mulligatawnysuppe – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, rejser, supper
.
nytårsklassiker i utide
Hvis du synes, du har hørt ordet “mulligatawny” før, er det sikkert, fordi suppen er en af de retter, der serveres i den klassiske nytårsaften-film, “90års fødselsdagen”.
Der er dog absolut ingen grund til kun at nyde denne spicy og mættende suppe på årets sidste aften.
En kølig februardag kalder også på denne varmende og omfavnende suppe.
.
med rødder til de engelske herskere i Ceylon og Indien
Mange tror, at mulligatawny er en klassisk indisk suppe. Det er den ikke. Faktisk er der ingen stor tradition for at spise suppe i Indien.
Suppen er kommet til verden på Ceylon engang i årene efter 1858, hvor både Ceylon og Indien kom under engelsk overherredømme.
Det har været hårdt for englænderne at blive præsenteret for den stærkt krydrede mad, som på ingen måde mindede om den blege smagsfattige engelske kost. De engelske herskere og deres soldater ville måske nok nippe til den stærke ceylonesiske mad, men de ville alligevel hellere have noget, der lignede maden derhjemme, og de ville i al fald først og fremmest have suppe som forret.
Ordet mulligatawny kommer af tamilsk og betyder peber og vand. At suppen fik det navn skyldes, at de tamilske kokke udvandede en af deres mere substantielle retter til en suppe, som kunne falde i englændernes smag.
Suppens ry bredte sig blandt englænderne, og den krydsede det smalle stræde mellem de to lande og kom til den indiske stat Tamil Nadu, som igen satte sit præg på den. Sådan opstod en ret, der er en blanding af tamilsk, indisk og engelsk kultur.
.
kært “barn” kan tilberedes på flere måder
I Indien og på Sri Lanka simrer de fleste retter over et, ofte, brændefyret ildsted i timevis. Det behøver vi ikke at gøre hos os. Ikke mindst på grund af energipriserne.
Selvfølgelig er der noget lækkert over en ret, hvor smagsnuancerne har nået at indgå en hellig alliance, men mindre kan sagtens gøre det. Eller du kan lade suppen stå til næste dag. Det har de fleste supper godt af.
.
servér indisk fladbrød til suppen
Det indiske tynde brød, chapati, passer godt til suppen.
Se opskriften her.
.
mulligatawnysuppe
(4 personer – forret)
1 spsk spidskommenfrø (eller 2 tsk stødt)
½-1 spsk karry (afhængig af styrken)
3 spsk kokos- eller olivenolie
100 g løg
4 fed hvidløg
50 g basmatiris
ca. 6 dl grøntsagsbouillon
2 tsk gurkemeje
200 g søde eller hvide kartofler
150 g gulerødder
1 stilk bladselleri
1-2 spsk reven ingefær
1 æble
2 spsk koncentreret tomatpuré
2-3 dl kokosmælk eller havrefløde
salt, friskkværnet peber, citronsaft, rørsukker
planteyoghurt
frisk koriander eller persille
Stød spidskommenfrøene let i en morter (eller brug 2 tsk stødt).
Kom frøene i en gryde med karry og olie. Svits krydderierne, til de dufter.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.
Tilsæt ris, bouillon og gurkemeje.
Kog suppen 8 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og skær gulerødder og bladselleri i skiver.
Kom kartoflerne i gryden, og kog suppen endnu 5 minutter.
Tilsæt gulerødder, bladselleri og ingefær. Kog suppen endnu 4-5 minutter. Du kan også lade den simre i længere tid som nævnt ovenfor.
Skær æblet i små terninger og kom dem i suppen sammen med tomatpureen og kokosmælk eller havrefløde.
Smag suppen godt til med salt, peber, citronsaft og et nip sukker.
Hvis du ikke synes, suppen er stærk nok, så tilsæt også et lille nip tørrede chiliflager.
Servér suppen med lidt yoghurt på toppen og drys med koriander eller hakket persille.
.
.
Åh, alene navnet, og jeg er solgt. 🙂
Jeg har flere gange lavet mulligatawny soup, bare for at få lov til at sige navnet! Og så selvfølgelig fordi jeg elsker både suppe, karry og spidskommen (og grøntsager).
Hvor skønt at finde dit bud på denne skønne suppe i dag. 🙂
Glædelig mulligatawny dag!
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Ja, er det ikke skønt, når man både kan tygge på navnet og på maden?
Jeg håber, at du vil synes om min udgave af den dejlige suppe.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten.
Hvordan kan jeg tage en kopi af dine opskrifter på en nem måde på min computer ?
Tak for mange gode opskrifter, men jeg vil gerne have et stykke papir med opskriften,
så gør det ikke noget, der kommer pletter på papiret.
Venlig hilsen
Alice Gielfeldt
Kære Alice,
Du skal nå ned nederst i indlægget og klikke på share/save. Så kommer der en masse muligheder frem. Gå frem til “print friendly”. Når du kommer ind her, kan du klikke fotoene væk og kun printe opskriften ud.
Alternativt kan du kopiere teksten og lægge den i et word-dokument på din computer.
Jeg håber, det fungerer for dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg synes du er pragtfuld , klog, berejst på den fantastiske måde og en formidabel dygtig kok ! Jeg har i 2012 og i en årrække frem været med til at etablerer Københavns første Klimakvarter på Østerbro , hvor vi bla arrangerede fællesspisning og musikarrangementer. Vi planlagde også Kildevæld Kulturhus, som nu er åbnet og i brug som Klimakvarteret Kulturhus . Jeg fik den tanke at vi der kunne lave et Klimamad Arr . Sammen ? Mvh Marie Louise Asmussen .
Kære Marie Louise,
Hjertelig tak for din fantastisk smukke ros. Den glæder og varmer – men er nok lige i overkanten! Men alligevel: tusind tak.
Kan du uddybe, hvad du tænker på med hensyn til et arrangement med klimamad? Det vil være begrænset, hvad jeg kan tilbyde, men jeg vil gerne høre om dine tanker. Skriv gerne en mail: kirsten.skaarup@privat.dk.
Kh Kirsten