mesterhakket pålægspostej
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in pålæg
.
godt rugbrød fortjener lækkert pålæg
Her er mesterhakket med mening! En god smørepostej til rugbrødet er der altid efterspørgsel efter hos vegetarer og veganere (og forhåbentlig snart hos alle andre!).
Når man har sagt farvel til danskernes yndlingspålæg, leverpostejen, er det om at være kreativ med de råvarer, der hører fremtiden til. Og det er heldigvis ikke svært. Alle slags nødder og kerner, der tilsættes forskellige svampe eller grøntsager er egnede til smørepålæg.
Jeg har valgt valnødder og svampe som basis for postejen. Valnødder er – som jeg har gjort opmærksom på mange gange – rigtig gode for hjernen. Derfor er det oplagt at smøre denne postej på madderne til madpakken, måske ikke mindst til skolebørnene – og jeg er ret sikker på, at børnene vil elske den.
Pynt gerne postejen med agurk eller rødbede.
Men du kan også pynte med lidt mere utraditionelle ting på toppen, fx rødløgskompot – mangosalsa
– rødkål eller marinerede gulerødder.
.
– eller helt almindelig rå agurk
mesterhakket pålægspostej
75 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller rapsolie
250 g brune svampe
2-3 spsk hakket, frisk timian, oregano eller salvie (evt. 2-3 tsk tørret)
1 økologisk citron
50 g valnødder
2 spsk valnødde- eller olivenolie (kan udelades)
2 spsk tamari (soja)
1 spsk agavesirup
salt, friskkværnet peber
30-50 g havregryn
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er let gyldne.
Hak svampene og tilsæt dem sammen med krydderurterne og 2 spsk citronsaft.
Svits svampene for rask varme, indtil al væden er fordampet.
Hæld løg og svampe i en høj skål og blend dem. Brug gerne en stavblender.
Hak valnødderne fint med en kniv og rør dem i. Tilsæt evt. også lidt valnøddeolie.
Tilsæt 1 spsk fintreven skal af citronen.
Smag postejen til med krydderurter, citronsaft, citronskal, tamari, sirup, samt salt og peber.
Rør 30 g havregryn i for at tykne postejen lidt. Lad postejen stå et kvarters tid og vurdér konsistensen. Tilsæt om nødvendigt flere havregryn.
Hvis du mangler opskrift på et godt rugbrød, så kig her.
.
Kære Kirsten, det var dog skønt med denne inspiration til en grå og våd mandag, tak skal du ha’.
Jeg har netop et russisk bondebrød i ovnen og hvad kunne passe bedre her end en mesterhakket postej?
Nu er der dømt hyggelig hverdagsfrokost med et pift, kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Hvor ER det heldigt! Det lyder også godt med det bondebrød.Jeg ønsker dig en rigtig dejlig frokost, og jeg håber selvfølgelig, at du kan lide postejen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tusind tak for fantastiske sider !
Jeg har vundet i lotteriet og fået den sødeste svigerdatter der lever vegansk samt gluten- og laktose frit (de to sidst nævnte er jeg vandt til fra en veninde), på det veganske er jeg ren novice, så det er lidt af en spændende udfordring 🙂
Postejen her vil jeg med glæde afprøve til påskebordet, tilbehøret, erstatter jeg bare honning med akacie eller agave sirup ?
KH
Winnie
Kære Winnie,
Ja, jeg kan sandelig godt forstå, at du føler, du har vundet i lotteriet. En vegansk svigerdatter er tegn på en kvinde, der har tænkt over tingene. Og jeg håber, du kan give hende rigtig mange gode smagsoplevelser, og at du kan finde gode ideer her på bloggen. De fleste af mine opskrifter er veganske.
Og ja, du kan bruge de fleste slags sødestoffer, også rørsukker.
Kh Kirsten
Lyder rigtig mums – må prøves en af de nærmeste dag 🙂
Tak for alle dine fine opskrifter 🙂
Det glæder mig, Vibeke, at du synes om postejen (og alt det andet!). Jeg håber, du bliver glad for resultatet!
Kh Kirsten
Jeg har hørt så meget godt om dine opskrifter, og vil derfor gerne tilmelde mig din bog.
Kære Lone,
Det er dejligt at høre, at jeg har et godt ry derude! Desværre kan jeg ikke selv tilmelde dig til nyhedsbrevene. Jeg kan hverken tilmelde eller afmelde abonnenter.
Så jeg må bede dig om at gå ind på bloggen: https://www.kirstenskaarup.dk. I den smalle spalte th. kan du tilmelde dig under “abonnér på bloggen via e-mail”. Når du har tilmeldt dig der, får du en mail fra bloggens administrator Word Press, og så skulle du gerne få alle nye opskrifter.
Jeg håber, du bliver glad for nyhederne!
Kh Kirsten
Den skal jo slet ikke i ovnen ser jeg, hurtig lavet.
Den må lave til min veganer ven.
Kære Annette,
Ja, her er en virkelig hurtig form for pålæg. Jeg håber, din veganerven bliver glad – og også du selv!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, det var en rigtig skøn postej, rub og stub blev spist og min kære mand savnede ikke sin elskede leverpostej. Den må jeg gerne lave igen, sagde han, så yes👏, kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Tak for den flotte tilbagemelding. Jeg bliver jo altid ekstra glad, når mændene siger O.K. For det er jo ofte dem, der har lidt svært ved at bytte kødet ud med vegetabilske produkter. Det er virkelig dejligt! YES, YES!!!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
så fik jeg afprøvet leverpostejen- hvor den smager skønt !! Og den fik selskab af hjemmesyltede rødbeder og armen helt oppe !!!
Kommentar fra min bror ( som er Stryhns fan ) ” Den kan man godt byde fremmede på ”
Jeg kværnede nogle grove havregryn i foodprocessoren sammen med valnødder, inden det hele blev kørt, for jeg kan godt li den lidt mindre grov. Og så kunne jeg tænke mig at køre lidt linser i og spice lidt op med allehånde næste gang.
Tak for en super opskrift !
Kh Janne
Kære Janne,
Åhhhh, det lyder godt med rødbeder på toppen og armene i vejret! Sådan noget er sød musik i mine ører.
Og så er alle gode kommentarer fra mænd også altid dejligt. Det er jo ofte dem, der er lidt skeptiske overfor mad uden kød.
Tak for tippet med at kværne havregryn og nødder først. Det er jo en udgave, der også kan afprøves af andre. Linser og allehånde er også en god idé. Faktisk man man lave rigtig mange variationer.
Tusind tak for den gode hilsen.
Kk Kirsten
Kære Kirsten.
Nu må det være på sin plads at jeg skriver så hjertelig tak for dine skønne opskrifter.
Jeg driver en lille catering virksomhed, hvor mine faste frokostaftaler får vegetar retter 2 – 5 gange om ugen enten som koldt eller lunt.
Selvom jeg ikke altid følger dine opskrifter 100%, så bliver resultatet altid godt og du er en KÆMPE inspirationskilde til at leve sundt.
Endnu engang TUSIND TAK.
Venligst
Marianne
Kære Marianne,
Jamnen, hvor er det fantastisk!!! Hvor er jeg glad. Det er SÅ skønt at høre, at du lader dig inspirere af mine “opfindelser”. Og det er jo meget sjovt selv at trække fra eller lægge til.
Og så er det ikke mindst dejligt at høre, at du forsyner firmaer med vegetarmad flere gange om ugen. Jeg håber, det vokser fremover.
Kærlige hilsener og stor, stor TAK fra Kirsten
Hej. Mht svampepostejen. Hvad skal valnødde/olivenolien bruges til?
Vh Ann
Hi Anna,
Det er sandelig et godt spørgsmål – og sådan et jeg er rigtig glad for. Så tusind tak. Jeg har nemlig glemt at fortælle, hvornår olien skal i. Det skal den til sidst, og det er fluks kommet i opskriften.
Kh Kirsten
ps: olien KAN udelades, hvis du vil spare få fedtstoffet.
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy