glutenfrie kerneboller – sprød og luftig hjemmebag
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
.
uhmmm … en duft af nybagt
Der er ikke noget som hjemmebagt brød. Ganske vist kan vi efter mange brødfattige år omsider købe godt brød.
Som en klog kone har sagt: “det tager kun en generation at glemme smagen af godt brød”. Og den smag havde vi i høj grad glemt i Danmark. I mange år kunne vi kun købe underlødigt rugbrød uden kerner og lyst brød uden næringsværdi. Heldigvis er den tid forbi. Det ene gode bageri efter det andet skyder op, men derfor er hjemmebagt alligevel noget specielt.
.
brød uden gluten
Mange mennesker kan ikke tåle gluten, som især findes i hvidt hvedemel men også i rug- og bygmel. Mange år med alt for meget hvidt brød, pasta etc. har gjort, at en del mennesker har udviklet glutenallergi eller -intolerance. Og det medfører, at man kan få problemer med maven og fordøjelsen.
Det betyder, at man skal undgå gluten, og det gør man ved at bruge andre melsorter som glutenfrit havremel, boghvedemel, rismel etc. De melsorter har ikke samme hæveevne som hvedemelet har. Men derfor kan man godt bage lækkert brød med luftighed og sprød skorpe.
.
lidt lækkert på toppen
Til et godt stykke brød hører noget lækkert at smøre på. Det kan man få i den klassiske aubergine-, peberfrugt- og løgpuré fra Balkan, der hedder ajvar.
Se opskriften her.
.
boller eller brød
Dejen er virkelig nem at have med at gøre. Den skal ikke æltes men kun røres godt sammen og hæve 10-12 timer.
Af denne portion har jeg bagt et lille brød som ovenfor og 10 boller.
Brødene er velegnede til frysning. Efter optøning varmes de på en brødrister eller i ovnen.
.
glutenfrie kerneboller
(10 boller + 1 lille brød)
10 g gær
½ l lunkent vand
15 g loppefrø (HUSK)
1 spsk frugteddike
2 tsk salt
1 tsk rørsukker
4 spsk olivenolie
200 g blandede kerner/frø (mandler, nødder, sesamfrø, græskarkerner, chiafrø etc.), evt. ekstra græskarkerner
200 g glutenfrit havremel
100-150 g boghvedemel, rismel eller sorghummel
.
Rør gæren ud i det lunkne vand. Pisk loppefrøene grundigt i væsken.
Tilsæt eddike, salt, sukker, olie og kerner/frø.
Rør først havremelet i og dernæst så meget boghvedemel at dejen samler sig. Den skal ikke æltes med blot røres godt sammen. Den bliver som en slags stor bolle.
Lad dejen hæve et lunt sted 10-12 timer eller længere.
Form 18-20 små boller af dejen eller 10 boller og et lille brød. Sæt bollerne/brødet på bagepapir på en bageplade.
Lad dejen hæve endnu en time eller to.
Dryp bollerne med lidt vand og pres evt. ekstra græskarkerner ind i overfladen.
Sæt pladen i en 250 grader varm ovn.
Bag bollerne 5 minutter og skru ned til 200 grader.
Bag bollerne/brødet til de er gyldne, ca. 30 minutter.
.
lækkert dip til bollerne
Denne ajvar er lavet med ramsløg. De er ikke i sæson nu, men kan sagtens erstattes af hvidløg. Ajvar er en både supersund og lækker smørepuré.
.
Hej Kirsten
Hvad nu, hvis man lider så meget af glutenintolerans, så man heller ikke tåler glutenfri havremel?
Har du er forslag til erstatning?
Mvh Trine
Kære Trine,
Det lyder ikke så sjovt!
Jeg kan foreslå, at du erstatter havremelet med halvt majsmel/halvt rismel, men jeg kan ikke garantere for resultatet, da jeg ikke har prøvet denne kombination.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tror du jeg kan bruge denne glutenfri opskrift og græskarificere det og bruge dejen til et æltefrit grydebrød?
Kh Jette
Hi Jette,
Jeg ved det desværre ikke, for jeg har ikke prøvet denne metode med denne dej. Jeg ved heller ikke, hvad du mener med græskarficere?
Jeg tror dog godt at det kan gå, jeg kan bare ikke garantere. Næste gang jeg skal bage en ny portion til mig selv, vil jeg afprøve grydebrødsmetoden, så hold evt. øje her på bloggen.
Kh Kirsten
Tilsætte revet hokkaido til dejen 😉
Tusind tak for det gode tip, Jette.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg er ny i det glutenfri univers 🙂
Kan jeg bruge blendede glutenfri havregryn som mel?Og kan jeg istedet for boghvedemel bruge quinoamel, rismel, sojamel eller fuldkorns majsmel? Og kan jeg bruge tørgær frem for alm gær?
Tak for en god hjemmeside
Mvh Tabitha
Kære Tabitha,
Ja, du kan godt bruge blendede havregryn som mel. Du skal blot blende dem helt til mel.
Jeg tror, du kan bytte boghvedemel ud med rismel eller majsmel, men jeg kan ikke garantere for resultatet. Jeg har KUN lavet den opskrift, der ligge her på bloggen.
Og tørgær bruger jeg aldrig, så det har jeg ikke erfaring med.
Det glæder mig, at du kan lide hjemmesiden.
Kh Kirsten
Hej Kirsten !
Jeg at vild med opskriften. Endelig en opskrift uden 100 forskellige mel sorter…
Jeg mangler dog info som: hvordan skal dejens konsistens være ? Skal jeg forme brød og boller forsigtigt, så jeg ikke presser alt luft ud ?
Mvh Lara
Kære Lara,
Hvor er det dejligt at høre.
Dejen skal nærmest være lidt svampet. Den samler sig som en kugle, måske lidt gummiagtig.
Jeg tager dejen op med en våd ske, når jeg former bollerne. Jeg tror ikke, du skal være nervøs for at presse luften ud.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for endnu en dejlig opskrift – jeg har længe villet bage disse glutenfri boller… med den variant af loppefrøskaller som jeg brugte kunne jeg stort set klare mig med blendet havregryn portionen og kun 20-25 g kikærtemel. Jeg lod dem hæve rigtig lang tid begge gange og resultatet blev rigtig godt, ja, helt fantastisk. Jeg har ledt længe efter en opskrift som denne – tusind tak igen, det bliver endnu en til det faste inventar.
Mange hilsner
Kristin
Kære Kristin,
Selv tak.
Er det muligt, at du vil dele DIN opskrift med mig? Den lyder også lækker.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Ud fra din opskrift og hvad jeg kunne finde i køkkenet:
10g gær
1/2 l vand
30g pulveriserede loppefrøskaller
1 spsk æbleeddike
2 tsk salt
1 tsk ahornsirup
4 spsk olivenolie
200g kerner/frø (ca.70g solsikkekerner/70g græskarkerner/70g hørfrøkerner)
ca.20-25g kikærtemel (måske kun så lidt mel pga sugeevnen fra de pulveriserede loppefrøskaller, og måske også fra hørfrøene?)
1ste hævning blev ca 15 timer, inkl.natten over
2nd hævning blev til 2-3 timer
Masser af koldt vand over de 18 boller inden de kom ind i den 250 grader varme ovn i 5 min – derefter 30 min ved 200 grader.
Min mand taler stadig om dem….. og jeg er enig – det er nok den bedste glutenfri brødopskrift jeg nogensinde har prøvet, og slår ALLE dem jeg også har smagt ude/restauranter. Igen, tusind tak for dejlig inspiration. Jeg har i årevis nydt denne site – den store kreativitet og det store engagement der skinner igennem alle retterne, de flotte indbydende fotos og ikke mindst rejseoplevelserne og mad fra nær og fjern – fra spændende kulturer men ikke altid lige tænker på, eller forbinder med unikke og smagsfyldte retter. Når alt rejseaktivitet igen normaliserer sig, håber jeg, at du igen har mod på at dele fremmede kulinariske oplevelser med os her på bloggen. Men også tak for at rette opmærksomheden på alle de vigtige fordele omkring emnerne at spise og leve som vegetar/veganer.
Kære Kristin,
Mange tak for ulejligheden med at skrive den lange opskrift. Jeg vil afprøve den ved først givne lejlighed.
Og ikke mindst tak for alle dine smukke ord. Det er meget inspirerende at få sådan en fornem ros. Jeg savner virkelig rejseaktiviteten og smagen af ukendte retter. Forhåbentlig lysner det i det nye år. Og jeg kan love, at fortsætte med nye grønne inspirationer.
Kh Kirsten
Hej Kristin tak for opskriften
Kære Marianne,
Tak for svar til Kristin.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy