Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

11

januar 2021

8

KOMMENTARER

løg- og svampegratin med lilla vintersalat

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

gyldne løg med granatæblekerner

Sådan lidt højstemt synes jeg, at man kan kalde løget for livets salt. Løget danner grundlaget for de allerfleste af mine retter, hvadenten det er en suppe, en sovs, en tærte, en pizza eller en hovedret. Løgets skarphed og sødme udgør grundsmagen i rigtig mange retter.

Og så er løget lidt som selve livet: man nyder det lag for lag som denne helt specielle grøntsag, der med sin skarphed får tårerne frem i øjnene og i sin sødmefulde mildhed får os til at smelte.

I denne gratin spiller løget hovedrollen. Her er halve løg bagt sammen med svampe i en flødesovs krydret med et helt nyt krydderi fra truegreens.dk, der også står bag produktet “Planteæg”, der er en plantebaseret erstatning for æg.

.

løg og svampe

.

En rigtig januar-ret: hurtig og billig. Man kan næppe lave en hurtigere ret end denne løg/svampegratin.

Og spiser du ikke svampe, kan de blot udelades.

.

krydderierne er prikken over i’et

Jeg har til denne ret brugt blandingskrydderiet middelhavs allround. Det er firmaet truegreens.dk, der har udviklet de helt nye krydderier, som ses på fotoet ovenfor.

Det er ildsjælen bag True Greens, Søren Hedegaard, der har sammensat krydderierne ud fra den betragtning, at alt  for meget plantemad mangler smag. Hvis vi virkelig skal have den grønne mad ud over stepperne, ud til den brede befolkning, så er smagen alfa og omega.

For dem, der ikke er vant til at jonglere med krydderier, er disse blandinger en kærkommen gave. De er ikke særligt billige, til gengæld behøver du ikke at købe 20 forskellige andre krydderier.

Men: du kan også vælge selv at dosere, og i ingredienslisten har jeg givet forslag til, hvad du kan bruge i stedet for allround middelhavs-krydderiet.

.

Hakket grønkål og kerner af granatæble giver ekstra vitaminer og farve til retten. Og de næringsstoffer får du også masser af i salaten nedenfor.

.

brug hele paletten

En multifarvet salat med ingefærdressing kommer med masser af vitaminer og mineraler. Her er rødbeder, spidskål, gulerødder, grønkål og pærer. Jo flere farver, desto flere næringsstoffer.

Se opskriften her.

.

løg- og svampegratin

(4 personer)

¾ kg gule løg

250 g svampe (portobello, champignon etc.)

1 dl grøntsagsbouillon

2 1/2  dl havre cousine (havrefløde)

2-3 tsk middelhavs-allround krydderi (eller hvidløg, paprika, timian, merian, chili, ingefær)

5 spsk planteæg eller anden ægerstatning (fx hørfrøskum, udblødte chiafrø eller kikærtemel og majsmel)

salt, friskkværnet peber

olivenolie

evt. kerner af 1/2  granatæble

evt. 1-2 grønkålsblade

.

Skær løgene over på tværs.

Skær svampene i skiver.

Rør bouillon og fløde sammen og pisk planteæg eller anden ægerstatning i massen. Hvis du bruger kikærtemel så regn med ca. 5 spsk.

Tilsæt enten blandingskrydderiet eller smag til med presset hvidløg, paprika, krydderurter, chili og reven ingefær.

Hæld flødemassen i et lavt ovnfast fad og sæt de halve løg i fadet vekslende med skiverne af svampe.

Pensl med olie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn.

Bag gratinen ca. 30 minutter. Hvis du ønsker overfladen mere gylden, så tænd for grillen et øjeblik.

Lad gratinen afkøle lidt, inden du serverer den.

Drys evt. gratinen med kerner af granatæble samt finthakket grønkål.

.

 

.

Share

8 Kommentarer

  1. Birgit
  2. Anni Bertelsen
  3. Mette Rønn Byskov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.