lasagne med sommergrønt – glutenfri
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
.
lasagne – en verdensberømt italiener
Der er en ganske bestemt grund til, at jeg i dag serverer en lasagne. Det gør jeg, fordi jeg fik en meget lækker lasagne på en restaurant i kystbyen Essaouira i Marokko for et par uger siden. Og jeg vil gerne gøre opmærksom på restauranten, fordi den er hyggelig, og fordi den serverer lækker grøn mad.
Essaouira er en fiskerby, så der er ofte fisk på menuen i byens restauranter, men de fleste steder kan man bestille vegetarisk eller vegansk mad. Det gælder fx i Umia. Når de vælger at servere en vegetarisk lasagne, er det sikkert, fordi lasagne er en ret, som elskes af de fleste – jorden rundt! Det specielle ved lasagnen hos Umia var, at den var lagt sammen med blomkål og gulerødder. Det er en kombination, jeg ikke selv ville have tænkt på, så det besluttede jeg at afprøve herhjemme. Men det blev der ikke noget af, for da jeg skulle lave lasagnen, var der nogle andre ingredienser, der lokkede mere, som du kan se i opskriften nedenfor. Men jeg kan stadig anbefale en lasagne med blomkål og gulerødder. Du kan sagtens bytte fyldet i opskriften ud med de to ting.
.
fusionsmad i Essaouira
Umia ligger ved den gamle bastionsmur (det er den, der spejler sig på fotoet), på Rue Skala 22.
Restauranten har ikke nogen hjemmeside, men du kan se flere fotos og læse anmeldelser her. Hvis du vil bestille bord og vegetarisk/vegansk eller glutenfri mad så skriv en mail til: umia.essaouira@gmail.com – eller kig på Facebook.
.
.
endnu en lille billedtur i Marokko
Da det nu igen handler om Marokko, vil jeg benytte lejligheden til at dele endnu et par fotos med jer.
Jeg bliver aldrig træt af at nyde folkelivet, farverne, duftene, lydene, i Marokko: der er kvinden med det Burberry-mønstrede tørklæde, som bærer hele moskeen på sit hoved …
.
der er kvinderne, som sladrer og handler …
.
… der er farvestrålende sække som dufter
.
… der er smukke mennesker og knald på kulørerne …
.
… der er handlende, godt humør, grøntsager og de titusind brød …
.
retur til lasagnen
Men det er jo lasagnen, det handler om – trods alt! Det er ikke en helt almindelig lasagne: denne her er 100% plantebaseret, glutenfri – og så er den proteinberiget. Jeg har nemlig opdaget nogle gule alger med masser af proteiner!
.
får du nok proteiner?
Jeg vender jævnligt tilbage til spørgsmålet om proteiner. De fleste danskere får ganske vist så rigeligt dækket deres proteinbehov, men det er værd at sætte sig lidt ind i proteinernes verden, hvis man er 100% plantespiser.
Proteinerne består af 20 forskellige aminosyrer, og det er vigtigt, at vi dagligt dækkes ind med samtlige aminosyrer. Vi skal have ca. 1 gram protein pr. dag pr. kg legemsvægt. Det er muligvis i overkanten, men for en sikkerheds skyld …
Mange tror, at proteiner kun findes i kød. Men proteiner findes også i grøntsager i varierende mængde. Af plantemad er især linser, bønner, kikærter og quinoa proteinrige. Faktisk er det sådan, at sojabønner indeholder flere proteiner end kød. Så der er ingen grund til panik, men det er vigtigt at tænke proteinerne ind i den daglige madlavning.
Fx er nødder, mandler og kerner også gode leverandører af proteiner. Ny forskning viser, at valnødder gavner tarmfloraen – og også hjernen styrkes af de lækre kerner.
I disse år er der mange, ikke mindst unge, der vælger kødet fra. Det er glædeligt. Men jeg kan være bange for, at nogle af disse unge mennesker ikke får proteiner nok, og det er ikke godt for kroppen i det lange løb. Men nu er der kommet et produkt, en slags superfood, der nemt kan være med til at afhjælpe dette problem.
.
blonde alger
Mange kender de grønne alger, man spiser på grund af det store indhold af vitaminer, mineraler og proteiner. Smagen er til gengæld ikke noget at råbe hurra for! Faktisk skal man være temmelig masochistisk anlagt for at nyde de grønne alger – eller de skal gemmes godt væk i en smoothie.
Nu er der heldigvis udviklet et nyt produkt af alger. Det hedder blonde chlorella og har en anderledes behagelig smag. Algerne er svagt syrlige med en eftersmag som gærflager.
De gyldne alger indeholder alle aminosyrer (proteiner) samt Omega 3 og 6 fedtsyrer, vitamin B1, 2, 3 og 6 samt E-vitaminer og mineraler som fosfor, magnesium, zink og kalium.
Du kan anvende algerne i alle retter, hvor du ønsker et godt proteinindhold samtidig med at du tilfører lidt af den eftertragtede umami-smag. Algerne kan bruges i retter som lasagnen, sammenkogte retter, morgengrøden, smoothien, tærter, sovse, supper, ja stort set i al mad.
Algerne er udviklet i Danmark og belaster ikke klimaet.
Jeg har fået algerne sendt fra producenten biotrino. Læs mere her om alle de gode indholdsstoffer.
Du kan købe algerne hos producenten Biotrino eller hos Shopglutenfrit.
Der er ingen tvivl om, at tang og alger bliver en vigtig leverandør af fremtidens proteiner. De er stort set CO2 neutrale og kan dyrkes overalt på koden, hvor der er vand.
.
sommergrønt i fadet
For nylig skrev en læser, at jeg ikke altid laver opskrifter med årstidens råvarer. Det er en ren tilståelsessag. Fx publicerede jeg en opskrift med rødbeder og appelsin fra Marokko for nylig. Det er klart, at hvis man vil være 100% årstids- og lokalt-produceret-spisende, så skal man ikke vælge appelsiner (eller citroner for den sags skyld). Overhovedet ikke, med mindre man er heldig at have et drivhus eller et orangeri, hvor man selv kan dyrke dem.
Jeg vil dog gerne minde om, at mine opskrifter er til brug året rundt, og så må man som bruger selv bestemme, hvornår man vil anvende den pågældende opskrift. Men jeg synes bestemt, det er vigtigt fortrinsvis at vælge lokalt dyrkede grøntsager, når de er i sæson.
Jeg har her tiltusket mig et par friske ærtebælge. Men man skal selvfølgelig ikke bruge friske ærter i marts/april. Heldigvis er frosne ærter næsten lige så gode som friske. Men man kan også vente med at lave lasagnen til de danske ærter er fremme.
.
sommergrøn lasagne (glutenfri)
(4 personer)
150 g løg
4 fed hvidløg
250 g svampe, gerne blandede
2 spsk oliven- eller kokosolie
2 spsk citronsaft
1 stor håndfuld hakkede ramsløgblade (kan udelades) eller spinat
1 spsk tørret oregano eller merian
salt, friskkværnet peber
250 g broccolistængler eller broccoli i buketter (kan byttes ud med hakket grønkål)
100 g bælgede ærter, evt. frosne
50 g hakkede valnødder
frisk timian
8-10 lasagneplader (glutenfri)
sovs:
2 spsk kokosolie
5 spsk boghvedemel eller andet mel
1/2 l plantemælk, evt. plantefløde/kogevand
ca. 1 tsk reven muskatnød
1 spsk blonde chlorella-alger (kan udelades)
2 spsk gærflager + 3 spsk olivenolie (kan udelades)
.
Skær løgene i tynde både og hvidløgene i skiver. Skær svampene i skiver eller i mindre stykker.
Svits løgene til de er gyldne. Tilsæt svampene sammen med et par spsk citronsaft og svits til svampene er let gyldne.
Tilsæt ramsløg og den tørrede krydderurt samt lidt salt og peber.
Læg broccolien (eller grønkålen) i kogende vand og damp den 1-2 minutter afhængig af størrelsen. Afdryp broccoli eller grønkål (gem evt. kogevandet til sovsen).
Lav sovsen: smelt olien og drys melet i. Bag op med plantemælk og/eller fløde/vand. Tilsæt reven muskatnød og algerne.
Smag godt til med salt og peber og evt. mere muskatnød.
Kog sovsen godt igennem.
.
Første lag fyld er lagt i lasagnen
.
Læg lasagnen sammen: smør først et lag sovs i bunden af fadet og læg det første lag lasagneplader og fyld. Drys med frisk timian mellem lagene.
Fortsæt med løg/svampe og broccoli/grønkål samt ærter/valnødder i lag, indtil ingredienserne er brugt op. Her vil formentlig være til tre lag. Det øverste lag skal være sovs.
Rør gærflagerne ud i olien og dryp det på sovsen.
.
Lasagnen er klar til at komme i ovnen
.
Bag lasagnen i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter. Hvis du ønsker overfladen mere gylden, så sæt lasagnen under grillen et øjeblik.
Drys med mere timian og evt. ærter ved serveringen.
.
.
Kære Kirsten
Følgende citat fra din indledende tekst gjorde mig nysgerrig. Hvordan kan du se på mennesker, at de får for lidt protein?
“I disse år er der mange, ikke mindst unge, der vælger kødet fra. Jeg kan se på nogle af disse unge mennsker, at de får for få proteiner, og det er ikke godt for kroppen i det lange løb.”
Opskriften lyder i øvrigt lækker – som sædvanlig. Det er sjældent, jeg følger dine opskrifter til punkt og prikke, men de inspirerer mig til egne eksperimenter.
Bedste hilsner Pia
Kære Pia,
Mange tak for din hilsen. Jeg vil skynde mig at sige, at jeg naturligvis IKKE kan stille nogen diagnose – og kunne heller ikke drømme om at gøre det. Jeg har straks ændret på teksten, da mit udsagn nemt kan medføre en lang diskussion, og det ønsker jeg ikke. Mit ærinde er, at jeg glæder mig over, at mange vælger kødet fra – og jeg bekymrer mig for, om de sætter sig tilstrækkeligt ind i næringsstofferne, især protein, for vitaminer og mineraler får vi jo så rigeligt af fra planterne.
Tak fordi du kastede lys på min lidt uoverlagte bemærkning.
Kh Kirsten
Jeg har lidt et spørgsmål i samme boldgade: hvorfor er det vigtigt at understrege, at retten er glutenfri?
Kære Kirsten,
Jeg laver af og til glutenfri retter, fordi mange lider af overfølsomhed overfor gluten eller ligefrem glutenallergi. Som glutenallergiker er man altid glad for nye ideer. Men man kan sagtens lave fx lasagnen med almindelige lasagneplader af hvede og lave sovsen med hvedemel i stedet for boghvedemel. Jeg skriver lidt mere om glutenallergi her: https://wp.me/p5bjYH-4U9.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg håber at du kan hjælpe mig med følgende spørgsmål. Kan du fortælle mig, om rødbeder er gode at spise dagligt for at holde et stabilt blodtryk. Og hvor mange skal man spise om dagen.
Hi Kim,
Desværre kan jeg ikke svare på dit spørgsmål om rødbeder og for højt blodtryk. Jeg er ikke bekendt med, at der er foretaget undersøgelser specifikt med denne grøntsag i forbindelse med blodtrykket.
Umiddelbart vil jeg råde dig til at søge bredere, da der er mange ting, der indvirker på blodtrykket, også andet end kosten. Men tænk også på de rette fedtsyrer, D-vitamin, saltindtag og meget mere.
Jeg er ikke ernæringsekspert og vil derfor ikke begive mig ind på dette område. Jeg synes, du skal søge på nettet. Dér ligger masser af information og undersøgelser om mad og forhøjet blodtryk.
Kh Kirsten
Uhmmmm lækre foto fog lasagne – det tror jeg skal på menuen i aften Tak kære Kirsten
Knus Wanda
Jeg håber, at du i mellemtiden har nydt lasagnen, Wanda!
Knus fra kirsten
Uhmmmm det kan du tro Kirsten og som den smagte. De gule alger Blonde chlorella, kan de købes i butikker tror du ?
Knus Wanda
Det er jeg glad for at høre.
Foreløbig kan du kun købe algerne på nettet. Du får adressen her: https://www.shopglutenfrit.dk/shop/product/blond-chlorella.
Knus fra Kirsten
Tak skal du have Kirsten. Håber det også kommer i butikkerne 🙂
Knus fra Wanda
Hi igen Wanda,
Du kan selvfølgelig også købe algerne hos producenten: www.https://biotrino.com.
Kh Kirsten
Lækker opskrift, den glæder jeg mig til at prøve. 🙂
Er der en mere tilgængelig ingrediens end ramsløg man kan bruge?
Bedste hilsner
Mette B
Kære Mette,
Dejligt at du er lokket af opskriften. Jeg håber, du bliver glad for lasagnen.
Du kan bruge alle andre grønne blade end ramsløg, fx spinat, skvalderkål, små stykker grønkål etc.
Kh Kirsten
Jeg bliver altid så inspireret af dine retter, og kan bruge dem som inspiration til at få endnu flere grøntsager ind i vores mad. Jeg har den nyeste af dine kogebøger og syntes der er mange gode opskrifter i.
Din lasagne her ser sindsygt godt ud, så den skal vi helt sikkert prøve.
Så fortsæt dit gode arbejde og du bliver fulgt med stor interesse her hos os. Vi er ikke veganer eller har problemer med gluten, men syntes det er så fedt at se at der er mange alternativer 🙂
Kære Tina,
Mange tak for din hilsen. Hvor er jeg glad for din dejlige ros. Tusind TAK!
Jeg håber, du bliver glad for lasagnen (ikke-allergikere kan naturligvis bruge lasagneplader med hvede).
Faktisk er jeg ekstra glad, når mine opskrifter bliver godt modtaget hos folk, der ikke i forvejen spiser 100% grønt. Jeg vil jo gerne udbrede kendskabet til de store smagsoplevelser i den plantebaserede mad så bredt som muligt.
Og jeg lover at fortsætte, så længe jeg kan holde en kniv i hånden.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy