pistaciefarserede porrer m blå kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
Jeg faldt lidt tilfældigt over de blå kartofler i Torvehallerne i København, men det er ikke alle steder, man kan købe blå kartofler, og du kan sagtens bruge de almindelige hvide som tilbehør til denne ret.
Ligesom de hvide kartofler stammer de blå fra Peru og de omkringliggende områder i Andesbjergene. De blå kartofler smager lidt anderledes og har en lidt anden konsistens end de hvide.
Hvis du bruger hvide kartofler, kan du også bage dem i ovnen som pommes frites.
pisaciefarserede porrer
4 meget tykke porrer (eller 8 tyndere)
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
olivenolie
50 g pistacienødder (eller andre nødder, mandler etc.)
50 g sojaflager (eller andre flager som spelt, havre, rug etc.) – sojaflager fås i helsekostbutikker
1 spsk tørret timian
2 spsk hakkede kapers
1 økologisk citron
50 g rasp
ca. 2 dl sojafløde eller anden fløde
2 spsk tamari
evt. 2 spsk tørrede kantareller (kan udelades)
¾ kg blå kartofler (eller alm. kartofler)
Fjern det øverste grønne af porrerne til det punkt, hvor porren hænger sammen. Gem det grønne til en suppe eller sammenkogt ret.
.
porrer rå
sojaflager
Læg porrerne i kogende vand og kog dem 4 minutter. Hvis du ikke har en gryde, der er stor nok, så kog porrerne i en pande.
Lad porrerne afkøle lidt og skær dem igennem på langs. Fjern det meste af indmaden og hak det. Hak også løg og hvidløg.
Svits hakkede porrer, løg og hvidløg i et par spsk olie. Hæld grøntsagerne i en skål.
Hak nødderne og tilsæt dem sammen med sojaflager, timian, kapers og 1 spsk reven citronskal. Bland raspen i og rør fløden i farsen. Lad farsen stå 5-10 minutter og vurdér konsistensen. Måske skal der tilsættes lidt mere fløde eller lidt mere rasp. Farsen skal hænge sammen (hvis du spiser æg, kan du tilsætte 1 æg).
Smag til med tamari, lidt citronsaft samt peber.
Top farsen op i de udhulede porrer og læg dem i en ovnfast form. Hæld ca. 2 cm vand i formen.
Hvis du bruger kantareller, så knus dem med kagerullen og drys dem på porrerne. Eller drys med lidt rasp. Dryp porrerne med olivenolie.
ubagte og bagte porrer
farserede porrer.5
farserede porrer.4
Skrub kartoflerne helt rene og læg dem i en bageform. Vend dem i lidt olivenolie.
Sæt både porrer og kartofler i en 200 grader varm ovn. Bag begge dele ca. 20 minutter.
Porrerne skal være gyldne og kartoflerne møre. Det er muligt, at kartoflerne skal have 10-15 minutter længere, afhængig af størrelsen. Sæt dem evt. i ovnen lidt tidligere end porrerne.
blå kartofler.1
Du kan også vælge helt almindelige kartofler og evt. bage dem som pommes frites, så skal de kun have ca. 15 minutter.
Giv evt. også en kornsalat til porrerne.