marokkanske safranbrød – mød brød og bagere i Marrakech
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, rejser
.
brød er basismad i Marokko
På mine vandringer i souq’en i Marrakech møder jeg – foruden menneskemylderet – først og fremmest … brød! Jeg er fascineret af denne kærlighed til brød. Der er ikke mange meter mellem de små brødboder – eller indhyllede koner, der sidder på et hjørne på fortovet med deres lille brødudsalg i en kurv. Brød er basismad i Marokko, og på landet bruger man stadig brødet til at skovle maden op med i stedet for kniv og gaffel.
.
frisk brød dagen igennem
Og vi snakker om frisk brød! De mange brødmænd på cykel eller knallert drøner gennem gyderne med deres store kurve på bagagebæreren som fyren i midten. Det betyder, at der er friskbagt og lunt brød dagen igennem.
.
hvor kommer alle de brød fra?
Jeg har sagt det før: hvis der er mennesker jeg kommer i god kontakt med jorden rundt, er det bagere. Faktisk er det så slemt, at når jeg på de lange rejser følges med min gode rejsekammerat Bente, er jeg under stærk rationering. Bente synes, hun har set rigeligt mange bagerier, så når vi vandrer rundt i Shiraz, i Mumbai eller i Tashkent, har hun udviklet en fintfølende næse for duften af frisk brød. Hver gang hun fornemmer den lokkende duft, hiver hun mig resolut i en anden retning. Hun gider simpelt hen ikke se ét eneste bageri mere! Så meget desto mere glæder jeg mig over de rare bagere, jeg møder i Marrakech.
.
brødene bages på gammeldags facon
Den første bager, jeg møder, er denne gentleman. Han skubber hundredvis af runde flade brød ind og ud af sin ovn dagen igennem.
Den hvide pind, bageren har i munden, bruges til at prikke i dejen med, inden brødene skubbes ind i den glohede ovn.
.
endnu et bageri
I det næste bageri, jeg bliver inviteret ind i, er medhjælperen travlt beskæftiget med at pakke de varme brød i kasser og kurve, som straks bringes ud til det brødhungrende folk.
.
et klassisk gadebillede i Marokko
Sådan er det i gaderne i Marrakech: friskbagt brød og flagrende sorte kvinder. Om der er brødene, er har suget byens gyldne farver til sig – eller er det omvendt. Det er svært at sige!
.
den næste bager tager imod
De lange træspader med dej skubbes ind og ud af ovnen dagen lang.
.
sælgere og kunder flokkes om brødene
.
.
brød fra Safranparadiset
Godt 30 km kilometer udenfor Marrakech i retning mod Oureka regerer denne skønne schweiziske kvinde, Christine Ferrari, i sin kæmpehave: Le Paradis du Safran.
Christine har købt et stort stykke land af regeringen og indrettet en lille botanisk have med eksotiske planter, duftplanter og krydderurter – og ikke mindst krokus til safranproduktion. Christine driver også en restaurant i sit lille paradis, og her smagte jeg dette brød sammen med en lækker safransuppe (opskrift kommer senere), en hovedret med grøntsager, ris og safransovs og som dessert en creme karamel med safran og revet chokolade.
Christine og hendes piger bager hver morgen frisk brød i ovnen her.
Jeg anbefaler varmt at spise frokost hos Christine, hvis du er på disse kanter. Husk at bestille i forvejen.
I november måned er det meste af den store have et farverigt lilla tæppe af blomstrende krokus.
.
safranbrød fra Le Paradis du Safran
Sådan ser det originale safranbrød ud. Jeg fik ingredienserne oplyst af Christine, men resten har jeg gættet mig til. Mine brød faldt dog nogenlunde ud som Christines.
Og Marokko serveres brødet selvfølgelig med den supersunde og lækre arganolie.
.
min egen udgave af safranbrødet
marokkanske safranbrød
(5 stk.)
10 g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 nip safran
1 tsk knust anis
2 tsk tørret timian
2 tsk spidskommenfrø
2 tsk kommenfrø
4 spsk sesamfrø
2 spsk fintklippet frisk rosmarin (eller 1 spsk tørret)
4 spsk olivenolie
250 g durummel
ca. 150 g hvedemel
.
Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt salt og sukker.
Kom safranen i en morter sammen med et nip salt. Stød safranen til et pulver sammen med saltet og hæld 2 spsk kogende vand på. Opløs safranen og hæld den i væden.
Tilsæt de øvrige krydderier og olien. Gem lidt til at pensle brødene med og tilsæt resten til dejen.
Rør durummelet godt ud i væden og tilsæt så meget hvedemel, at dejen kan æltes.
Ælt dejen grundigt – eller kør dejen i en røremaskine 4-5 minutter.
Sæt dejen til hævning et lunt sted et par timer, evt. længere.
Ælt dejen igennem igen og del den i fem portioner. Tril dem til kugler og rul dem ud med en kagerulle. Størrelsen skal være lidt større end til pitabrød – og dejen skal være lidt tyndere rullet ud.
Læg brødene på bagepapir på en bageplade og prik i dejen med en våd finger.
Pensl med resten af olieblandingen med krydderurter og safran.
Sæt brødene i en 250 grader varm ovn og bag dem ca. 5 minutter. Skru ned til 225 grader og bag brødene færdige, til de er gyldne på overfladen, 6-7 minutter. Overbag ikke brødene, så bliver de tørre.
Læg et fugtigt klæde over brødene, når de er bagt, så de bevarer blødheden.
.
Jeg har også bagt nogle bittesmå boller af dejen. De er fine at servere til en lille aperitif. Flæk i givet fald bollerne næsten helt, men sådan at de stadig hænger sammen.
Læg en teskefuld fyld ind i de små boller. Det kan være ristede auberginer, stegte svampe, hakkede artiskokhjerter, karamelliserede løg – eller hvad du selv foretrækker.
..
safranbrød med marokkansk nutella
Brødene smager også godt med marokkansk nutella, du kan vælge enten den søde eller den salte udgave.
.
Åh tak for dejlige og farverige beretninger.
Gid jeg sad i din lomme…
Ku du ikke lave en madrejse … 🙆♀️
Brødet er så basalt og derfor enormt spændende at se og læse om.
🍞🥐🥖🥓🥪🍕🌭🍔🥨
Kære Ingeborg,
Selv tak. Det er en fornøjelse at dele gode oplevelser! Og du er meget velkommen i min lomme, og jeg ville ønske jeg kunne lave en madrejse, men kapaciteten rækker desværre ikke til det. Jeg ved, at rejsebureauet Victors Farmor har kvinderejser til Marokko, og jeg er temmelig sikker på, at de er gode.
Og skønt at du kunne lide den lille historie om brødet. Tusind tak!
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Tak for gode input om Marrakech.
Om en måned er vi af sted dertil – glæder os!
Bh. Helle Skaarup
Kære Helle,
Selv tak. Det glæder mig, hvis mine små historier har givet ideer til jeres snarlige rejse.
Jeg ønsker rigtig god tur. Skriv gerne igen, hvis du har lyst, når I har været dernede. Måske har du så erfaringer, der er gode at dele.
Kh Kirsten
Uhmmmmmm ser super lækkert ud, MENNNN jeg er ikke en brødbager hi hi
Tak for skønne foto
Knus til dig min ven
Kære Wanda,
Nå, du skal ikke have fingrene i dejen! Jamen, så prøv det lækre dip!
Selv tak og knus til dig fra
Kirsten
Det er ikke det med at få fingrene i dejen, det kan jeg sagtens, mennnn
Ja dippen kan jeg da lave 🙂
God weekend og knus fra Wanda
😀♥️🌱
Jeg ved altså ikke, hvordan det hjerte blev sort. Det beklager jeg MEGET! ❤️
Et hjerte er et hjerte uanset farven 🙂
Jeg ved hvad du ønsker for mig TAK du kære
Et hjerte er et hjerte, er et hjerte … ❤️❤️❤️
Næsten utroligt, at de kan tåle alt det hvedebrød, eller de marokkanske brød bages måske af noget andet mel ?
-Hvad mon Bente kigger på, mens du er hos bagerne 🙂
Tak for gode billeder og de skønne beretninger, jeg er ved at bearbejde manden til en tur til Marokko næste år, det kunne da være skønt at tage derned netop her i de kolde måneder .
Jeg er helt begejstret for nutellaen, og kan man lave den i en salt version, så er det lige mig 😉 Måske skulle jeg lige lave en portion til Majken, som vi skal besøge på lørdag ;-D
Hilsen Dorit
Ja, det er utroligt. Men måske lider en masse marokkanere af glutenintolerance uden at vide det? Sådan har det jo været i Danmark i mange år. Det er vist ikke vældig længe siden, at danske læger begyndte at tage gluten-mave-problemerne alvorligt?
Nu var det jo så heldigt i Marokko, at Bente ikke var med. Derfor tog jeg ekstra revanche hos de sagesløse bagere!
Jeg håber, du får manden med til Marokko næste år. Det er et land, der byder på mange ting, hvadenten man er interesseret i kunst, kultur eller vandring/klatring, oplevelsen af vældige Sahara et., etc. Selv om jeg her bringer enkelte marokkanske retter, er det ikke et land man skal besøge udelukkende pga gastronomien. Variationen er ikke kæmpe-stor.
Jeg har selv lavet “nutellaen” salt. Og det smagte rigtig godt.
God fornøjelse med det hele.
Kh Kirsten
De lyder utroligt lækre. Kan du anbefale nogle hovedretter, som de med fordel kan spises til? Er der noget “aftensmad” marokkanerne spiser dem til? =)
Kære Tina,
Brødene kan spises til alt fra supper til salater til hovedretter.
Nyd dem fx med en marokkansk tagine eller den marokkanske suppe harira. Du kan også spise brødene som tilbehør til retter fra alle mulige andre steder, incl. Danmark.
Kh Kirsten
Åh. Vil gerne en tur til Marocco igen. Tror du disse dejlige brød kan trylles om til glutenfrie til cøliaki folket ?? 😊
Kære Marianne,
Jeg kan forstå, at du HAR været i Marokko. Og ja, så vil man vil altid gerne tilbage igen.
Jeg har ikke selv bagt de marokkanske brød uden hvedemel, men en af mine Facebook-venner har skrevet, at hun har erstattet hvedemelet med majsmel og boghvedemel. Og det lyder, som om resultatet blev godt. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for skøn inspiration. Jeg vil høre om man kan fryse de marrokanske brød, -så man kan lave dem på forhånd.
På forhånd tak
Ps hvis du har et bud hvad der kunne erstatte spaghetti med i din kikærtesuppe, hører jeg det gerne🙏☺️
Kære Anne Birgitte,
Selv tak.
Ja, du kan sagtens fryse de marokkanske brød.
Hvis du vil erstatte spaghettien på grund af glutenallergi, kan du bruge alle mulige andre former for glutenfri pasta eller risnudler. Ellers udelader du blot spaghettien.
Kh Kirsten
Tusinde tak for to gode svar, jeg går straks i gang med brødene🙏
Selv tak! – og god fornøjelse.
Kh Kirsten
Jeg ved godt tråden er tilbage fra 18′, men jeg ser den først nu:-)
Alle de lækre krydderier du putter i brødet – spidskommen-, kommen- og sesamfrø – SKAL det være frø, kan man måske bruge det stødt?
Kh Gitte
Kære Gitte,
Du kan sagtens bruge stødte krydderier. Jeg bruger de hele, fordi de er mere intense i smagen – men det andet går også fint.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy