broccoli- og gulerodssalat med myntedressing og dukkah
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
smukke vitaminer i stænger

Gulerødder og broccoli klæder hinanden, både farvemæssigt og smagsmæssigt. Samtidig er det to af de grøntsager, der skal varmebehandles for at frigive alle de gode næringsstoffer. De skal dog blot have nogle få minutter i det kogende vand eller dampes på en grøntsagsrist iver kogende vand.
Jeg har bugt de nye slanke stilke af broccoli, men kan du ikke finde dem, kan du sagtens dele et almindeligt broccoli i buketter og skære stokken i stave på langs.
Mynte, ingefær og rosiner giver salaten et strejf af Mellemøsten – og nøddedrysset dukkah stammer også fra dette område.
Indholdsstofferne i gulerødder styrker bl.a. øjne, hår og slimhinder, og de medvirker ved hudens cellefornyelse. For at udnytte det fedtopløselige vitamin, beta-caroten, bør gulerødder altid spises med lidt fedtstof som fx olivenolie.
Broccoli er rig på antioxidanter og indeholder kalk, som styrker knoglerne. Blandt kålsorterne er broccoli en af de stærkeste kræfthæmmere, og fibrene i kålen binder brugt kolesterol.
Helt ny forskning viser, at broccoli også er livret for parasitten Blastocyatis, der er gavnlig for økosystemet i vores tarme.
broccoli- og gulerodssalat med myntedressing og dukkah
350 g gulerødder
250 g broccolistængler
5 spsk dukkah
50 g rosiner
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk lime- eller citronsaft
1-2 spsk ahorn- eller blåbærsirup
1 fed presset hvidløg
1 spsk reven ingefær
2 spsk hakkede kapers
1/2 dl hakket mynte
Salaten kan serveres varm eller kold. Hvis du vil servere den varm så lav først dressingen og dukkah’en.
Skær gulerødderne i kvarte på langs. Fjern evt. hinderne på broccolistænglerne.
Læg gulerødderne i kogende vand og kog dem 3 minutter. Tilsæt broccolien og sluk for varmen. Lad grøntsagerne stå endnu et par minutter. Afdryp dem (gem endelig væden til en suppe eller drik den).
Hvis salaten skal serveres kold, så overbrus grøntsagerne med koldt vand.
Lav dukkahen.
dukkah
Rør ingredienserne til dressingen sammen. Tilsæt 2 spsk koldt vand og smag til med sirup, salt og peber.
Læg grøntsagerne på et fad og hæld dressingen over. Drys med dukkah og rosiner.
En virkelig skøn salat 🙂 Har haft familien til middag i weekenden og de var vildt begejstret. Tak for den
Kære Tove,
Tusind tak. Hvor er det dejligt at høre, at jeg har kunnet glæde hele familien. Måske spreder opskriften sig som ringe i vandet?
Kh Kirsten
Jeps – skøn salat. Jeg lavede den i går, og det var bestemt ikke sidste gang.
Kh
Merete.
Dejligt med endnu en fan af salaten. Tak for din hilsen, Merete.
Kh Kirsten
Og resten af den skønne dukkah blev rørt i et dukkah-grydebrød, mmmmmmmm, hvor blev det godt! 🙂
kh
Merete.
Hi igen,
Hvor skønt at høre, at du kan lide dukkah-brødet. Det er en af mine egne favoritter!
Kh Kirsten
Det var faktisk første gang jeg lavede og smagte dukkah – men hold da op, det vil bestemt ikke være sidste gang, for det er da bare lækkert, både til salaten og i brødet …. og sikkert også til mange andre retter. 🙂
Kh
Merete.
Ja, dukkah er en gave til smagsløgene. Det kan drysses på supper og salater, risretter etc. Og så er det lækkert at dyppe et stykke brød, fx tyndt majsbrød, i først en god jomfruolie og derefter i nøddedrysset. En herlig ting til en velkomstdrink.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy