gulerodsbøffer med coleslaw og sauce verte
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
når rødderne bøffer i det.
Vi er flasket op med at bøffer og frikadeller skal laves af dyr, men når man tænker over det, er det jo helt vanvittigt. Ingen kan holde til det mere – mindst af alle dyrene. Og hvad med vores samvittighed? Klimaet ødelægges, dyrene lider, vores egne kroppe kan ikke fordøje de mange animalske proteiner, og millioner af mennesker rundt omkring på kloden sulter, fordi vi i den rige verden forlanger dyr på tallerknen.
Og når der så til overflod findes andre fantastiske, bæredygtige produkter at forme sine bøffer og frikadeller af, er det bare om at komme i gang og vænne sig til den fagre nye verden, hvor det er produkter med kærlige energier, der plejer og nærer vores krop.
.
en sund hilsen fra USA
Vi har gennem tiderne fået en masse junk fra USA – på alle planer! Når det gælder mad og drikke, har vi taget vaner til os, som ikke gør noget godt for hverken kloden eller kroppen. Jeg tænker bl.a. på hele McDonald-kulturen med fede burgere og sød sodavand. Men her er den perfekte bøf til en burger. Eller du kan nyde bøffen som helt almindelig middagsmad med “sovs” og kartofler.
Opskriften er til 4 store bøffer. Hvis du ønsker portionen større, så lav dobbelt portion.
.
en salat fra USA
En coleslaw salat passer godt til bøfferne, evt. sammen med en grøn sovs og bagte eller stegte kartofler.
Coleslaw menes at være kommet til Amerika med hollandske indvandrere. Salaten laves altid med snittet hvidkål (eller spidskål) og revne gulerødder, men der kan også tilsættes hakkede peberfrugter, snittet bladselleri og/eller forårsløg.
.
gulerodsbøffer
(4 store bøffer)
100 g grøn porretop
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller rapsolie
250 g gulerødder
1 spsk loppefrøskaller (HUSK) rørt ud i 1/2-3/4 dl vand
1 spsk tørret oregano, timian eller basilikum
50 g havregryn, evt. glutenfrie
2 spsk kikærte- eller sojamel
ca. 25 g rasp
1 dl mandel-, havre- eller anden plantefløde
2 spsk citronsaft
tamari
friskkværnet peber
olie til stegning
.
Snit porretoppen og hak hvidløgene. Svits dem i olien, til porren er blød.
Riv gulerødderne fint og kom dem i en skål. Tilsæt de svitsede porrer, den valgte krydderurt, loppefrøskaller (pisk dem grundigt ud i væden), havregryn, mel og rasp. Rør farsen sammen og tilsæt fløden.
Smag godt til med citronsaft, tamari og peber.
Lad farsen stå en halv times tid. Vurdér konsistensen og tilsæt mere væde og/eller rasp og havregryn. Farsen skal have konsistens, så den kan formes til bøffer. Smag til igen. Det er vigtigt, at farsen har smag. Tilsæt evt. mere oregano og/eller tamari + peber.
Lad gerne farsen hvile endnu en halv times tid (eller længere), i køleskabet.
Form med melede hænder fire store bøffer og sæt dem på en pande med godt varm olie.
Skru lidt ned for varmen og steg bøfferne gyldne, ca. 5 minutter på hver side.
Servér fx en form for kartofler til bøfferne sammen med coleslaw og sauce verte eller ramsløgpesto.
.
sauce verte af ramsløg
Se opskrift på sauce verte her – og ramsløgpesto her.
lige hvad jeg har spekuleret over, hvordan jeg kan lave en gulerodsbøf 🙂
Hvor heldigt! Jeg håber, du får et godt resultat. Hvis du har det produkt, der erstatter æg, og som hedder “no egg – egg replacer”, kan du bytte chia- eller hørfrø med det. Det virker vældig godt som “stabilisator” i plantebøffer og -frikadeller. No egg fås i helsekostbutikker, og jeg skriver mere om det ved en senere lejlighed.
Rigtig god fornøjelse med bøfferne.
Kh Kirsten
dejligt!
Det glæder mig, at du er begejstret, Mikkeline.
Kh Kirsten
Ser godt ud Mums Det må prøves 🙂
Ja, gør endelig det. Jeg tror du bliver glad for bøfferne. ❤️
Kh Kirsten
Smager dejligt og mætter meget. Jeg har lavet til 2 dage og har haft det nemt i aften. Prøver næsten altid dine inspirerede opskrifter. Jeg har så meget glæde af det. Tak. Mvh. J. Andersen
Kære Jelva,
Ja, de bøffer har virkelig “tyngde” men ligger alligevel godt i maven. Mange tror, at man ikke kan blive mæt at grøntsagsmad. Det modbeviser disse bøffer.
I øvrigt kan de også fryses, hvis du en anden gang får lavet for stor portion.
Det glæder mig meget, at du har glæde af mine “opfindelser”. Tusind tak!
Kh
Kirsten
– It doesn’t come much better! siger min mand og giver fem ud af fem stjerner til de veganske bøffer. Jeg serverede nye kartofler, broccoli og tomat/avokadosalat til – plus din ærtepuré med esdragon. Den giver han ti ud af ti stjerner. I mine gulerodsbøffer tilsatte jeg blendede hasselnødder – bare fordi jeg fik lyst til det, mens jeg blendede havregrynene. Det er i øvrigt første gang, jeg har lavet vegetarbøf uden æg, men med chiafrø. Og det er det, jeg vil bruge fremover. (Jeg bryder mig ikke om den der tunge lugt af æg, der bliver stegt.)
Kære Ann,
Jeg bliver virkelig rørt, når jeg læser din hilsen. Det er fantastisk glædeligt og inspirerende at høre sådan en flot tilbagemelding. Men begejstringen KAN jo også skyldes dit lækre tilbehør!
Og jeg er enig med dig i, at lugten af æg, der bliver stegt, ikke er behagelig. Jeg har ikke rigtig forsøgt mig med chiafrø som bindemiddel. Det vil jeg lave nogle forsøg med. Jeg har lige fundet produktet “no egg”, som også virker udmærket som ægerstatning, men det er mere “kunstigt” end de sunde chiafrø (og så er der jo også hørfrøene).
Jeg bliver nødt til at bede dig give din mand et kærligt knus fra mig. Han er virkelig en mand efter mit hoved!
Også kærlige hilsener til dig ❤️❤️❤️ fra
Kirsten
Kære Kirsten – i dag har Dun, vores unge syriske ven, en veninde og jeg været til Veg Food Share på Nordkraft i Ålborg – sammen med en masse søde, dejlige, unge mennesker. Vi medbragte et af dine grydebrød og fire forskellige dips: hummus, dip af bagt gulerod og bagt hvidløg, syrisk auberginedip og din ærtedip. Og den gjorde STOR LYKKE. Jeg fortalte naturligvis, at jeg har den fra din blog. Og så måtte jeg love at sætte opskriften på deres Facebookside. Den kan du se her: https://www.facebook.com/events/744748152361054/?active_tab=discussion&__xt__=33.%7B%22logging_data%22%3A%7B%22profile_id%22%3A744748152361054%2C%22event_type%22%3A%22clicked_view_event_posts%22%2C%22impression_info%22%3A%22eyJmIjp7Iml0ZW1fY291bnQiOiIwIn19%22%2C%22surface%22%3A%22www_events_permalink%22%2C%22interacted_story_type%22%3A%22236412393365972%22%2C%22session_id%22%3A%22808126b226f25e81b0c1feca55db6565%22%7D%7D.
Men vil blot fortælle dig, at din ærtedip har fået vinger og spreder sig blandt unge veganere og vegetarer i Ålborg. Jeg selv fik for første gang smagt raw-cakes og en helt vidunderlig cremet cashewdip og meget, meget mere…
Kære Ann,
Hjertelig tak for din hilsen. Det er SÅ skønt at høre, når nogen gør noget for det grønne (og de fremmede!). Hvor er det en god idé at mødes og bytte mad. På den måde kan man få nye oplevelser for smagsløgene og måske nye retter på sit eget repertoire.
Jeg har kigget på billederne, og jeg kan se, at det er lækre ting, I har nydt. Jeg er selvfølgelig stolt over, at min ærtepuré er med i det gode selskab!
Tusind tak fordi du vi dele oplevelsen med bloggens læsere og mig.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
ser lækkert ud, den ryger også på frokost bordet 🙂
Kære Viveca,
Jamen SÅ tror jeg, at alle bliver mætte – og forhåbentlig også glade! Både tærte og bøffer er fornemt.
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Hvor er vi glade for dine opskrifter.
Gulerodsbøfferne er supergode. Min mand, som nu er 71 vil faktisk meget hellere have grøn mad.
Det har taget mange, mange år at få ham rigtig “grøn,” men det kan også lykkes at lave om på madvanerne selv i en sen alder.
På torsdag, hvor vi henter vores tre drengebørnebørn i skole og vuggestue i Farum, laver vi aftensmad til datter og svigersøn og børnebørn….
Menuen står på gulerodsbøffer , coleslaw, broccoli/æblesalat med granatæblekerner og chiafrø.
Kh Lotte.
Kære Lotte,
Hjertelig tak for din hilsen. Som jeg ikke bliver træt af at sige: så er jeg dobbelt glad, når mænd finder ud af, at plantemad smager skønt.
Jeg er glad og stolt over, at mine gulerodsbøffer er blevet en succes hjemme hos jer. Men tilbehøret lyder så sandelig også lækkert. Og det er også SÅ dejligt at høre, at I udbreder den grønne menu til børn og børnebørn. Det er dem, der for alvor skal løfte kloden ind i en mere bæredygtig fremtid.
Kh Kirsten
Virkelig velsmagende og skøn konsistens. Men når jeg steger dem bliver de meget bløde. Så jeg får en fornemmelse af, at de er rå indeni. Skal de være faste i konsistens når de er færdige? Og hvad mon jeg har gjort forkert.
Jeg har lavet så meget forskelligt af dine opskrifter. Jeg Ef kæmpe Fan af din velsmagende, spændende og Smukke mad.
Kære Vivi,
Ja, frikadellerne skal bestemt være gennemstegte. De bliver ikke decideret hårde, men de skal ikke føles rå indeni.
Måske har du kommet for lidt rasp/havregryn i. Farsen skal være temmelig fast. Eller måske har bøfferne været for tykke.
Bøfferne skal lægges på panden i godt varm olie, og så skrues der ned for varmen, mens bøfferne steges igennem langsomt på hver side ved den svagere varme.
Det glæder mig rigtig meget, at du kan lide mine opskrifter, så jeg håber, at du også vil lykkes med nogle lækre gulerodsbøffer!
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup. Først tak for nogle inspirerende opskrifter som jeg prøver med glæde.Har lige lavet Gulerodsbøfferne, smagen var dejlig men konsistensen var lidt gummiagtige, og 2 spsk. loppefrøskaller rørt ud i 1/2 dl. vand ( kan det passe) det bliver som en stor fast masse ,der så skal røres i .De var nemme at stege.Har du en ide, hvad jeg har gjort galt. Med venlig hilsen Lif Burgwald.
Kære Lif,
Tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine opskrifter.
Loppefrøskallerne skal piskes rigtig meget ud i vandet, og hvis du har mod på at prøve bøfferne igen, så brug 1 spæk loppefrøskaller og måske lidt mere vand.
Jeg justerer lidt i opskriften, da loppefrøskaller godt kan blive lidt gummiagtige i en fars.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for dit svar, jeg prøver igen, måske med et æg i stedet for Loppefrøskaller.Hilsen Lif
Kære Lif,
Hvis du spiser æg, er det en rigtig god idé at tilsætte et æg til farsen. Rigtig god fornøjelse med næste forsøg!
Kh Kirsten
Hej igen Kirsten, så fik jeg lavet Gulerodsbøfferne igen,og med et æg denne gang.Det var meget bedre, efter min og min mands smag,😉👍KH Lif
Tak for tilbagemeldingen, Lif. Det glæder mig, at resultatet blev bedre!
Kh Kirsten
Dejlig opskrift på plantedeller, med delikat smag. Tak. dbh Lisbeth
Kære Lisbeth,
Det glæder mig. Tusind tak.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg fik lige øje på dine gulerodsbøffer, som ser så lækre ud, at de skal prøves.
Jeg læste nogle af kommentarerne samt dine svar – en skriver at hun putter Chiafrø i, men er det ikke loppefrøskaller (HUSK) der binder farsen sammen? Kan du i øvrigt anbefale et godt loppefrøskalle-produkt til at bruge i maden?
Vh
Eva
Hi Eva,
Dejligt at høre, at du vil prøve gulerodsbøfferne.
Jeg bruger de helt almindelige loppefrøskaller fra supermarkedet. Jeg tror, du kan bruge alle typer. Men vær forsigtig med doseringen. Hvis man bruger for mange loppefrøskaller, kan det blive lidt “slimy”.
Det er formentlig derfor en læser nævner chiafrøene, som opfører sig på en anden måde. Når de er udblødt i lidt vand, virker de også klistrede eller “bindende”.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kan farsen laves en dag i forvejen?
Mvh
Ulla
Kære Ulla,
Ja, det kan den sagtens. Sæt farsen i køleskabet, og smag til igen og vurdér konsistensen, om der skal mere væde i eller flere havregryn/mel.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy