valnøddefarserede squash i estragonsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
valnødder elsker squash
For en madnørd findes der specielt lykkelige tidspunkter på året. For mig er et af dem, når to eller flere råvarer krydser hinandens vej, når de er nye og lækrest – og lokale.
Sådan er det for mig med valnødder og squash. Bevares – begge dele fås året rundt, men det er en ganske særlig fryd at nyde årets første høst af valnødder. Faktisk er nødderne så lækre, at de bør nydes rå og ikke bruges i en fars, men har man mange valnødder, kan man heldigvis gøre begge dele. Eller man kan bruge tørrede i farsen.
.
små næringsbomber
Ikke nok med, at de nye valnødder smager guddommeligt, de er også superdepoter for gode næringsstoffer.
Valnødder kaldes også for “hjernemad”, måske fordi de ligner en lille hjerne. Men de er rent faktisk gode for de små grå. De gode fedtsyrer, Omega 3 og 9, som vi ofte får for lidt af, forebygger degeneration af hjernen. Nødderne indeholder også mange antioxidanter, proteiner, vitamin E og en hel del mineraler.
Hvis du ikke tåler valnødder, kan du erstatte dem med mandler, græskarkerner eller solsikkekerner.
.
squashene er ved at takke af
Det varer ikke så længe, før de sidste squash er høstet. Men heldigvis ligger de kraftigere græskartyper som hokkaido- og butternut-græskar på spring for at tage over. Mens de lette squash er perfekt sommermad, er de tungere typer græskar skøn vintermad.
Jeg har her brugt både grønne og gule squash, men du kan sagtens nøjes med den ene farve. Du kan også bruge auberginer, men så skal skiverne bages eller grilles, før du ruller dem omkring farsen.
.
med en smag af lakrids
Squashrullerne bliver bagt i en estragonsovs. Det er en smagssag, om man kan lide den svagt lakridssmagende estragon eller ej. Jeg er selv vild med lakrids, så jeg kan godt lide estragon. Men lider du ikke selv af lakrids-last, så brug i stedet krydderurter som timian, oregano eller løvstikke.
.
.valnøddefarserede squash i estragonsovs
(4 personer)
valnøddefars:
100 g brune eller grønne linser, kan erstattes af quinoa
100 g løg
4 fed hvidløg
250 g champignon eller andre svampe
frisk chili efter smag
2 spsk oliven- eller kokosolie
2 spsk citronsaft
75 g valnødder
evt. 2 spsk planteæg
salt, friskkværnet peber, tamari
sovs og squash:
2 ½ dl plantefløde, fx havre- eller sojafløde eller kokosmælk
2 spsk gærflager
citronsaft
2-3 spsk fintsnittet estragon
1 spsk knust rosenpeber
2 lange squash, gerne grøn og gul
.
.
Kog linserne (eller quinoaen) møre i rigeligt vand, ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg, hvidløg, svampe og chili.
Svits de fire ting i olien nogle minutter. Tilsæt citronsaft og svits til løgene er gyldne.
Purér linserne (eller quinoaen) med en stavblender. Purér evt. halvdelen af svampeblandingen med.
Hak valnødderne og rør dem i farsen sammen med resten af løg/svampe.
Hvis du vil have farsen lidt mere fast, kan du tilsætte 2 spsk planteæg, som jeg har skrevet om her.
Smag godt til med salt, peber, tamari og evt. mere citronsaft og chili.
Tag ½ dl plantefløde fra og rør gærflagerne i. Smag til med salt.
Smag resten af fløden til med estragon, knust rosenpeber, salt og citronsaft.
Hæld sovsen i et ovnfast fad.
Skær ca. 30 skiver af squashene. Brug et mandolinjern. Skiverne skal have en tykkelse, så de kan rulles om farsen uden at knække.
Læg en lille spsk fars på enden af squashskiverne og rul dem sammen. Læg dem tæt sammen i sovsen.
Hvis der er fars til overs, kan den fint bruges som ”postej” på rugbrød. Den behøver ikke at bages.
Dryp fløden med gærflagerne på squashrullerne og sæt fadet i en 200 grader varm ovn.
Bag squashene 20-25 minutter eller til overfladen er gylden.
Drys evt. med lidt mere estragon og rosenpeber.
Servér en fyldig salat til squashrullerne og evt. ristet rugbrød.
.
.
Ser smukt ud ovenikøbet !
Hjertelig tak ❤️, Mikkeline, det glæder mig!
Kh Kirsten
Ja det ser helt utroligt elegant ud!
Kan det mon fryses enten før eller efter bagning?
Kunne godt tænke mig at lave en portion og give væk som gave nemlig. 🙂
Tak for alle dine lækre opskrifter, har endnu ikke lavet noget hvor jeg fortrød bagefter!
Kære Heidi,
Mange tak – og selv tak. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine opskrifter.
Det lyder som en smuk idé at give squashretten som gave. Jeg ville dog ikke fryse den ned, hvis jeg var dig. Jeg tror, den bliver alt for “sjasket” efter optøning. Du kan dog godt fryse farsen ned og så lave retten færdig, når du skal bruge den.
Kh Kirsten
ps: en anden mulighed er, hvis du laver retten til dig selv, at du tager en lille portion fra og fryser. Så kan du selv vurdere resultatet.
TAK for svar… Ja det var også min overvejelse om det blev noget sjask 🤔.
Jeg laver et forsøg og så må vi se!
God søndag!
Ja, det er en god ide!
God søndag til dig.
Kh Kirsen
Blev temmelig flydende, men hold op hvor smagte det godt
Kære Dorte,
Dejligt at høre, at squashene smagte godt. Jeg er klar over problemet med soven. Sojafløde bliver meget fast, når den bages. Derfor har jeg tilsat lidt bouillon – og så kan man risikere, at sovsen bliver for flydende. Hvis du laver retten igen, så tilsæt mindre bouillon.
Kh Kirsten
Det smagte så godt 😋 som det altid gør, når du har komponeret en ret 👍
Kære Karin,
Hjertelig TAK. Det glæder mig rigtig, rigtig meget!
Kh Kirsten
Denne ret lavede jeg i går af de sidste squash fra haven. MUMS, hvor smagte det godt! Sovsen – jeg brugte Milbona havrefløde fra Lidl – er bare helt fantastisk, kombinationen af estragon og røde peberkorn er genial. Med en god salat og let dampet romanescokål til blev det et måltid, der var en konge værdig!
Kære Marianne,
Det er dejligt at høre, at sæsonens sidste squash fik en smuk finale! Det glæder mig, at du synes om smagskombinationerne.
Jeg kender ikke fløden fra Lidl, men vil bestemt kigge efter den.
Dit tilbehør lyder også dejligt. Vi bør spise kongeligt hver eneste dag!- Og det er jo heldigvis nemt med alle de skønne planter, der findes.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy