løg- og svampegratin med lilla vintersalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
gyldne løg med granatæblekerner
Sådan lidt højstemt synes jeg, at man kan kalde løget for livets salt. Løget danner grundlaget for de allerfleste af mine retter, hvadenten det er en suppe, en sovs, en tærte, en pizza eller en hovedret. Løgets skarphed og sødme udgør grundsmagen i rigtig mange retter.
Og så er løget lidt som selve livet: man nyder det lag for lag som denne helt specielle grøntsag, der med sin skarphed får tårerne frem i øjnene og i sin sødmefulde mildhed får os til at smelte.
I denne gratin spiller løget hovedrollen. Her er halve løg bagt sammen med svampe i en flødesovs krydret med et helt nyt krydderi fra truegreens.dk, der også står bag produktet “Planteæg”, der er en plantebaseret erstatning for æg.
.
løg og svampe
.
En rigtig januar-ret: hurtig og billig. Man kan næppe lave en hurtigere ret end denne løg/svampegratin.
Og spiser du ikke svampe, kan de blot udelades.
.
krydderierne er prikken over i’et
Jeg har til denne ret brugt blandingskrydderiet middelhavs allround. Det er firmaet truegreens.dk, der har udviklet de helt nye krydderier, som ses på fotoet ovenfor.
Det er ildsjælen bag True Greens, Søren Hedegaard, der har sammensat krydderierne ud fra den betragtning, at alt for meget plantemad mangler smag. Hvis vi virkelig skal have den grønne mad ud over stepperne, ud til den brede befolkning, så er smagen alfa og omega.
For dem, der ikke er vant til at jonglere med krydderier, er disse blandinger en kærkommen gave. De er ikke særligt billige, til gengæld behøver du ikke at købe 20 forskellige andre krydderier.
Men: du kan også vælge selv at dosere, og i ingredienslisten har jeg givet forslag til, hvad du kan bruge i stedet for allround middelhavs-krydderiet.
.
Hakket grønkål og kerner af granatæble giver ekstra vitaminer og farve til retten. Og de næringsstoffer får du også masser af i salaten nedenfor.
.
brug hele paletten
En multifarvet salat med ingefærdressing kommer med masser af vitaminer og mineraler. Her er rødbeder, spidskål, gulerødder, grønkål og pærer. Jo flere farver, desto flere næringsstoffer.
Se opskriften her.
.
løg- og svampegratin
(4 personer)
¾ kg gule løg
250 g svampe (portobello, champignon etc.)
1 dl grøntsagsbouillon
2 1/2 dl havre cousine (havrefløde)
2-3 tsk middelhavs-allround krydderi (eller hvidløg, paprika, timian, merian, chili, ingefær)
5 spsk planteæg eller anden ægerstatning (fx hørfrøskum, udblødte chiafrø eller kikærtemel og majsmel)
salt, friskkværnet peber
olivenolie
evt. kerner af 1/2 granatæble
evt. 1-2 grønkålsblade
.
Skær løgene over på tværs.
Skær svampene i skiver.
Rør bouillon og fløde sammen og pisk planteæg eller anden ægerstatning i massen. Hvis du bruger kikærtemel så regn med ca. 5 spsk.
Tilsæt enten blandingskrydderiet eller smag til med presset hvidløg, paprika, krydderurter, chili og reven ingefær.
Hæld flødemassen i et lavt ovnfast fad og sæt de halve løg i fadet vekslende med skiverne af svampe.
Pensl med olie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn.
Bag gratinen ca. 30 minutter. Hvis du ønsker overfladen mere gylden, så tænd for grillen et øjeblik.
Lad gratinen afkøle lidt, inden du serverer den.
Drys evt. gratinen med kerner af granatæble samt finthakket grønkål.
.
.
Det lyder som en meget lækker ret – den skal prøves.
Jeg spiser gerne æg, og hvis det skal indgå, hvor meget æg skal der så i?
Kære Birgit,
Det er dejligt, at retten lokker.
Jeg vil foreslå, at du bruger 3 eller 4 æg.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Den var rigtigt god. Der skal meget svamp til, den forsvinder. Sousen var lækker og det var dressingen til salaten også. Jeg kom lidt ost på, det var godt. Tak for inspiration. Har din ven René en hjemmeside med nogle havetips?
Kære Liv,
Tak for tilbagemeldingen. Det er dejligt at høre, at retten fungerede.
René har ikke nogen hjemmeside, men du kan finde hans ven, Henrik, på Instagram under greendogville. Her han du se, hvad familien spiser hver dag. Der er masser af gode ideer til plantebaseret mad med hjemmeavlede grøntsager.
Kh Kirsten
Kirsten!
Du er fantastisk, og selvom du har skrevet i 20 eller 30 år, skriver du stadigvæk så nybegyndere forstår det. Du beskriver så godt hvordan maden smages til. Denne dejlige hverdagsret bliver en fast del af vores madplan.
Kærlig hilsen
Anni
Kære Anni,
Ih, tusind tak. Jeg er meget glad og beæret! Rent faktisk har jeg nærmere skrevet om grøn mad i 50 år, og så bør man jo også have en slags erfaring!
Jeg er rigtig glad for at høre, at du synes, opskrifterne er forståelige – og også at du kan lide løggratinen.
Kh Kirsten
Jeg kunne godt tænke mig, at prøve opskriften, men kan man mon bruge kikærtevand/ aquafaba i stedet for æg?
Vh Mette
Kære Mette,
Det glæder mig, at du har lyst til retten, men jeg tror du har misforstået ingredienslisten. Der er IKKE æg i gratinen.
Jeg har brugt produktet planteæg, der tykner gratinen, men du kan også bruge kikærte- eller sojamel. Kikærtevand kan ikke bruges. Det vil lave gratinen om til en suppe.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy