dildsuppe med blomkål og kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
januar er suppemåned
Supper varmer i en kold tid. Supper er supernemme at tilberede, de er billige, og de kan laves med alle mulige ingredienser. Og mange rester kan finde anvendelse.
At denne suppe endte med at blive med dild, skyldes udelukkende at min dildpusher kom med et stort bundt duftende dild.
Er du ikke så heldig som mig at have denne skønne dild, kan jeg som krydderurt i suppen i stedet anbefale frisk koriander.
Suppen kan laves mild, blot med dild (eller koriander), men du kan også lave en mere krydret suppe med knust kardemomme.
.
hvor blev smagen af?
Tænk: duftende dild! Det sker ikke hver dag. De små potter, man kan købe i supermarkederne, hverken smager eller dufter af dild. Gad vide, om de er dyrket natten over, siden kvaliteten er så dårlig?
Rigtig dild er gudernes gave til gourmeten.
.
brug hvad du har i grøntsagsskuffen
Til denne enkle suppe kan du tilføje fx gulerødder og/eller hvidkål. I det hele taget er suppe en fremragende måde at få brugt sine grøntsagsrester på.
Selvfølgelig kan man ikke blande hvad som helst sammen, men har man en smule erfaring, er det nemt at fremtrylle en duftende, velsmagende suppe på et kvarters tid med det, man har på lager.
.
husk proteinerne
Denne suppe er tænkt som forret, derfor er den ikke særlig proteinrig. Men vil du have den mere fyldig så tilsæt kogte linser, bønner, quinoa eller kikærter.
Hvis du også fordobler ingredienserne, har du en billig og lækker hovedret.
.
a propos proteiner
Når det handler om proteiner, er eksperterne enige: fremtidens proteiner kommer fra planternes verden.
Hvis vi stadig vil bo på denne klode, er vi nemlig tvunget til at skære drastisk ned for proteiner fra forpinte dyr. Produktion af dyr er ødelæggende for hele vores livsgrundlag.
Jeg så lige et slogan på en T-shirt med teksten: “go vegan or die”.
Men hvordan går det så med at bytte de animalske proteiner ud med planteproteiner? På gode dage fortæller jeg mig selv, at det går så småt i den rigtige retning, eller i al fald fremad. Og så er det, jeg bliver slået tilbage til start, når jeg læser at Fødevareinstituttet har beregnet, at vi danskere i 2021 spiste under 10 g spiseklare bælgfrugter om dagen!
Du kender garanteret mange, der siger, at de spiser mindre kød. Meeeeen, er det nu helt rigtigt?
Ganske vist er salget af plantefars, -bøffer etc. mere end tredoblet inden for de seneste 6-7 år, men sammenlignet med salget af kød er det som et forhold mellem en ært og en elefant.
Hvad gør vi???
En ting kunne være at invitere alle vi kender, venner, familie, naboer til lækre middage med bælgplanter og anden plantebaseret mad. Jeg tror trægheden i høj grad kommer af magelighed og manglende kendskab til de små power-protein-kugler, og hvad de kan udrette af undere på en tallerken, når de mikses med krydderier, krydderurter og umami-givende produkter som miso, tamari, shiitakesvampe og andre skønne smagsgivere.
Jeg tror, store smagsoplevelser kan flytte madvaner.
.
lidt fløde er altid godt
Jeg har lavet den helt skrabede januar-model af suppen. Som sagt kan du tilføje flere ingredienser og proteiner – men lidt fløde giver også ekstra smagsoplevelse.
Fedtstoffer er med til at give en tilfredsstillende madoplevelse, så tilsæt gerne plantefløde eller -mælk til suppen.
.
dildsuppe med blomkål og kartofler
(4 personer)
200 g porre (eller løg)
6 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
evt. knuste frø af 4-5 kardemommekapsler
300 g kartofler
ca. 3/4 l grøntsagsbouillon
400 g blomkål
evt. 2 dl plantefløde
masser af frisk dild (kan erstattes af koriander)
citronsaft, salt, friskkværnet peber
4 spsk sorte sesamfrø (kan udelades)
evt. lidt grøn top af forårsløg
Snit porren og hvidløgene. Svits dem i olien, til de er bløde.
Hvis du bruger kardemomme, så svits den sammen med porren.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen.
Kog suppen 4-5 minutter.
Del blomkålen i små buketter og tilsæt dem.
Kog suppen yderligere 2-3 minutter.
Tilsæt om ønsket lidt fløde.
Klip så meget dild (eller koriander) i suppen, som du ønsker.
Smag godt til med citronsaft, salt og peber.
Servér suppen med et drys af sesamfrø og evt. lidt snittet top af forårsløg.
.
Kære Kirsten,
Mange tak for dine fine opskrifter. Du har sikkert sendt flere med grønne proteiner, men jeg har ikke været opmærksom nok. Jeg vil derfor høre, om du ikke kunne sende en hel masse lækre opskrifter med kikærter, linser og andre bønner – for det med proteinerne er jo det springende punkt og jeg synes ikke, at det er helt nemt at lave retter med dem, som har en kraftig umami-smag.
De bedste hilsner Maj
Kære Maj,
Mange tak for din hilsen.
Der ligger hundredvis af opskrifter på hovedretter med proteiner på bloggen her. Hvis du går ind under “Kategorier” og søger på “Hovedretter”, finder du et kæmpeudvalg. I de allerfleste opskrifter har jeg indtænkt proteiner – ellers giver jeg som regel forslag til, hvad man kan supplere med.
Men i øvrigt skal du blot tænke på at servere proteinrige produkter som bælgplanter, quinoa, korn og/eller tofu i en ret med kun grøntsager. Men der ER altså også proteiner i grøntsager, omend ikke så mange som i bælgplanter etc.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for dine gode opskrifter.
Jeg vil gerne lige spørge om din risalamande kan fryses. Jeg har lige lavet den og den smager godt.
Venlig hilsen
Sonja
Hi Sonja,
Selv tak.
Jeg har ikke prøvet at fryse risalamanden, men ville nok være lidt betænkelig. Jeg kan forestille mig, at fløden bliver lidt flydende.
Men du kan måske servere desserten halvt optøet. Så bliver det en slags isdessert.
Kh Kirsten