kunstigt åndedræt til de gamle kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
mad alle har råd til
Mens jeg stamper i jorden af utålmodighed efter de første nye danske kartofler, har jeg kigget lidt på de gamle, store bagekartofler, der indbyder til lækkert fyld.
Disse velpolstrede skaller er billig mad – men vistnok også gammeldags. Det var i al fald populært at spise bagte kartofler med fyld, da jeg var ung. Når jeg hiver dem frem i dag, er det også, fordi en læser har efterspurgt ideer til fyld i kartofler, og fordi det er sund og billig mad.
Jeg har her fire bud, men mulighederne er nærmest uendelige.
.
når kassen er tom – har helbredet det bedst
Det forlyder ofte, at mange danskere ikke har råd til at spise sund mad. Grøntsager er der i al fald ikke penge til. Men hvad er det, man spiser, der er billigere end grøntsager og anden plantebaseret mad? Det hører jeg gerne om, hvis nogen ved det.
Det kan måske være uvidenhed om priserne på kartofler og bælgfrugter. Godt nok er kartofler steget støt og stadigt gennem årene, men knoldene er stadig billig mad sammenlignet med andre næringsmidler. I ugens fyldte kartofler får man virkelig meget sund og velsmagende mad for få penge.
.
Det, der virkelig koster, er stærkt forarbejdet fabriksmad med kemiske tilsætningsstoffer, smagsforstærkere etc. Disse produkter koster ikke blot kassen, de koster også på helbredet.
Færdigretter har en del af skylden for fedmeepidemien og øger risikoen for mange velfærdssygdomme. Men desværre elsker vores hjerne fedt, sukker og salt – og det er der rigeligt af i den færdigfabrikerede mad. Men vi kan godt omprogrammere, ikke mindst når vi mærker, hvor godt vores krop trives med uforarbejdet og hjemmelavet plantemad.
.
bagekartoffel med kikærte-fyld
Regn med en stor bagekartoffel pr. person.
Skrub kartoflerne helt rene og bag dem møre i en 200 grader varm ovn, 40-50 minutter afhængig af størrelsen. Stik i dem undervejs for mærke, om de er møre.
Skær kartoflerne igennem på langs og tag det meste af kartoffelmassen ud med en ske. Mos massen groft med en gaffel eller skær den i små terninger.
Smag fyldet til med salt, peber og evt. citronsaft.
Når du har forsynet kartoflerne med det valgte fyld, kan du varme dem op i en 200 grader varm ovn 5-10 minutter.
På fotoet ovenfor er kartoffelmassen blandet med hummus og drysset med ristede kikærter og frisk koriander.
.
bagekartoffel med konfiterede tomater
Denne kartoffel er med fyld af konfiterede tomater (du kan også vælge hakkede, tørrede tomater i olie), chermoulasovs og basilikum.
.
bagekartoffel med svampefyld og hasselnødder
Denne lækre båd er fyldt med svitsede svampe, løg og hvidløg, snittede ramsløg og hakkede hasselnødder.
.
bagekartoffel med spicy fyld
Denne kartoffel har fyld af den argentinske koriandersalsa, chimichurri, snittede ramsløgblade (du kan bruge andre grønne blade) og chili.
.
der er jo også den klassiske hasselback-kartoffel
Når man snakker bagte kartofler, er det godt at huske på den skønne hasselback-kartoffel.
I en stor bagekartoffel skæres tynde skiver, men sådan at kartoflen stadig hænger sammen i bunden. Læg evt. kartoflen mellem to skærebrætter, så kommer du ikke til at skære for langt ned.
I denne kartoffel er sat tynde skiver tofu ned mellem nogle af kartoffelskiverne. Kartoflen pensles med olie og bages i en 200 grader varm ovn, til den er mør og gylden, 30-40 minutter.
Jeg har dryppet den bagte kartoffel med mayo og drysset med ristede kikærter og friske grønne ærter.
.
.
Dit nyhedsbrev hedder nu cityfilmklubben??
Jeg vil gerne i stedet følge din hjemmeside og afmelde nyhedsbrevet. Kan ikke se i nyhedsbrevet eller påhjemmesiden hvordan man gør. Mvh Bente
Kære Bente,
Det lyder meget mystisk. Der må være sket en fejl. Jeg har desværre ikke selv adgang til abonnement-systemet, så jeg ved ikke, hvad der kan være galt.
Hvis du vil afmelde nyhedsbrevet, kan du gøre det nederst i den mail, du har modtaget i dag. Nederst står: kirstenskaarup.dk med blå skrift – og derefter “manage your email settings or unsubscribe.
Kh Kirsten
Tusind tak for de fine opskrifter på brugen af de resterende store bagekartofler.
Dejlig brug af de resterende, og velsmagende og sundt.
Med tak fra Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Selv tak. Jeg håber, at kartoflerne smagte!
Kh Kirsten
Hvor ser det bare lækkert ud. Tak! Meget inspirerende…:)
Kære Malene,
Tusind tak. Det er dejligt at høre. Jeg håber, du har fået glæde af kartoflerne!
Kh Kirsten
Vore tidlige kartofler, som ligger under fiberdug, er netop kommet op. Det er noget af det lækreste, når de nye kartofler kan skylles, gnubbes, koges og spises. Jeg forstår så godt din utålmodighed. Glæden og forventningen til alt det jeg har sået, og som jeg ser gro er stor.
Kære Myrna,
Ih altså … Kartofler, der allerede er kommet op! Jeg bliver helt misundelig.
God fornøjelse med både de gamle og de nye.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy