mød smeden og mølleren i en makedonsk landsby
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, rejser
kling, klang … man må smede mens jernet er varmt
Ilden flammer i essen. Temperaturen i smedjen er pænt over de udendørs 35 grader. Smedens hjælper rammer det rødglødende jern præcist med hammeren. Kling, klang. Det uformelige formes. Det synger med klare metalliske lyde i den gamle smedje i landsbyen Bobroshtë i Makedonien. Værkstedet minder om et arbejdende museum. Men det er helt almindelig hverdag i den lille landsby. Her kan man beundre flere generationers betvingelse af jernet, og håndværket udføres i dag nøjagtig som det er blevet i hundredvis af år.
På min rejse i Balkan mødte jeg denne landsbysmed, der smeder hvad som helst af metal på bestilling. Her er det ikke svært at få lavet en lille dingenot, der ellers er umulig at opdrive.
Smeden og hans medhjælper er ved at smede et hængsel. Mange smede på Balkan har ældgamle ægyptiske rødder. Det skyldes, at der i tidernes morgen kom mange ægyptere rejsende op til Balkan på det dengang normale transportmiddel, en hest. Og når man rider på hest, skal man kunne smede hestesko. Ægypterne kendte simpelt hen til smedekunsten, og derfor blev mange af dem, der slog sig ned i området, naturligt nok smede. Og professionen går stadig i arv fra far til søn.
Smedens medhjælper tar’ en pause, mens han venter på, at jernet i essen skal blive gloende, så han igen skal svinge hammeren.
alt til faget henhørende
Her er alt indenfor jern og andet formbart metal. Det smeden ikke har, er ikke værd at eje!
Men her dufter mere af røg og gloende metal end af mad, så jeg haster videre til den gamle mølle på jagt efter brød fra dette område.
vi er lige midt i majssæsonen
Her i Makedonien med udsigt til høje bjerge og røde tegltage dyrker man majs. Masser af majs. Der er grønne majsmarker så langt øjet rækker.
En del af majsene spises friske, andre tørres og males til mel. Jeg får lov at komme med i det gamle mølleri, der ikke har ændret udseende i hundrede år.
majsen males i stenkværn
Kværnen drives af en lille fossende flod, der løber ind under møllen. Mekanikken reguleres ved hjælp af sindige systemer, bl.a. træklodser. Her er ingen avanceret teknik, der kræver eksperter, hvis den bryder sammen.
… og så er der majsmel
grillede majs
Men man skal ikke glemme de friske majs. Hvis du har fået lyst til majs, så prøv grillede majskolber. Vi er jo lige midt i både majshøsten og den udendørs grillsæson, så det er oplagt at lægge nogle gule kolber på risten. Men du kan også grille majsene på en grillpande eller i ovnen. Pensl majsene med olivenolie og vend dem til de er gyldne på alle sider.
Grillede majs er lynhurtig mad, og det smager dejligt.
De grillede majs kan nydes blot med krydderurter i olivenolie. Jeg har desuden drysset med sort røgsalt.
Du kan også servere en tomatpesto eller basilikumpesto til kolberne.
den gamle møller sigter hvedemel
et par vædderhorn i loftet bringer lykke
Der bliver nok ikke støvet af hver dag!
makedonsk festbrød
Efter besøget i den gamle mølle er det oplagt at bage et ægte makedonsk festbrød. Hver familie har sin opskrift på brødet. Her kommer min.
Tak for dine historier om mølleren og smeden. Fantastisk at de stadig findes.
Hygiejnen er da til at tage og føle på ha ha
Sikken nogle oplevelser du er på og hvor er det dejligt både for dig og os, som nyder godt af dine ord, foto og opskrifter.
Tak Kirsten
Kære Wanda, Tak for din gode respons. Det er dejligt for MIG, hvis andre også får glæde af oplevelserne. Og du har helt ret: Fødevarestyrelsen ville ikke være helt glad for forholdene i møllen! Hø, hø …
Kh Kirsten
Tak endnu en gang for dejlige billeder med tilhørende beretning om de skønne gæstfrie folk, du har besøgt.
Kommer der mon mere, eller måske går vi nu over til nogle balkanske opskrifter !?
Med hilsner fra Dorit
Kære Doris, Tak for din hilsen. Jeg har endnu en lille beretning af min tur til Tirana i Albanien. Og jeg kan glæde dig med, at der også kommer et par opskrifter på albansk/makedonisk mad.
Kh Kirsten