steaks af blomkål med nøddepanering og karrysovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter
.
steak på den skånsomme måde
Heldigvis er det ikke hugget i granit, at en steg eller bøf skal stamme fra et dyr. Et dyr der efter al sandsynlighed har haft et lidelsesfyldt liv.
Denne steak er lavet af blomkål, og det giver på alle måder mening. Trods vedvarende modstand fra mange mod at skifte kødet ud med planter, er der ingen vej udenom. Vi kan ikke etisk forsvare at behandle hverken dyrene, naturen eller klimaet, som vi gør. Og når en steak af blomkål smager vildt godt, er det jo bare med at komme i gang!
.
en steak der smager
Sådan en steak af blomkål ligger let i maven, og så kommer den med en masse smagsnuancer fra panering og karrysovs.
.
spis med hjertet
Når vi spiser med hjertet, tager vi hensyn til både dyr og klima. Samtidig spiser vi optimalt for vores eget hjerte. For at understrege det faktum, har jeg formet paneringen til steaks’ene som et hjerte.
.
nødde- og mandelpanering
En del af smagsoplevelsen kommer fra den panering, der hedder en panade. Jeg laver den med en blanding af forskellige nødder, mandler og kerner. Du kan vælge blot nødder eller mandler – eller en blanding som foreslået i opskriften.
Karrysovsen er med til at give blomkålsbøfferne endnu flere smagsnuancer.
.
Vælg et stort blomkålshoved, så du kan skære tykke skiver, der hænger sammen. Regn med 1-2 skiver pr. person afhængig af tykkelsen.
De fine grønne blade omkring kålen kan bruges i en suppe.
.
salat af perlebyg og linser
Vælg gerne et tilbehør af bønner, linser og/eller korn, fx denne salat med linser og perlebyg. Der hører en ærtepuré til salaten, men til blomkålen kan du med fordel bruge en almindelig olie/eddikedressing smagt til med lidt presset hvidløg.
Nye kartofler som tilbehør er også et godt valg.
.
steak af blomkål med nøddepanering og karrysovs
(4 personer)
1 stort blomkålshoved
panering:
100 g blandede mandler, hasselnødder, valnødder, solsikkekerner, græskarkerner
1 spsk spidskommenfrø
½ spsk tørret timian og/eller oregano
4 fed hvidløg
4 spsk hakket persille eller snittet basilikum
4 spsk rasp
salt, friskkværnet peber
1 økologisk limefrugt eller citron
ca. 1 dl plantefløde
olivenolie
evt. kapers
karrysovs:
1-2 tsk karry
1 spsk olivenolie
50 g skalotteløg
2 1/2 dl havre- eller sojafløde
lime- eller citronsaft, tamari, rørsukker
.
Skær blomkålen i ca. 8 skiver. Sørg for at de hænger så godt sammen som muligt.
Kunsten er at skære skiverne så tilpas tykke, at de kun bliver netop bagte samtidig med at paneringen bliver gylden.
Hvis skiverne er for tynde, når de at blive meget bløde, før paneringen er færdigbagt.
Du kan evt. bage skiverne 8-10 minutter og derefter tænde for grillen for at give farve til paneringen.
.
Paneringen:
Blend de valgte nødder og frø sammen med spidskommen og krydderurter.
Pres hvidløgsfeddene og rør dem i blandingen sammen med persille og rasp. Smag til med salt og peber.
Tilsæt 1-2 spsk citrussaft samt 1 spsk reven skal.
Rør så meget fløde og olivenolie i paneringen, at den bliver sammenhængende som en tyk pasta. Smag til igen.
Læg blomkålsskiverne på bagepapir på en bageplade. Fordel paneringen på skiverne. Pres den godt ned i kålen.
Bag blomkålen i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 10-15 minutter. Sæt evt. pladen under grillen lidt tidligere som foreslået ovenfor.
Sovsen:
”Brænd” karry efter smag af i olien. Hak løget og tilsæt det. Lad det simre 4-5 minutter.
Tilsæt fløden og to spsk citrussaft.
Lad sovsen tykne lidt og smag til med citrussaft og tamari, evt. også et nip sukker.
.
Drys evt. med lidt kapers og giv sovsen til separat.
..
Hvor ser det godt ud og må prøves – jeg er på vej til min kolonihave og glæder mig til alt det det grønne som spirer nu:-)
Kære Grete,
Det glæder mig – jeg håber, du bliver glad for retten.
Det lyder skønt med en kolonihave. Måske dyrker du også grøntsager? Den nye blomkål lader dog vente lidt på sig!
Kh Kirsten
Det lyder fantastisk dejligt og skal afprøves. Og tusind tak for at gøre opmærksom på nødvendigheden af, ikke at gøre dyrene fortræd. Det glæder mig usigeligt.
kh Carsten
Kære Carsten,
Det er jeg glad for at høre.
Med hensyn til dyrene, har jeg kæmpet for dem i mere end 50 år. Desværre er det kun blevet værre og værre. Men jeg bliver ved med at gøre opmærksom på de ubegribelige lidelser, vi udsætter andre levende væsener for.
Kh Kirsten
Jeg fandt din blog, jeg kan godt lide den.
Det er jeg glad for at høre.
Kh Kirsten
Hvor ser det lækkert ud. Det må jeg prøve at lave!
Hvad er ca. tid i køkkenet alt inkl.?
Kære Tomas,
Mange tak. Jeg håber, du bliver glad for retten.
Det er meget svært at sige noget eksakt om arbejdstiden. Jeg arbejder selv meget hurtigt i køkkenet, andre arbejder langsomt.
Men jeg vil tro, du kan lave nøddepaneringen og skære blomkålen ud på 10-15 minutter.
Når retten er i ovnen, laver du sovsen og koger risen. Så det hele burde vel kunne gøres på 35-40 minutter.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for uddybende kommentarer – Det virker i hvert fald overkommeligt – Tænker Hokkaidogræskar måske ikke er så dumt som tilbehør?
Det skal prøves af i weekenden, så må vi se, hvad fruen siger til det 🙂
Kære Tomas,
Selv tak. Jeg ved ikke rigtig med græskar … jeg ville nok som tilbehør vælge noget med mere bid i, fx en salat med kogte hele korn, bønner, linser eller kikærter.
Hvad end du vælger, håber jeg, at Fruen bliver glad og mæt i weekenden!
Det kan du have ret i – Godt, du er eksperten 🙂
Jeg prøver at kigge på den salat, du anbefaler her ovenover i stedet så 🙂
Kære Tomas,
Jeg håber, det hele blev godt og lækkert!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy