æltefrit grydebrød: quinoabrød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
.
et dejligt brød med æltefri dej
Quinoabrødet er ikke blot smukt at se på, det smager også dejligt. Jeg har bagt brødet i en flot knaldrød form med låg fra Le Creuset – og siger tak for lån. Le Creusets gryder og forme med låg er velegnede til bagning af æltefrit grydebrød.
De små bitte quinoafrø, der høstes højt oppe i Andesbjergene i bl.a. Bolivia, er blevet umådelig populære i Vesten, og det forstår man godt, for de er både lækre og meget proteinrige. Quinoafrøene kan bruges til alt fra “bøffer”, postejer og tilbehør, til salater og, som her, brød.
Det der er genialt ved dette brød er, at dejen ikke skal æltes. Dejen røres blot sammen og hæver ca. 12 timer, før brødet bages i en glohed gryde eller anden kraftig form. Opskriften stammer fra min seneste bagebog, Det æltefri grydebrød.
æltefrit grydebrød med quinoa
bagt i 1,3 l form
100 g sort eller rød quinoa
gær som en ært
2 tsk salt
1 tsk råsukker
3 dl koldt vand
150 g fuldkornshvedemel
ca. 350 g hvedemel
olie til hæveformen
Sæt quinoaen i blød 10 minutter og skyl den. Kog quinoaen i dobbelt mængde vand med et lille drys salt 18-20 minutter. Hold øje med at vandet ikke koger væk.
Hæld evt. overskydende vand ud og lad quinoaen afkøle.
Rør gæren ud i 3 dl koldt vand og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.
Tilsæt den kogte quinoa og melet. Rør dejen sammen. Vurdér hvor meget hvedemel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt æltefrit brød en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.
Dæk skålen med et klæde eller husholdningsfilm og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.
Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel.
Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.
Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.
Sæt den valgte gryde eller form plus låget i ovnen og tænd på 250 grader. Når temperaturen er nået, så vent endnu nogle minutter, så du er helt sikker på, at ovnen og formen har nået de 250 grader.
Tag gryden eller formen ud af ovnen og drys lidt mel i bunden. Pas på fingrene!!! Brug tykke handsker eller grydelapper.
Hæld dejen over i formen, læg låget på og sæt hurtigt gryden/formen i ovnen igen. Hvis du bager i en form uden låg, så læg stanniol over formen og bind den omkring formen med snor, der kan tåle den høje temperatur.
Bag brødet 20 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern låget eller stanniolen fra gryden/formen.
Bag brødet færdigt endnu ca. 15 minutter, eller til overfladen er smukt gylden.
Vip brødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.
Skær ikke af brødet, før det er helt afkølet.
Quinoabrødet kan fryses.
Hej Kirsten.
Hvor får man fat i sådan en Le Creuset form med låg? Jeg har gryder derfra med låg, men vil gerne bage brødet, så det får en bedre skæreform. Og det med folie orker jeg ikke. Har sjældent folie i huset, da det er meget miljøødelæggende. Jeg har kigget på nettet og kan ikke finde den Le Creuset brødform! Hjælp!
Hilsen
lisbet
Kære Lisbet,
Du skal klikke på linket http://www.lecreuset.dk/. Det er Le Creusets hjemmeside. Her bør du kunne finde formen, og hvis ikke anbefaler jeg, at du ringer til dem. Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men Le Creuset har en butik i Pilestræde i København. Der er selvfølgelig også den mulighed, at netop denne form er udgået. Men jeg ønsker held og lykke med at finde den!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, er det bare mig, eller har du glemt at skrive hvornår den kogte quinoa skal tilsættes dejen? Tak for en fantastisk hjemmeside og nogle virkelig dejlige kogebøger. Kh Anja
Kære Anja,
Tusind TAK. Du er en opmærksom læser, og quinoaen VAR virkelig smuttet. Den skal i fra starten, og jeg har i ekspresfart rettet i opskriften.
Tak for al rosen. Den soler jeg mig i, mens jeg græmmer mig over forglemmelsen! Jeg håber, du bliver glad for brødet også.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Hvor dejligt, at du deler ud af de lækre opskrifter på grydebrød. Siden jeg i april fik bogen “Det æltefri grydebrød” har jeg udelukkede bagt grydebrød – de bliver supper lækre. Og når man først har prøvet, er det let ud fra grundopskriften at variere brødene efter lyst og efter hvilke slags, mel man har hjemme, så jeg bager alle mulige forskellige “blandings”-brød med både fuldkornshvede, rugmel, kerner og frø – mulighederne er utallige, og bogen er fuld af inspiration. 🙂
Mange hilsener
fra
Merete.
Hi Merete,
Hvor er det dejligt at høre, at du har glæde af bagebogen. Og du har helt ret: man kan variere i det uendelige. Jeg er selv imponeret over denne metode med at bage i en gryde, skønt dejen også kan bages uden gryde. Har du mon prøvet nogle af de små brød bagt på plade? Jeg er selv meget glad for ciabattabollerne med 50% fuldkornsmel.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Nej, jeg har endnu ikke bagt nogle af de små brød, selv om jeg har et godt øje til burgerbollerne – de skal helt sikkert afprøves i nogle små skønne lertøjs”gryder”, som jeg fik i julegave. Til rustikke ciabattaboller plejer jeg at røre dejen på maskine, lade den hæve natten over, hælde den hævede dej forsigtigt ud på et melstrøet bord og derefter skære bollerne ud med en skarp kniv. Det bliver nogle flotte og lækre boller med store hævehuller. Jeg bruger samme metode til flutes, hvor dejen så bare skæres ud i tre portioner, som hver forsigtigt strækkes samtidig med at den vrides, så der fremkommer snoede flutes.
Mange hilsener
fra
Merete
Hi igen Merete,
Tak for tilbagemeldingen – og for ideen med “maskin”-dejen. Det lyder rigtig godt, og du får helt sikkert ikke bedre boller eller flutes end efter den metode, du beskriver.
Men jeg har ingen dejmaskine, så jeg må nøjes med gryde-metoden!
God fornøjelse med burger-bollerne – og
Kh fra Kirsten
Hej Kirsten
Jeg er på vej til at blive vegetar og vil blot sige til dig: Du er den største inspiration. Jeg laver ofte en af dine retter, og jeg glæder mig til at få lidt mere fingerspitzgefühl for vegetarmadens tilblivelse – og rutine 🙂 Min mand har en gammel vegetarbog, som det viser sig, at du er forfatter til; vegetarisk hverdagsmad fra midt-80’erne. Dengang blev de grønne asparges kogt i 8-10 minutter i en af opskrifterne – det grinte vi lidt af.
Jeg bagte dette brød i går, og jeg må tilstå, at jeg også havde lidt problemer med quinoaen. Tænkte, at den nok skulle i sammen med melet – men jeg havde så taget udgangspunkt i 100 g tør, ukogt quinoa. Da jeg blandede mel i, kunne jeg godt se, at det nok skulle have været 100 g kogt quinoa. Så jeg lærte jeg det – men brødet blev alligevel helt vidunderligt, så der var ingen skade sket.
Tusind tak for alle de dejlige opskrifter og billeder. Jeg ønsker dig en dejlig dag.
Kh Lotte
Hi Lotte,
Det lyder rigtig, rigtig dejligt at du er på vej mod det grønne liv. Jeg er næsten sikker på, at du vil blive mere og mere glad for de dejlige grøntsager & Co. Planeten har brug for så mange “grønne” som muligt!
Og tusind tak for den dejlige ros. Det er sjovt, at du har den gamle bog, og også at du stadig har glæde af den. Jeg griner også over kogetiden for asparges. Desværre er der ALT for mange, der stadig skamkoger aspargesene. Det er rigtig synd, for de er SÅ lækre, når de stadig er lidt sprøde.
Det ER faktisk 100 g tør quinoa, der koges og blandes i dejen, når den røres sammen. Men dejligt at brødet blev godt.
Du ønskes en dejlig aften, og jeg sender
mange kærlige hilsener, Kirsten
Hej Kirsten, kan man bruge hvid quinoa i brødet? Har en hel pose, der er skal bruges snarest muligt og faldt over denne tiltalende opskrift 🙂
Kære Lonnie,
Jo, du kan sagtens bruge lys quinoa. Jeg har kun foreslået de to mørke typer, fordi det gør brødet mere spændende at se på.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy