Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

tirsdag

9

juni 2015

12

KOMMENTARER

æltefrit grydebrød: quinoabrød

Skrevet af , Posted in brød

.

et dejligt brød med æltefri dej

quinoabrød.1

Quinoabrødet er ikke blot smukt at se på, det smager også dejligt. Jeg har bagt brødet i en flot knaldrød form med låg fra Le Creuset – og siger tak for lån. Le Creusets gryder og forme med låg er velegnede til bagning af æltefrit grydebrød.

De små bitte quinoafrø, der høstes højt oppe i Andesbjergene i bl.a. Bolivia, er blevet umådelig populære i Vesten, og det forstår man godt, for de er både lækre og meget proteinrige. Quinoafrøene kan bruges til alt fra “bøffer”, postejer og tilbehør, til salater og, som her, brød.

Det der er genialt ved dette brød er, at dejen ikke skal æltes. Dejen røres blot sammen og hæver ca. 12 timer, før brødet bages i en glohed gryde eller anden kraftig form. Opskriften stammer fra min seneste bagebog, Det æltefri grydebrød.

 

quinoabrød

æltefrit grydebrød med quinoa

bagt i 1,3 l form

 

100 g sort eller rød quinoa

gær som en ært

2 tsk salt

1 tsk råsukker

3 dl koldt vand

150 g fuldkornshvedemel

ca. 350 g hvedemel

olie til hæveformen

 

Sæt quinoaen i blød 10 minutter og skyl den. Kog quinoaen i dobbelt mængde vand med et lille drys salt 18-20 minutter. Hold øje med at vandet ikke koger væk.

Hæld evt. overskydende vand ud og lad quinoaen afkøle.

Rør gæren ud i 3 dl koldt vand og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.

Tilsæt den kogte quinoa og melet. Rør dejen sammen. Vurdér hvor meget hvedemel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt æltefrit brød en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.

Dæk skålen med et klæde eller husholdningsfilm og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.

Hæld dejen ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Brug en spatel. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og hvis den er for lind, tilsættes lidt mere hvedemel.

Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.

Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.

Sæt den valgte gryde eller form plus låget i ovnen og tænd på 250 grader. Når temperaturen er nået, så vent endnu nogle minutter, så du er helt sikker på, at ovnen og formen har nået de 250 grader.

Tag gryden eller formen ud af ovnen og drys lidt mel i bunden. Pas på fingrene!!! Brug tykke handsker eller grydelapper.

Hæld dejen over i formen, læg låget på og sæt hurtigt gryden/formen i ovnen igen. Hvis du bager i en form uden låg, så læg stanniol over formen og bind den omkring formen med snor, der kan tåle den høje temperatur.

Bag brødet 20 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern låget eller stanniolen fra gryden/formen.

Bag brødet færdigt endnu ca. 15 minutter, eller til overfladen er smukt gylden.

Vip brødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.

Skær ikke af brødet, før det er helt afkølet.

Quinoabrødet kan fryses.

 

quinoabrød.2

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

12 Kommentarer

  1. Lisbet Søderberg
  2. Anja
  3. Merete
  4. Merete
  5. Lotte
  6. Lonnie

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.