marokkansk bønneret med sprødt filolåg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
.
i dag er det international bælgfrugtdag
Her er de: nogle af de skønne bælgfrugter, der kunne udrydde sult i verden, hvis vi byttede kødet ud med disse bønner, linser, kikærter, ærter etc., der gennemsnitligt har samme proteinindhold som kød. Den klimamæssige belastning ved at dyrke bælgfrugter er gigantisk, enorm, kolossal meget mindre end kødproduktion. Vi kan mætte alle munde på jorden, stoppe landbrugets forurening af vand og jord og undgå klimakatastrofen, hvis vi bytter kødet ud med bælgplanter.
Den 10. februar er det international bælgfrugtdag. Tænk at en sådan dag findes. Det giver trods alt håb. Håbet er så til gengæld det eneste, vi har indtil videre.
Faktum er nemlig, at kostrådene anbefaler, at vi alle hver især spiser 100 g bælgfrugter om dagen. Sandheden er, at danskerne gennemsnitligt indtager ca. 2 g bælgfrugter om dagen. Der er således plads til forbedring!
dansk produktion af bælgfrugter
Forudsætningen for at spise flere bælgplanter er dog i gang. Tidligere har vi importeret de fleste bælgfrugter, men nu er der flere produktioner i gang i Danmark.
Ærter (hovedsagelig til dyrefoder) har vi dyrket i århundreder, men nu gror der også anicialinser, gråærter, lupiner, hestebønner og Ingridærter på danske marker. Og de er beregnet til at blive nydt af mennesker. Det er også værd at nævne de bearbejdede produkter af danske økologiske ærter og hestebønner fra Plant Mate.
Se mere om flere af de nye produkter hos Pure Dansk.
Bortset fra gule ærter har vi ikke megen tradition for tørrede bælgfrugter i det danske køkken, så vi må vende os mod verdenskøkkenerne, hvor bælgfrugter fra Sydamerika til Kina har haft enorm betydning gennem tiderne.
Mellemøsten og Nordafrika er to andre store bønneområder. Her er en bønneret med inspiration fra dette område.
Under det gyldne, sprøde låg af filodej gemmer sig en bønneret med smag af Marokko.
Bønner, ærter og linser kan nemt tænkes med i de daglige retter. Det kan være i postejer, pateer eller frikadeller. Eller det kan være i supper, i sammenkogte retter eller i en ovnret som denne. De tre sidste er de hurtigste at lave.
Hvis du vil lave denne ret ekstra hurtigt, så udelad filodejen og turen i ovnen. Så er det blevet til en gryderet, som du kan nyde med tilbehør af brød eller ris.
.
frit valg af bønner
Jeg har brugt kidneybønner i retten, men du kan vælge alle slags bønner: sorte bønner, limabønner, små hvide bønner etc. Du kan også vælge kikærter eller linser. Det vigtige er, at du får proteinerne med i retten. Det kunne for den sags skyld også være terninger af tofu, selv om tofu ikke er noget man udpræget spiser i Marokko.
.
.
tag på rejse i en kogebog
Hvis du ligesom jeg er vild med Marokko, savner du sikkert en tur til det smukke og farverige land. Måske kan en kogebog med masser af billeder og ideer til marokkansk mad hjælpe lidt på længslen?
Bogen her er udsolgt som papirbog, men den fås som e-bog hos Saxo til kr. 49,95. Se mere her.
..
chili, spidskommen og kanel smager af Marokko
marokkansk inspireret bønnegryde med sprødt filolåg
(4 personer)
150 g kidneybønner eller sorte bønner
150 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
1 spsk spidskommenfrø
2 spsk oliven- eller kokosolie
1 fennikelknold, ca. 400 g (kan erstattes af græskar)
1 squash, ca. 250 g (kan ersattes af aubergine)
1 stok broccoli, ca. 250 g (kan erstattes af blomkål)
1 karton purerede eller hakkede tomater, ca. 400 g
1 spsk stødt kanel
1 spsk tørret oregano
salt, peber, rørsukker
1-2 dl grøntsagsbouillon
evt. 2-3 spsk fintsnittet syltet citronskal eller 1 økologisk citron
50 g rosiner eller tranebær
25 g mandler
1-2 ark filodej
.
Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer og kog dem møre (eller brug bønner fra dåse). Se kogetider for bønner her.
Skær løgene i både og hak hvidløgene og chilien.
Svits spidskommenfrøene i en stor gryde eller sautérpande, til de dufter. Tilsæt olien, de to slags løg og chilien. Svits et par minutter.
Skær fennikelknolden i både. Skær ”stængerne” i skiver. Gem det grønne.
Kom fennikelen i gryden og svits den med 6-8 minutter. Læg låg på gryden og vend rundt i grøntsagerne engang imellem.
Skær squashen i store terninger. Skær stokken af broccolien i terninger. Del resten i små buketter.
Kom grøntsagerne og tomaterne i gryden sammen med kanel, oregano og bouillon. Tilsæt et drys salt, peber og sukker. Læg låg på gryden og lad retten simre ca. 15 minutter.
Kom de kogte bønner i gryden.
Hvis du har syltede citroner, så tilsæt dem nu sammen med rosiner og mandler i flager.
Hvis du ikke har syltede citroner, så tilsæt ca. 1 spsk reven citronskal.
Smag godt til med salt, peber, sukker, kanel, chili og citronsaft.
Hæld retten i et ovnfast fad.
.
Pensl det ene lag filodej og kram det sammen ovenpå grøntsagerne. Pensl det andet lag dej og kram det sammen ovenpå det første lag. Pres dejen lidt ned i siderne af formen.
Sæt retten i en 190 grader varm ovn, til overfladen er gylden og sprød, 20-25 minutter.
Giv gerne den brændende stærke harissa til – og evt. kogte ris.
En stor skål grøn salat, fx romaine, blot med en hvidløgsdressing, vil fuldende måltidet.
.
bælgfrugternes dag danske bælgfrugter danskernes indtag af bælgplanter marokkansk banneret med sprødt filolåg
Hvor er det ærgerligt at man ikke kan købe din bog i printetudgave, den om marokkansk mad. Ved du om den er på vej i trykken?
Kære Louise,
Ja, jeg er også ked af det, men der er næppe chance for, at den bliver genoptrykt. Jeg beklager meget!
Kh Kirsten
Der er en chance på biblioteket. Vi har den i København.
Kære Lis,
Mange tak for informationen. Jeg håber, mange vil benytte biblioteket.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Mange tak for dit fantastiske arbejde for vores sundhed!!
Tak for dine gode artikler og opskrifter!
Ang. Den internationale bælgfrugtdag, vil jeg gøre opmærksom på, at vi i Danmark har kræfter, der arbejder på at fremme lokalt dyrkede økologiske, bønner, linser, ærter og mel:
http://www.puredansk.dk
Fås i Coop.
Kære Jette,
Selv tak – det er ren fornøjelse!
Mange tak for henvisningen til Pure Dansk. Jeg vil henvise til den i mit indlæg. Det glæder mig SÅ meget, at der omsider dyrkes gode bælgfrugter i Danmark.
Kh Kirsten
Og hvor køber man filodej, når man ikke orker at lave det det selv. Supermarkedet (også Irma) har kun tærtedej og pizzadej
Kærlig hilsen fra
Kære Libbie,
Det er desværre ikke alle supermarkeder, der har filodej. Men du burde kunne finde den i COOP’s butikker eller hos Lidl. God tur!
Kh Kirsten
Hej Kirsten:0]
Jeg glæder mig rigtig meget til, at lave retten. Eeelsker det marokanske køkken. Men hvor stor et ildfast fad, bruger du? Det kommer sig måske ikke helt så nøje, men hvad vil du anbefale, så det hele kan være der?
Mange venlige hilsner
Jeanett Krohn Rasmussen
Kære Jeanett,
Den form, jeg har brugt til retten, har jeg desværre ikke ved hånden. Jeg gætter på, at den måler 23-24 cm i diameter. Men ellers prøv med en form på 25×20 cm eller noget i den retning.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy