Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

15

september 2023

6

KOMMENTARER

kartofler bagt på bund af cremebønner

Skrevet af , Posted in hovedretter

nu kalder kartoflerne på nye ideer

Det har været ren fryd at nyde de nye kartofler i nogle måneder. De umodne knolde er blevet spist nærmest som slik, måske bare med lidt god olivenolie og et drys salt. Eller nydt på et stykke rugbrød med mayo og radiser. Nye kartofler behøver ikke mange “hjælpemidler”.

Men alt får en ende, og når eftersommeren kommer, forvandler kartoflen sig, man kan næsten sige, at den bliver voksen. Gammel er den endnu ikke – det bliver den først hen på vinteren.

.

fra frisk og ung til mere moden

Nye kartofler har en fast konsistens, og en frisk og svagt sødlig smag. Men som tiden går, ændrer kulhydraterne i kartoflerne sig til stivelse, og så får knoldene mere tyngde.

Kartofler indeholder en pæn mængde C-vitamin – især de nye. I løbet af vinteren daler C-vitaminindholdet, og nogle af vitaminerne forsvinder også ved kogningen, så derfor kan det være smart at bage dem.

Her er en hovedret med bagte, tynde skiver kartofler, hvor kidneybønner leverer proteinerne.

.

bund og top

Kartoffel/bønneretten har en bund af kidneybønner, grønne blade og plantefløde.

Øverst er kartoffelskiver, som får en sprød kant under bagningen.

.

en salat som tilbehør

En frisk salat passer fint til kartoffelretten.

En af mine absolutte yndlingssalater er romainesalat – solo – blot med en hvidløgsdressing.

Jeg smagte denne salat første gang, da jeg for umindelige tider siden arbejdede i London. Det var før ret mange i Danmark havde smagt hverken hvidløg eller romainesalat. Den salat blev en åbenbaring for mig, og jeg kan spise den salat til alt. Den passer fint til kartoffelretter, men du kan vælge et hvilket som helst tilbehør, det kan fx være en mere mættende salat med quinoa, så er du ekstra godt dækket ind med proteiner.

.

quinoasalat med broccoli og gulerødder

Se opskrift på quinoasalaten her.

.

kartofler bagt på bund af cremebønner

(4 personer)

2 dl plantefløde

4 fed hvidløg

1 dl krydderurter efter smag

masser af frisk timian

lidt hakket frisk eller tørret chili

salt, friskkværnet peber

1 håndfuld spinat, grønkål, palmekål, rød skovsyre eller andre grønne blade

1 brik eller dåse kidneybønner, ca. 250 g afdryppet vægt

50 g mandler eller græskarkerner

¾ kg kartofler

olivenolie

Rør fløden med hakkede hvidløg, hakkede krydderurter og en smule chili. Smag fløden godt til med salt og peber.

Snit de grønne blade og tilsæt dem.

Rør de afdryppede bønner i. Hak mandlerne og tilsæt dem eller græskarkernerne.

Hæld fløde og bønner i et lavt ovnfast fad.

Skær kartoflerne i tynde skiver på et mandolinjern.

Sæt skiverne tæt sammen oven på cremebønnerne.

Dryp kartoflerne med olivenolie og drys med lidt groft salt. Læg nogle timianstilke på.

Bag retten i en 200 grader varm ovn til kartoffelskiverne er gyldne og møre, 25-30 minutter.

Drys med lidt mere timian ved serveringen.

.

.

Share

6 Kommentarer

  1. Janni Rolsted
  2. lisa holm
      • Janni Roldted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.