotle, skal de udblødes nogle timer i varmt vand.
For at gøre retten så hurtig og nem som muligt, har jeg lavet en super-enkel sovs og smagt yoghurt til med den finthakkede chipotle. Men du kan også vælge fx havre creme fraiche.
Synes du, det er for besværligt at skaffe chipotlen, så brug i stedet en finthakket, helt almindelig chili med en styrke, der passer dig. Du kan også som en sidste udvej smage til med tørrede chiliflager.
Hvis du slet ikke er til noget stærkt, så smag sovsen til med en masse krydderurter + et par fed presset hvidløg.
.
brug gerne rigeligt med krydderurter
Hvis du også er begavet med en god samling friske krydderurter, så pluk gerne et lille udvalg og læg dem i bunden af peberfrugterne, inden du bager dem.
Jeg forsømmer aldrig en lejlighed til at bruge friske krydderurter, fordi de indeholder mange plantenæringsstoffer og æteriske olier. Vi spiser mest krydderurter for smagens skyld – hvilket bestemt også er vigtigt – men der er mange gavnlige stoffer i urterne, der i gamle dage tjente som lægemidler. Det siger en hel del om styrken i de små spinkle blade.
.
bagte peberfrugter med couscousfyld og chipotlesovs
(4 personer)
4 peberfrugter
evt. en håndfuld friske krydderurter
jomfruolivenolie
200 g løg
4 fed hvidløg
1 bdt frisk koriander, evt. med rødder
1 spsk spidskommenfrø
50 g mandler
50 g valnødder
50 g rosiner
200 g couscous (kan erstattes af hirse eller ris)
1/2 tsk salt, friskkværnet peber
chipotlesovs:
3 dl planteyoghurt eller havre creme fraiche
hakket, røget chipotlechili efter smag (evt. hakket chili)
citronsaft
Del peberfrugterne og fjern kerner og frøstole.
Læg de halve peberfrugter i en ovnfast form. Læg evt. lidt krydderurter i bunden af frugterne og dryp med olivenolie.
.
Bag peberfrugterne i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Hak løg og hvidløg. Hvis der er rødder på korianderen, så hak dem også.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter. Tilsæt 1 spsk olie samt løg, hvidløg og evt. korianderrødder. Svits blandingen et par minutter.
Skær mandlerne i flager og hak valnødderne. Kom dem på panden sammen med rosinerne og rist til løgene er gyldne. Smag til med salt og peber.
Bring 3 dl vand og et drys salt i kog. Rør couscousgrynene i vandet og fjern gryden fra varmen. Læg låg på gryden og lad grynene stå 5 minutter.
Løsn couscousen med en gaffel og rør løg/mandelblandingen i. Smag til med salt og peber.
Top fyldet op i de bagte peberfrugter og drys med hakket koriander. Servér evt. overskydende fyld til separat.
Smag yoghurt eller creme fraiche til med den ønskede mængde finthakket chipotlechili eller chilifrugt.
Smag godt til med salt, peber og citronsaft + evt. et nip sukker. Servér sovsen til peberfrugterne separat.
.
.
En dejlig ret. Jeg kogte perlebyg i stedet for couscous, tilsatte champignon, krydrede med garam masala og frisk chili og gratinerede med revet manchego.
Den søde bagte peberfrugt passer fint til krydringen. Tak for denne ret.
Hi Jette,
Tak for din hilsen – og den gode idé med perlebyg i stedet for couscous. Det er altid dejligt at høre om variationer, og så er perlebyg så fantastisk lækkert og sundt et korn. Og faktisk kan man jo fylde peberfrugterne med alle mulige former for plantefars. Og som du vælge de krydderier man holder mest af.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Hvor lyder det bare lækkert – perfekt til en dag, hvor alt skal gå lidt hurtigt eller energien bare ikke er i top. Det skal da helt sikkert prøves en af de nærmeste dag – om mon ikke retten så kommer på listen over lækker fastfood? 🙂
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Du er altid så sød og postitiv, Merete. Hjertelig tak for det. Jeg håber ikke, at peberfrugterne vil skuffe dine forventninger. Det er jo altid en ære at ende på lisen over lækker fast food!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Hvordan kan man være andet end glad og positiv, når man fra dig får den skønneste inspiration til lækre og farvestrålende grøntsagsretter? Jeg kan simpelthen blive så glad, når jeg ser både dine og andres billeder af dejlige grønne retter, og ligeså når jeg selv har øst op på tallerkenen, og alt bare ser så helt fantastisk og indbydende ud. Ja, jeg hører nok til dem, der spiser lige så meget med øjnene som med munden ….. og som læser kogebøger med samme glæde som god skønlitteratur. 🙂
Kh
Merete.
Det lyder dejligt. Merete. Vi er meget enige. Jeg synes også mad skal være smuk at se på. Helst skal mad være små kunstværker, der taler til både øjne og smagsløg.
Og det er interessant, at smuk, farvestrålende og indbydende mad næsten altid er sund for både krop og klode. Brun, farveløs og grim mad er derimod usund for både kroppen og vores omverden.
Kh Kirsten